Brezilya, Twitter yasağını kaldırma şartını açıkladı

Yüksek Mahkeme, Elon Musk'a ter döktürüyor

Musk'ın 44 milyara satın aldığı Twitter'ı Brezilya'da 22 milyon kişi kullanıyordu (Reuters)

Brezilya Yüksek Mahkemesi, teknoloji milyarderi Elon Musk'ın 10 milyon Brezilya Reali (yaklaşık 63 milyon TL) ceza ödemesi halinde X'in (Twitter) tekrar erişime açılacağını duyurdu.

Yüksek Mahkeme yargıcı Alexandre de Moraes, erişim yasağının kaldırılmasını isteyen X'in talebinin reddedildiğini cuma günü bildirdi.

Brezilya Yüksek Mahkemesi'nin 31 Ağustos'ta verdiği kararla X'e erişim yasağı getirilmişti. Ancak X, farklı IP adresleri ve sunucular üzerinden erişim engelini kısmi olarak delmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Moraes, firmaya gönderilen uyarıda sunucunun kapatılmasının istendiğini fakat X'in buna iki gün boyunca uymadığını bildirdi. Yargıç, söz konusu cezanın bu ihlalle ilgili olduğunu belirtti. X daha sonra sunucuyu kullanmayı sonlandırdı.

Brezilya Yüksek Mahkemesi, eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro hakkında yürütülen "darbe girişimi" soruşturması kapsamında X'ten bazı kişiler hakkında veri paylaşmasını ve platformdaki radikal sağcı hesapları kapatmasını istemişti. 

Musk ise talebi "sansür" diye niteleyerek reddetmiş ve X'in Brezilya'daki ofisini kapatmıştı. Mahkeme, bunun ardından yasal temsilci ataması için 28 Ağustos'ta X'e 24 saat süre vermişti. Bu adım atılmayınca platforma erişim engellenmişti. 

Yüksek mahkeme, X'in yanı sıra Musk'ın CEO'su olduğu SpaceX'in de ülkedeki malvarlığını dondurmuştu. Brezilya'nın tanınmış gazetelerinden Oglobo'nun aktardığına göre mahkemenin el koyduğu banka hesabı ve malvarlığının toplam değeri yaklaşık 18,3 milyon Brezilya Reali (yaklaşık 115 milyon TL). 

Bunun ardından Musk geri adım atarak X için geçen hafta tekrar Rachel de Oliveira'yı temsilci olarak atamıştı.

Diğer yandan 7 Eylül'de Sao Paulo'da toplanan onbinlerce kişi, Musk'a destek vererek Brezilya lideri Luiz Inácio Lula da Silva ve Moraes'e istifa çağrısı yapmıştı.


Independent Türkçe, AFP, Oglobo

DAHA FAZLA HABER OKU