İki Suriyelinin hikayesi: Biri ülkesine kavuştu, diğeriyse dönmeye korkuyor

Eski istihbaratçılar ve misilleme saldırısı riski endişe yaratıyor

Rejim karşıtları, Emevi Camisi'ndeki cuma namazından sonra eylem düzenledi (AFP)

Heyetu Tahriru'ş Şam (HTŞ) öncülüğündeki rejim karşıtlarının Şam'ı ele geçirmesiyle Beşar Esad yönetiminin devrilmesinin yankıları sürüyor.

Amerikan medya kuruluşu CNN'in görüştüğü Ahmad Morjan, iç savaş nedeniyle 13 yıl önce ayrıldığı Suriye'ye dönmekten memnun olduğunu söylüyor.

2011'de başlayan rejim karşıtı protestoları kamerasıyla kaydettiğini ve yürüyüşlere katıldığını belirtiyor. O dönem 18 yaşında olan Morjan, bir süre Suriye'de Esad karşıtı haberler yayımlayıp sosyal medya paylaşımları yaptığını fakat daha sonra 2016'da Türkiye'ye kaçtığını anlatıyor. 

Gaziantep'te iş bulup ailesiyle yaşadığını belirten Morjan, Halep'in düştüğü haberini aldığında hissettiklerine dair şunları söylüyor: 

13 yıllık sürgünün ardından eve dönmenin verdiği duyguyu tarif edemem.

Morjan, yine de rejim için çalışan eski istihbaratçılara yakalanmaktan endişelendiğini belirtiyor. Tüm bunlara rağmen yakın zamanda Gaziantep'ten Halep'e taşınarak Suriye'de yaşayacağını ifade ediyor ve ekliyor:

Geleceğe iyimser bakıyorum, ülkenin eskisinden daha iyi olacağına dair büyük bir umudum var. Tüm çabalarımız, devrim için dökülen tüm kan, yeni bir Suriye'nin tohumları olacak.

Diğer yandan 2016'da Suriye'den Ürdün'e kaçan Hüsam Kassas, ülkesine dönmekten korktuğunu söylüyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaçmadan kısa süre önce yaşadığı yerde patlayan bir bomba sonucu yaralandığını ve ameliyat geçirdiğini belirtiyor. İnsan hakları örgütlerinin yardımıyla Birleşik Krallık'taki Manchester şehrine gittiğini anlatıyor. 

Ancak yaptıkları sığınma başvurusunun, Şam'ın düşmesinin ardından Britanya yönetimi tarafından askıya alındığını söylüyor. 

Kassas, Şam'da insan hakları örgütleri için sağlık görevlisi olarak çalıştığını, bu sırada hem isyancıların hem de rejimin işlediği muhtemel savaş suçlarını kaydetmekle görevlendirildiğini belirtiyor. Bu yüzden Suriye'ye döndüğünde kendisine veya ailesine misilleme yapılabileceğini ifade ediyor:

Ailemin, oğullarımın bir intikam cinayetinin kurbanı olmasını istemiyorum. Suriye Devlet Başkanı ülkeden kaçtı diye askerleri ve gizli servis görevlileri birden barış meleği haline gelmez.

HTŞ öncülüğündeki rejim karşıtlarının 27 Kasım'da başlattığı saldırılar, 8 Aralık’ta Esad rejiminin devrilmesiyle sonuçlanmıştı. Esad ailesi Rusya'ya kaçarken, HTŞ kurduğu geçici hükümetin başına Muhammed Beşir'i getirmişti.


Independent Türkçe, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU