Evan Gershkovich davasına bakan yargıç: "Maddi deliller incelenmedi"

Gershkovich, MİT'in aracı olduğu esir takasıyla serbest bırakılmıştı

Rusya, Gershkovich'in bir tank fabrikasıyla ilgili gizli bilgi topladığını savunmuştu (Reuters)

Rusya'da tutuklandıktan sonra esir takasıyla serbest bırakılan Amerikalı gazeteci Evan Gershkovich'in davasına bakan yargıç, hukuki süreçte somut delil incelemesi yapılmadığını söyledi.

Yargıç Andrey Miyenev, Rus devletine bağlı RIA Novosti'ye dün yaptığı açıklamada, Amerikan gazetesi Wall Street Journal (WSJ) muhabiri Gershkovich'le ilgili dava sürecine dair şu ifadeleri kullandı: 

Dosya çok uzun değildi. Kaç klasör olduğunu hatırlamıyorum, üç ya da beş taneydi. Peki neden bu kadar çabuk bitti? Mesele şu ki mahkeme maddi delilleri incelemedi.

Miyenev, ne savcılığın ne de savunma avukatlarının dava materyallerini inceleme talebinde bulunduğunu belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya'nın Yekaterinburg şehrine Mart 2023'te yaptığı ziyaret sırasında gözaltına alınan 32 yaşındaki Gershkovich hakkındaki karar duruşması kapalı kapılar ardında gerçekleştirilmişti. 

Kremlin, Gershkovich'in ABD adına casusluk yaptığını savunmuş, gazeteciyse iddiaları yalanlamıştı. Washington yönetimi ve WSJ de gazetecinin serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.

Temmuzda görülen duruşmada Gershkovich, 16 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 

Yargıç Miyenev, Gerskovich'in "gazeteci, casus ve CIA ajanı" olduğundan hiç şüphe duymadığını söyledi.

Mahkeme kararından iki hafta sonra Gerskovich, Batı ve Rusya arasında gerçekleştirilen tarihi esir takasıyla serbest bırakılmıştı. 

ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus'taki cezaevlerinde tutulan 26 kişinin Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) aracılığıyla karşılıklı değişimini içeren takasta Rusya hapishanelerinde tutulan 16 kişi serbest kalmıştı. Batı ülkelerindeki cezaevlerinde yatan 8 kişi de Rusya'ya geri gönderilmişti.

Takas edilenler arasında Gershkovich'in yanı sıra ABD'li eski Deniz Piyadesi Paul Whelan, Almanya vatandaşı paralı asker Rico Krieger, Rus muhaliflerden İlya Yaşin, Vladimir Kara Murza, insan hakları savunucusu Oleg Orlov ve Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) subayı Vadim Krasikov gibi isimler vardı.


Independent Türkçe, Guardian, Moscow Times

DAHA FAZLA HABER OKU