Rus askerî uzman Yuri Lyamin: Her şey İsrail'in, İran'a nasıl bir yanıt vermesine bağlı olacak

Mayis Alizade Independent Türkçe için Rus askerî uzman Yuri Lyamin ile konuştu

Fotoğraf: Reuters

İsrail ile İran arasındaki karşılıklı füze saldırılarına, 14 Nisan'da İran'ın fırlattığı yaklaşık 100 adet füzeye karşı İsrail'in İsfahan'a fırlattığı füzenin nükleer tesisin çok yakınına düşmesinden sonra ara verildi.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin geçtiğimiz 31 Temmuz'da Tahran'da katledilmesine bazı yorumcular İran'ın çok sert karşılık vereceğini iddia ederken, İran suskunluğunu korudu.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın yanı sıra İran Devrim Muhafızları Komutanı Abbas Nilforuşan'ın Beyrut'ta dünya savaşlarındakinden daha ağır bir hava saldırısıyla katledilmesine Tahran'ın yine tepki vermeyeceğini düşünenler bu kez yanıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1 Ekim'de saat 19.40'ta İran'dan İsrail topraklarına 181 füze fırlatılırken, haliyle akılları kurcalayan soru: "Nihayet, Ortadoğu'da büyük savaşın eşiğine gelindi mi?" oldu.

Yılbaşı bayramından dolayı İsrail'in önümüzdeki birkaç gün içinde İran'a herhangi bir yanıt vermesinin söz konusu olamayacağı ihtimal dahilindeyken, Rusya'nın pozisyonu ve İran'a vereceği desteğin kapasitesi merak ediliyor.

Peki, İsrail'in İran'a yanıt vermesi durumunda çatışmanın büyümemesi için Rusya, İran üzerindeki etkisini ne ölçüde kullanabilir?

Rusya'dan bundan sonra yapılacak silah sevkiyatları İran'ın elini güçlendirir mi?

Rus askeri uzman Yuri Lyamin ile Independent Türkçe için konuştuk ve bur sorulara yanıt aldık.
 


"Birilerinin İran üzerinde etkili olmasını imkânsız"

Yuri Lyamin'e göre, bu durumda her şey tamamen potansiyel bir İsrail saldırısının kapasitesine bağlı olacak.

Lyamin, "Çok sayıda kurbana ve büyük zayiatlara neden olmadan İsrail'in sembolik bir saldırıyla yetinmesi durumunda, geçen nisan ayında olduğu gibi, İran'ın füze saldırılarını sürdürmeme durumu ortaya çıkabilir. İşin bir yanı budur. Ancak İran'ın petrol, doğalgaz ve nükleer tesislerine Batı medyasının şu sıralar yazdığı geniş çaplı gerçek bir saldırının düzenlenmesi durumunda işin rengi tamamen değişir. Bu durumda birilerinin İran üzerinde etkili olmasını imkânsız görüyorum, çünkü cevap vermesi gerekecektir" dedi.


"Tahran, büyük miktarda hava taarruzundan savunma füzesi aldı"

Rusya'dan İran'a sevk edilen uçak ve hava savunma sistemi sayısının bilinmediğini söyleyen Rus askeri uzman Yuri Lyamin, "Çünkü şu anda bu tür bilgilerin üzerinde gizlilik damgası bulunuyor. İran'ın elinde bulunan Rusya menşeli hava savunma sistemlerinin durumuna genel olarak baktığımızda, Tahran'ın büyük miktarda hava taarruzundan savunma füzesi aldığını söyleyebiliriz. İran, aldığı bu füzelere fazla masraf etmedi" şeklinde konuştu.

Yuri Lyamin, son olarak, "İsrail'in karşı füze saldırısı gerçekleştirmesinde bayramın belirleyici olacağını düşünmüyorum. Hele hele İsrail'in işte tam da o Lübnan'da faal askeri harekât yürüttüğü sırada" ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU