TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Gençlik ve Spor Bakanlığı bütçesi görüşülürken, başta dindar gençlik yetiştirmek olmak üzere birçok konu gündeme geldi.
Komisyonda konuşan AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, bakanlığın çalışmaları sayesinde daha fazla öğrencinin burs ve kredi olanaklarına kavuştuğunu, açılan gençlik merkezlerinin gençleri uyuşturucu, alkol ve FETÖ gibi yapılanmalardan koruyacağını ileri sürdü.
Dine ve din dersine mi karşısınız?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "dindar nesil yetiştirme" ifadesinden rahatsızlık duyan çevrelerin olduğunu belirten Kırkpınar, "Dindar nesil yetiştirmenin sıkıntısı nedir? Din eğitiminin ve ahlaklı bir nesil yetiştirmenin nesi sıkıntılı? Bunu anlamadım. Dine ve din dersine mi karşısınız? Açık ve net bir şekilde söyleyin" diye konuştu.
Ülkenin menfaatine uygun bir politika değil
CHP Konya Milletvekili Abdullatif Şener ise, "Gençlik merkezleri neyi ifade ediyor? Bütün gençleri kapsıyor mu? Hükümet, faaliyetlerini siyasi devşirme mekanizması olarak kullanıyor. Kendi siyasetinizi desteklemek için kullandığınız bir gençlik var. Bu, ülkenin menfaatine uygun bir politika değil. Türkiye'de korkunç bir beyin göçü var. 82 milyona ait kaynakların belli ellerde toplanması söz konusu" dedi.
Dindar gençlik yetişmiyor
İşsiz genç nüfus oranının yüzde 26 civarında olduğunu belirten Bekaroğlu, hükümeti şu sözlerle eleştirdi:
İnternet kafelere 7 buçuk milyon genç gidiyor. İşsizlik her geçen gün artıyor. İşsizlerin büyük çoğunluğu üniversite mezunu gençler. Dediğiniz gibi dindar gençlik yetişmiyor. İşsizlik konusunda ciddi bir problem var. Bu konuya kafa yormamız lazım. Bir taraftan ciddi bir işsizlik, diğer taraftan fabrikalar çalıştıracak genç bulamıyor. Nasıl bir eğitim veriliyor gençlere ki böyle bir durum ortaya çıkıyor. Çocuk ve gençlerin büyük kısmının şans oyunlarına yöneldiğini iddia eden Bekaroğlu, "Yasal yarışlar ve iddialar haftanın her günü oynanıyor. Hangi din buna izin veriyor? 2017 yılında 810 milyon dolar bu oyunlara yatırıldı. 2018 yılında ise bu rakam 813 milyon dolara çıktı. En büyük vergi kalemleri kumar, alkol, faiz ve tütün oldu. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin bütçesi artık bunlar oldu. Şans oyunlarının reklamı yapılıyor. Ortada dindar nesil, yerli ve milli bir durum yok
Öğrenciler icra ile uğraşıyor
HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu da binlerce gencin var olan sisteme ve uygulamalara itiraz ettiği için hapishanelerde olduğunu, gençlerin yurt dışına çıkarak orada bir gelecek kurmak istediklerini iddia etti. Devletten burs alan öğrencilerin borçlarını ödeyemediğini ileri süren Katırcıoğlu, "Patronların borçları siliniyor ama bu öğrencilerin borçlarına ilişkin bir şey yapılmıyor. 1 milyona yakın kredi kullanmış, 300 bine yakın öğrenci kredilerini ödeyemiyor. Öğrenciler her gün icra ile uğraşıyor" şeklinde konuştu.
Tribün terörü bitti
AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, "Türk sporunun kanseri olarak nitelendirdiğimiz tribün terörüne karşı, sayın Cumhurbaşkanımız ve Gençlik ve Spor Bakanımızın kararlı ve uyumlu çalışması sonucunda önemli bir başarı elde edilmiştir. Bu kararlılık sayesinde kanserin yayılması durdurulmuştur. Bu terör gündemimizden çıkmıştır" dedi.
Spor toplumu kaynaştırmalı
HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz ise Amedspor, Cizrespor ve Batman Petrolspor kulüplerinin gittiği müsabakalarda şiddete maruz kaldığını iddia ederek, "Bir şehrin takımı bir yere gittiğinde taraftarı müsabakalara alınmıyor. Spor kutuplaştırma aracı olmamalı, toplumu kaynaştırmalı. Kutuplaşmayı önleyen yeni bir vizyona ihtiyacımız var" diye konuştu.
Yandaşın borcu siliniyor, gençlerden faiz alınıyor
İYİ Parti Ankara Milletvekili Şenol Sunat ise gençlerin umutlarının tükendiğini öne sürdü:
Burada büyük mağduriyetler var, mezun gençlerimize hem iş bulamıyoruz hem de okuyabilsinler diye verdiğimiz kredilerin faizini istiyoruz. Yandaş işadamlarının borçları siliniyor ama işsiz gençlerimizin faizlerine kaynak ayrılamıyor. Suriyelilere 40 milyar dolar ayrılıyor ama gençlerimize kaynak ayıramıyoruz. Saraya yılda 1 milyar harcanıyor ama kirada oturan işsiz genç bütçeye yük oluyor. Böyle bir şey olmaz. Bu doğru değil.
Maçlarda Atatürk anılmadı
İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, 10 Kasım'a denk gelen futbol müsabakalarında Atatürk'ün anılmadığını kaydederek, Türkiye Futbol Federasyonu'ndan bir açıklama beklediklerini söyledi. Örs şu ifadeleri kullandı:
Son yıllarda spor, siyasi mevzileri kuvvetlendirmek için bir araç olarak kullanılıyor, gençlerimize haksızlık yapılıyor. İktidar, Futbol Federasyonuna başkan atıyor. Kulüplerin yöneticilerini belirliyor. Böylece spor alanında hakimiyet kuruluyor. Sporda hakimiyet kurmak için kullanılan bir başka yol da kulüplerin borçlandırılmasıdır. Kulüplerin çoğu borç batağında. Bursaspor borçtan dolayı ligden düştü.
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, ise Barış Pınarı Harekatı'na asker selamıyla destek veren Türk sporcularına karşı Avrupa ülkelerinin verdiği tepkinin Türklere ve Müslümanlara karşı önyargıdan kaynaklandığını ileri sürdü. Sporda altyapı ihtiyacına dikkat çeken Kalaycı, çocukların erken yaşta spora yönlendirilerek yeteneklerine göre bilimsel metotlarla yetiştirilmesi gerektiğini söyledi.
300 bin öğrenci yurda yerleşti
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ise eleştirilere yanıt verdi. Komisyonda yurtların yetersiz olduğuna yönelik eleştirilerin yapıldığını hatırlatan Kasapoğlu, bu yıl 450 bine yakın öğrencinin yurt başvurusunda bulunduğu belirterek “Bunun 300 binden fazlası yurtlara yerleşti. Yedek öğrenciler de her geçen gün yurtlara yerleşmeye devam ediyorlar. İki yıl içerisinde yurt talebi ile yerleşme oranlarını başa baş noktaya getireceğiz” dedi.
Sporun tabana yayılması noktasındaki çalışmaları çok önemsediğinin altını çizen Kasapoğlu, şunları söyledi:
Bin 300 spor salonunu 6 aydan beri Milli Eğitim Bakanlığımızın iş birliğiyle aktif kullanıma açtık. Gündüzleri öğrencilerimiz, akşam halkımız kullanıyor. Bu salonları artıracağız. İnsanlarımızın evinden yürüyerek gidebileceği, büyük tesisler yerine ihtiyaç olan yerlere ufak tesisler yapacağız. Yüzmeyi yaygınlaştıracağız. İsteyen her insanımıza yüzme öğretmeyi taahhüt ediyoruz.
Üniversitelilere spor bursu geliyor
Kasapoğlu, "Spor ile eğitimin birbirine mani olması... O sorunu çözme aşamasındayız. İnşallah önümüzdeki hafta, 25 vakıf üniversitesiyle yüzde 100 spor bursunu imzalıyoruz. Başarılı sporculara vakıf üniversitelerimiz burs verecek. Devlet üniversiteleri, özel liselerle ilgili çalışmalar var. Bu konularda da aşama kaydediyoruz” dedi.
Kasapoğlu, son dönemde birçok branşta milli sporcuların aldığı başarıların tesadüfi olmadığını söyledi. Bakan Kasapoğlu'nun açıklamalarının ardından, Gençlik ve Spor Bakanlığının bütçesi komisyonda kabul edildi.
Independent Türkçe, AA