İsrail istihbaratı: "İran komplosunu bozmak için Nasrallah'ı hedef aldık"

Hizbullah, Hasan Nasrallah'ın öldüğünü doğruladı

İsrail ordusu, cuma akşamından beri Beyrut'u yoğun bombardımana tutuyor (AFP)

İsrail ordusu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki son saldırılarda Hizbullah'ın ana karargahını hedef aldı. Hizbullah, örgütün genel sekreteri Hasan Nasrallah'ın öldüğünü doğruladı. 

İsrail ordusu, Nasrallah'la birlikte Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından Ali Karaki'nin de öldürüldüğünü öne sürüyor. Karaki'yle ilgili Hizbullah'tan henüz açıklama gelmedi. Hizbullah'tan önce Fransa Dışişleri Bakanlığı da Nasrallah'ın öldüğünü doğruladıklarını bildirmişti. 

Times of Israel'e konuşan ve kimliğinin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir İsrailli yetkili, "Hizbullah'ın kalesi" diye nitelenen Dahiye'ye saldırıların Lübnan'a kara harekatına girişmemek için yapıldığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetkili, İsrail istihbaratının 2040'a kadar İsrail devletini ortadan kaldırmayı hedefleyen İran planının detaylarına eriştiğini, Nasrallah'ın da bunun önemli bir parçası olduğunu iddia etti. 

Kaynak, Hamas lideri Yahya Sinvar'ın 7 Ekim'de Aksa Tufanı'nı düzenleyerek "aceleci" davrandığını, Tahran'ın desteklediği milisler tam hazırlanmadan saldırıları başlattığını öne sürdü. 

İsrail'in 2040'a kadar yok edileceği iddiaları, İran'ın dini lideri Ali Hamaney'in 2015'te yaptığı açıklamayla gündeme gelmişti. Hamaney, İsrail'in 25 yıla kalmadan yok edileceğini söylemiş, bunun ardından 2017'de Tahran'daki Filistin Meydanı'na geri sayım için saat yerleştirilmişti.

Yetkili, Tel Aviv yönetiminin Hizbullah'a karşı saldırıları uzun süredir planladığını belirterek şu yorumları paylaştı: 

Genel bir savaş olmadan bu durumu tersine çevirmek mümkün değil. En azından varsayım buydu. Hizbullah'la genel bir savaş, İran'la daha geniş kapsamlı bir savaş ihtimalini de beraberinde getiriyor. Diğer seçenekse Nasrallah'ı devre dışı bırakmaktı. Onu saf dışı bırakırsanız, sadece bu cepheyi dağıtmakla kalmaz aynı zamanda kilit öneme sahip bir oyuncuyu da devre dışı bırakmış olursunuz.

Kaynak, İsrail ordusunun son dönemki hava saldırılarıyla Hizbullah'ın 30 yıldır depoladığı füzelerin neredeyse yarısını imha ettiğini de öne sürdü. 

Bu saldırıların bir dönüm noktası olduğunu savunan kaynak, "Daha geniş kapsamlı bir savaş istemiyoruz. İran şimdi ne yapacağını düşünmek zorunda" ifadelerini kullandı. 

Amerikan gazetesi Washington Post'a konuşan Lübnan sınırındaki İsrailli askerlerse kara operasyonu emriyle harekatı başlatmaya hazır olduklarını söylüyor. 

İsrail, Dahiye bölgesine saldırıları sürdürürken ülke medyasında 64 yaşındaki Nasrallah'ın öldüğüne dair iddialara yer veriliyor. Kanal 12 televizyonunun haberinde, Nasrallah'ın saldırıya uğrayan karargahta sıkıştığı ve burada ağır yaralandığı öne sürülüyor. İsrail ordu radyosuna konuşan bir kaynaksa "saldırının düzenlendiği noktada bulunan birinin sağ çıkmasının zor olduğunu" iddia ediyor. Hizbullah'tan Nasrallah'ın durumuna ya da saldırılara ilişkin henüz bir açıklama gelmedi.

Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'a konuşan Hizbullah'a yakın bir kaynak, Nasrallah'ın öldüğüne dair iddiaları yalanladı. Kimliğinin açıklanmasını istemeyen İranlı bir yetkiliyse Tahran'ın Nasrallah'ın durumuyla ilgili bilgi almaya çalıştığını söyledi

Lübnan'ın açıkladığı rakamlara göre, savaş başından bu yana İsrail'in düzenlediği saldırılarda ölü sayısı 783'e yükseldi. 150 bine yakın kişi de yerinden oldu.
 


Diğer yandan İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Hamas'ın Gazze Şeridi'nde askeri açıdan büyük ölçüde yenilgiye uğratıldığını savunuyor.

IDF'ye göre 7 Ekim'den önce Hamas'ın Gazze'de 5 tugayı, 24 taburu ve 140 kadar bölükte görev yapan toplamda 30 bine yakın savaşçısı vardı. İsrail ordusu, savaşın başından bu yana Gazze'de en az 17 bin Hamas savaşçısının öldürüldüğünü ileri sürüyor. Ayrıca İsrail topraklarında Hamas'la bağlantılı olduğu savunulan yaklaşık bin kişinin de öldürüldüğü iddia ediliyor.

Times of Israel'in aktardığına göre IDF, Hamas'ın "dağıtılması biraz daha zaman alacak bir gerilla örgütüne döndüğünü" savunuyor.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda, çoğu çocuk ve kadın 41 bin 586 kişi öldürüldü. 

 

Independent Türkçe, Times of Israel, Washington Post, AA, CNN, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU