Hasan Nasrallah’a saldırı nasıl gerçekleştirildi?

Hizbullah, Hasan Nasrallah'ın Ali Karki de dahil olmak üzere diğer liderlerle birlikte öldürüldüğünü resmen duyurdu

Fotoğraf: AA

İsrail ordusu, Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesine gerçekleştirdiği hava saldırısında Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ı öldürdüklerini iddia etti. İddia Hizbullah kaynakları tarafından da doğrulandı. 

Independent Türçe Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Çiçek, saldırının nasıl gerçekleştiğini anlattı. Çiçek saldırı hakkında şu bilgileri paylaştı: 

İsrail uçakları Nasrallah'a suikast düzenlemek için her biri bir ton ağırlığında 85 sığınak patlatıcı bomba attı

Saldırının F-35 uçakları tarafından, her biri 2.000 pound ağırlığında olan ve yerin 50 ila 70 metre derinliğindeki tahkimatları delebilen ve ayrıca sarsıcı titreşimlere neden olabilen yaklaşık 10 adet MK84 sığınak patlatıcı bomba kullanılarak gerçekleştirildiği belirtiliyor.

Bombanın yer altı hedeflerinde de etkili olduğu belirtilirken İsrail'in "Kanal 13" kanalına göre "Hizbullah"ın ana karargâhı yeraltının 14'üncü katında bulunuyor, ancak Nasrallah'ın hangi katta olduğu teyit edilmiyor.

İsrail medyasına göre suikast Hava Kuvvetleri'nin 119. Birimi tarafından gerçekleştirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nasrallah kimlerle toplantı halindeydi?

İsrail, Hizbullah'ın karargahını tahkimat iskele bombaları kullanarak hava saldırılarıyla hedef aldı. Saatlerce süren belirsizlikten sonra İsrail ordusu, partinin genel sekreteri Hasan Nasrallah'ın Ali Karki de dahil olmak üzere diğer liderlerle birlikte öldürüldüğünü resmen duyurdu. Analistler, operasyonun başarısının İran'ı sakinleşmeye zorlayabilecek önemli bir bölgesel dönüm noktası olabileceğini doğruluyor. Tırmanma tırmandıkça, Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail'in içine sürükleyebileceği topyekün bir savaş korkusu artıyor.

Herkesin gizeminin sırrını aramaya çalıştığı en belirgin soru, bu hassas zamanda Nasrallah ve Hizbullah liderlerini bir araya getiren toplantının amacı neydi?

Operasyon nasıl ve hangi silahlarla gerçekleştirildi?

Belirsizlik ve mutlak sessizlik ışığında, İsrail raporları, ordunun Hasan Nasrallah'ın tam yerini ve banliyönün kalbinde ve birçok yeraltı katmanında partinin lider konumuna girdiği anı belirlemesini sağlayan "altın bir andan" bahsediyor

İsrail ve Batı basınında çıkan haberlere göre, toplantı, İsrail'in devam eden gerilimine karşı koymanın yolları ve Hizbullah'ın taktiksel hareketlerini artırma olasılığının tartışılmasının yanı sıra Lübnan'ın güney sınırındaki saha durumu ve son gelişmelerin tartışılması ve değerlendirilmesine ayrıldı.

İsrail'in daha geniş bir askeri operasyon gerçekleştirme olasılığına ilişkin korkular ışığında askeri hazırlıklar, bu da toplantının tırmanmaya karşı bir plan geliştirmeyi amaçladığı tezini güçlendiriyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU