İsrailli yorumcu: Tel Aviv ile Moskova arasındaki telefon görüşmesi girişimleri sonuçsuz kaldı

Mayis Alizade Independent Türkçe için yazdı

İsrailli gazeteci Mihail Gurevich. Fotoğraf: Independent Türkçe

İran'ın yeni bir füze saldırısı öncesinde İsrail'in Ynet haber portalı anonim kaynağa istinaden Başbakan Netanyahu'nun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i arayarak Tahran nezdindeki itibarını kullanmasını ve füze saldırısından vazgeçmesi veya hiç değilse yahudilerin yılbaşı bayramı öncesinde ertelemesi için ağırlığını kullanması ricasında bulunmak istediğini ancak Kremlin'den bu talebe herhangi bir yanıtın gelmediğini yazdı.

Ynet portalına istinaden Rusya medyası İsrail ile Moskova arasında telefon görüşmesinin gerçekleşebileceğini yazarken Kremlin'den herhangi cevap alınamaması İsrail'i füzelerin vurulması yönünde tedbirler almaya sevketti.

Tahran'ın füze saldırısı gerçekleştirmemesi veya en azından yahudilerin bayramından dolayı birkaç gün ertelemesi için Binyamin Netanyahu'nun, yakın ilişkiler içinde olduğu Vladimir Putin ile telefon görüşmesi yapma girişimi neden gerçekleşmedi?

Independent Türkçe'nin bu sorusunu Tel-Aviv'den yanıtlayan İsrailli Ortadoğu yorumcusu Mihail Gureviç şu iddiayı da gündeme getirdi:

Putin ile ilişkileri iyi olduğu bilinen Netanyahu'nun böyle bir girişimde bulunması doğru. Kudüs, Putin'in Tahran üzerindeki ağırlığını devreye sokarak füze saldırısının ya yapılmaması veya en azından bu bayram gününde ertelenmesini istiyordu. Ancak telefon görüşmesi talebine herhangi bir yanıt gelmeyince Kudüs haliyle  saldırıya karşı tedbirler almak için bazı ülkeler nezdiden girişimlerde bulundu. İşin ilginç yanı İran'ın füze saldırısının gerçekleşmesinden sonra Kremlin'den gelen telefon görüşmesi talebine bu kez İsrail'in yanıt vermemesi. Çünkü artık saldırı gerçekleşmişti ve olaylar artık tamamen farklı bir çerçevede gelişiyordu. Füze saldırısını bertaraf etmek için İsrail'e yardım etmiş ülkeler ABD, Birleşik Krallık ve Ürdün'dür.

Şu hususun da hatırlatılmasında fayda vardır ki, 7 Ekim 2023'te başlamış Gazze savaşından bu yana Rusya Federasyonu, BM'deki daimi temsilciliği üzerinden ABD'yi sıkıştırmaya çalışırken İsrail'i sürekli eleştirmektedir. İsrail'in Moskova Büyükelçisi Simona Galperin geçtiğimiz 4 Şubat'ta Kommersant gazetesine verdiği mülakatta Rusya'nın pozisyonunu eleştirince Rusya Dışişleri Bakanlığı ertesi gün Büyükelçi Galperin'e sert yanıt vermişti.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU