Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

ABD'li Senatör Sanders, İsrail'e silah satışının durdurulması için tasarı sunacağını açıkladı

ABD'li Senatör Bernie Sanders, ABD'nin İsrail'e kısa süre önce onay verdiği 20 milyar dolarlık silah satışının engellenmesi için bu ülkeye silah satışının durdurulmasını öngören bir tasarıyı haftaya Senato'ya sunacağını açıkladı.

ABD'li bağımsız senatör Sanders, yazılı bir açıklama yaparak İsrail'e silah satışının durdurulması yönünde yeni bir adım attı.

Sanders, Senato'daki üyelere gönderdiği açıklamasında, haftaya bu yönde bir tasarı sunacağını ve İsrail'e silah satışını durdurmanın tek yolunun bu olduğunu belirtti.

İsrail'in Gazze'de 41 binden fazla insanın ölümüne neden olan saldırılarında Amerikan yapımı silahların yoğun şekilde kullanıldığını vurgulayan Sanders, ABD'nin kısa süre önce İsrail'e 20 milyar dolarlık silah satışına onay verdiğini hatırlattı.

Sanders, "ABD (Gazze'deki) bu insani felaketin suç ortağı olamaz." ifadesini kullandı.

Masum sivillerin öldürülmesinde ABD silahlarının kullanılmasının 1961 tarihli Yabancı Destek Yasasına ve Silah İhracat Kontrol Yasasına aykırı olduğunu belirten Sanders, "Üzüntüyle görüyoruz ki yasadışı bir şekilde ABD'nin sağladığı askeri ekipmanlar, Gazze'deki katliamların çoğunda kullanılmaktadır. Bu felaket savaşa daha fazla saldırı silahı göndermek ABD hukukuna ve uluslararası hukuka aykırıdır." değerlendirmesini yaptı.


İsrail Savunma Bakanı Gallant: Savaşta yeni bir aşama başlıyor

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Lübnan genelinde 24 saatte elektronik cihazlarda yaşanan ikinci patlamanın ardından ülkesinin "odağının Lübnan cephesine kaydığını, savaşta yeni bir aşamanın başladığını" söyledi.

İsrail basınındaki haberlere göre Gallant, İsrail'in kuzeyindeki Hayfa kenti yakınlarında bir hava üssüne yaptığı ziyarette "Ağırlık merkezi kuzeye kayıyor. Güçlerimizi, kaynaklarımızı ve enerjimizi kuzeye hareket ettiriyoruz." dedi.

Gallant, "Savaşta yeni bir aşamanın başlangıcında olduğumuzu düşünüyorum. Uyum sağlamalıyız. Zaman içinde tutarlılık göstermeliyiz. Bu savaş büyük cesaret, azim ve ısrar gerektiriyor." diye konuştu.

İsrail'in kuzeydeki saldırısının amacının tahliye edilen İsrail vatandaşlarının evlerine güven içinde dönmesi olduğunu savunan Gallant, Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirleri unutmadıklarını savundu.

Lübnan genelinde son 24 saatte önce çağrı cihazları bugün de telsizlerde patlamalar meydana geldi. Lübnanlı yetkililer, patlamalardan İsrail'i sorumlu tutarken Tel Aviv yönetimi ise konuya dair sessizliğini koruyor.


DEM Parti Eş Genel Başkanı Bakırhan: Yeni bir Anayasa olmalı, demokratik olmalı

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, "Yeni bir Anayasa olmalı, demokratik olmalı. Toplumun dinamikleri yapım sürecine katılmalı." dedi.

Toplumun her kesimiyle bir araya geldiklerini dile getiren Bakırhan, adalet ve özgürlük arayanların yanında olmaya devam edeceklerini anlattı.

Bir gazetecinin Anayasa çalışmaları hakkındaki sorusu üzerine Bakırhan, şu cevabı verdi:

"Yeni bir Anayasa olmalı, demokratik olmalı. Toplumun dinamikleri yapım sürecine katılmalı. Bu konuda samimiyet olmalı. Anayasa 3-5 farklı partinin bir araya gelerek yapacağı bir şey değil, toplum sözleşmesidir. Toplumun dahil olmadığı bir Anayasa, Anayasa olmaz. Öncekilerinin kötü bir örneği olur. Adı Anayasa olur, yine olur, demokratik olmaz."

Bakırhan, daha sonra Akdeniz ilçesindeki Karaduvar Balıkçılar Kooperatifi'ni ziyaret etti, ardından Kazanlı Taziye Evi'nde "Kazanlı Örtü Altı Üreticileri Toplantısı"na katıldı.


Lübnan'da patlatılan çağrı cihazlarını üreten firmanın internet sitesine erişilemiyor

Lübnan'da patlatılan çağrı cihazlarını ürettiği iddia edilen Macaristan merkezli BAC Consulting KFT (BAC Danışmanlık Ltd) hakkında soru işaretleri artarken, şirketten halen açıklama yapılmadı ve internet sitesi kapatıldı.

Tayvan merkezli Gold Apollo şirketi, patlatılan çağrı cihazlarını kendisinin üretmediğini açıklayarak, marka lisansı verdikleri Macar ortağı "BAC Consulting KFT" isimli firmayı işaret etti. TSİ 14.30 itibarıyla, hakkında soru işaretlerinin arttığı şirketin internet sitesi erişilemez hale getirildi.

Merkezi Budapeşte'deki Szonyi Yolu üzerinde yer alan şirket, 2022'de kuruldu. Arcidiacono Cristiana Rosaria şirketin genel müdürü ve sahibi olarak gösteriliyor.

Rosaria'nın LinkedIn'deki profilinde, BAC Consulting'in iş geliştirme, yönetim danışmanlığı, strateji ve ortaklık planlamasıdır, liderlik gelişimi, çevre danışmanlığı, siyasi danışmanlık, hakla ilişkiler ve telekomünikasyon hizmetleri verdiği bilgisi yer alıyor.

Rosari'nın Avrupa Komisyonu'nda yaklaşık 3 yıl değerlendirme uzmanı olarak çalıştığı da profilinde bulunuyor.


Ticaret Bakanlığı: İsrail'le ticaretin 3. ülkeler üzerinden sürdüğü iddiaları gerçek dışı

Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Filistin'e yönelik uluslararası hukuk ve insan haklarına aykırı saldırılarının ardından Türkiye'nin, 2 Mayıs itibarıyla İsrail'le ilgili ihracat ve ithalat işlemlerini tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, "2 Mayıs tarihinden sonra ülkemizden İsrail'e yönelik ihracat ve ithalat için tescil edilmiş hiçbir gümrük beyannamesi, veyahut İsrail'den ülkemize ulaşan hiçbir İsrail sevkiyatı bulunmamaktadır. İsrail için gümrük sistemi kapalıdır." ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, ihracat ve ithalat rakamlarının her ay Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından şeffaf olarak yayımlandığı anımsatılarak, diğer taraftan, Filistin Milli Ekonomi Bakanlığının onay verdiği ve Filistin topraklarındaki ihtiyaçlara yönelik sevkiyatların, bu bakanlığın kontrolünde ve Filistin varışlı olduğu teyit edilerek gerçekleştiği bildirildi.

Filistin'e yönelik şiddete karşı dünyada ticaretini durduran yegane ülkenin Türkiye olduğu, bu kararlı uygulamanın İsrail tarafından uluslararası kuruluşlar nezdinde de Türkiye'ye karşı bir propaganda malzemesi olarak kullanılmaya çalışıldığı ifade edilen açıklamada, Türkiye'nin ticareti durdurmasının İsrail tarafından dahi tenkit edildiğinin altı çizildi.


Erdoğan: Anayasanın ilk 4 maddesi ile ilgili bizim açımızdan herhangi bir tartışma yoktur

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anayasanın ilk 4 maddesi ile ilgili tartışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdoğan konuşmasında, "Anayasa’nın ilk 4 maddesi ile ilgili bizim açımızdan herhangi bir tartışma yoktur, özellikle Cumhur İttifakı’nın böyle bir sıkıntı ve derdi yoktur" dedi


Pezeşkiyan: Lübnan'da yaşananlar Batı'nın utancıdır

 İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Lübnan'da çağrı cihazlarının patlatıldığı saldırının, başta ABD olmak üzere İsrail'i destekleyen Batılı ülkelerin "utancı" olduğunu söyledi. İran devlet televizyonuna göre, Pezeşkiyan, başkent Tahran'da düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısında konuştu. Lübnan’da çağrı cihazlarının patlatıldığı ve Lübnanlı yetkililerin İsrail’i sorumlu tuttuğu saldırıya ilişkin Pezeşkiyan, "Bu olay, Batılı ülkeler ve Amerikalıların (Gazze ve Lübnan'da) ateşkes istediklerini iddia etseler de aslında Siyonist rejimin (İsrail) suçlarına ve kör suikastlarına tam destek verdiklerini bir kez daha ortaya koymuştur." dedi.

Eylemi "insanlık dışı hedeflerine ulaşmak için her şeyi yapmaya hazır olan başta ABD olmak üzere İsrail'i destekleyen Batılı ülkeler için utanç" olarak nitelendiren Pezeşkiyan, "İnsanlığın konforu ve refahı için üretilen araçların aynı fikirde olmayanlara karşı terör ve yıkım aracı olarak kullanılması insanlık dışı bir davranıştır." diye konuştu. İsrail'in durdurulması gerektiğini vurgulayan Pezeşkiyan, "Siyonist rejimin ve destekçilerinin mazlum Filistinlilere ve İslam dünyasına karşı işlediği zulüm ve suçlar zincirini kırmanın çaresi, Müslümanların ve İslam ülkelerinin birlik ve beraberliğidir." ifadelerini kullandı.

Öte yandan, ülkenin batısındaki Kürdistan eyaletine 1979'daki devrim sonrasında, ülkenin ilk Sünni valisi olarak Areş Zerehten'in atandığını belirten Pezeşkiyan, "Sayın Zerehten'in ülkenin Sünni valisi seçilmesinin vahdet haftasına denk gelmesi ülkede birlik, beraberlik ve uyumun güçlendirilmesi için çok değerli bir fırsattır." değerlendirmesinde bulundu.


Lübnan'da çağrı cihazlarının patlatılması sonucu ölenlerin sayısı 12'ye çıktı

Lübnan'da çağrı cihazlarının patlatılması sonucu ölenlerin sayısının 12'ye çıktığı bildirildi.

Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad, Beyrut'ta yaptığı basın toplantısında, olayla ilgili son gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Çağrı cihazlarının patlatılması sonucu ölenlerin sayısının 12'ye çıktığını ve ikisinin çocuk olduğunu, yaralı sayısının ise 2 bin 750 ile 2 bin 800 arasında olduğunu belirten Ebyad, yaralı sayısının tam tespit edilememesinin bazı kişilerin farklı sağlık kurumlarına başvurmasından kaynaklandığını kaydetti. Ağır yaralı sayısının 300 civarında olduğunu ve yoğun bakımlarda tedavilerinin sürdüğünü aktaran Ebyad, patlamaların ardından hastanelere getirilen yaralılardan 460 kişinin ameliyat edildiğini, bunların çoğunluğunun göz ve yüz bölgelerinden yaralandığını belirtti. Lübnan Sağlık Bakanı Ebyad, "İsrail gibi düşman bir ülkeden her an bir saldırı bekledikleri" için, sağlık açısından tüm hazırlıkları ve tedarikleri tamamlama yönünde daha önce adımlar attıklarının altını çizdi.

Lübnan'da Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarında eş zamanlı patlamalar yaşandı. Lübnanlı yetkililer olaydan İsrail’i sorumlu tutarken İsrail’den konuyla ilgili henüz açıklama gelmedi. İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim 2023'ten bu yana süren çatışmalarda son günlerde gerilimin arttığı gözlemleniyor.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lübnan Başbakanı Necip Mikati ile telefonda görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Lübnan Başbakanı Necib Mikati ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lübnan'da düzenlenen saldırıyla ilgili üzüntülerini ifade etti, saldırıda yaşamını yitirenlere rahmet, yaralananlara acil şifa dileğinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, İsrail'in çatışmaları bölgeye yayma çabalarının son derece tehlikeli olduğunu, İsrail saldırganlığını durdurmak için gayretlerin devam edeceğini söyledi.


İsrail, Lübnan'da çağrı cihazlarının patlatılması sonrası Hizbullah'ın olası saldırısına hazırlanıyor

İsrail, Lübnan'da çağrı cihazlarının patlatılmasının ardından Hizbullah'tan gelebilecek olası bir saldırı için askeri hazırlık yapıyor. Yediot Ahronot gazetesine göre, İsrail ordusu, Hizbullah'ın vereceği karşılığa hazırlanıyor.

İsrail savunma ve güvenlik birimlerinin ülkenin kuzey sınırındaki durumu değerlendirmek için incelemelerde bulunduğu belirtilen haberde, şu ifadelere yer verildi:

"İsrail saldırının sorumluluğunu üstlenmemiş olsa da yetkililer Hizbullah'ın muhtemelen karşılık vereceğine inanırken, İsrailli yöneticiler herhangi bir saldırıya güçlü bir karşılık vereceği tehdidinde bulundu."

İsrail ordusunun özel bir tümeni kuzey bölgesine konuşlandırdığı bildirildi. Yerel basında çıkan haberlerde, İsrail ordusunda yer alan 98. Tümenin ülkenin kuzeyine gönderdiği belirtildi. Söz konusu tümende paraşütçü ve komandolardan oluşan 10 ila 20 bin arasında asker bulunduğu ifade edildi.


AB mahkemesi Google'a yaklaşık 1,5 milyar avroluk para cezasını iptal etti

Merkezi Lüksemburg'da bulunan, AB'nin en yüksek mahkemesi Avrupa Adalet Divanı yapısı içinde yer alan Genel Mahkeme, Alphabet çatısı altında yer alan Google'ın AB Komisyonunun kestiği para cezasına karşı açtığı davada kararını açıkladı.

Mahkeme, Google'a, internet reklamlarıyla ilgili hizmeti AdSense'de piyasa hakimiyetini kötüye kullandığı için AB Komisyonu tarafından 5 yıl önce kesilen 1,49 milyar avro para cezasını yürürlükten kaldırdı.

Kararda, "Genel Mahkeme, Komisyonun Google AdSense ile ilgili kararını iptal etti." ifadesi kullanıldı.

Mahkeme, Komisyonun Google'a yaklaşık 1,5 milyar avro para cezası verdiği kararda yer alan sözleşme maddelerinin süresinin değerlendirilmesinde hatalar yapıldığına hükmetti.

AB Komisyonu, 2019'da Google'a, internet reklamlarıyla ilgili hizmeti AdSense'de piyasa hakimiyetini kötüye kullandığı için 1,49 milyar avro para cezası kesmişti.


BOTAŞ, LNG alımı için Total ile 10 yıl süreli anlaşma yaptı

BOTAŞ, 10 yıl süreyle yılda 1.6 milyar metreküp (bcm) doğalgaz karşılığı LNG alımı Total ile sözleşme imzaladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre 2027 yılından itibaren geçerli anlaşma ile BOTAŞ yılda toplam 16 kargo LNG temin edecek.

BOTAŞ, LNG'nin bir kısmını ABD'deki dolum limanlarından, bir kısmını Türkiye ve Avrupa'daki terminallerden teslim alabilecek.


Lufthansa, Tel Aviv ve Tahran uçuşlarını askıya aldı

Lufthansa, Lübnan'da çağrı cihazlarının patlatılmasının ardından İsrail ve İran'a yönelik seferlerde değişiklikler yapıldığını açıkladı. Güvenlik durumundaki kısa vadeli değişiklik olması nedeniyle Tel Aviv ve Tahran'a uçuşların derhal geçerli olmak üzere 19 Eylül'e kadar askıya alındığının belirtildiği açıklamada, tüm Lufthansa Grubu'na bağlı hava yollarının da (Eurowings, Swiss, Austrian Airlines, Brussels Airlines) bu süre zarfında İsrail ve İran hava sahasından kaçınacağı ifade edildi. Lufthansa'nın iptallerden etkilenen yolculara ücretsiz rezervasyon değişikliği veya iptal seçeneği sunduğu anımsatılan açıklamada, Alman şirketin durumu yakından izlemeye devam ettiği ve gelecek günlerde durumu değerlendirmeye devam edeceği ifade edildi.


"Narkoçelik-39" operasyonlarında 293 şüpheli yakalandı

"Narkoçelik-39" operasyonlarında 293 şüpheli gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Ankara, İstanbul ve İzmir'in de aralarında bulunduğu 44 ilde "Narkoçelik-39"operasyonlarının düzenlendiğini belirtti. Operasyonlarda 470 kilogram uyuşturucu madde ve 4 milyon 945 bin 832 adet uyuşturucu hap ele geçirildiğini bildiren Yerlikaya, 293 şüphelinin yakalandığını kaydetti.
Yerlikaya, operasyonların Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde il emniyet müdürlüklerince 681 ekip, 1876 personel, 9 hava aracı ve 26 narkotik dedektör köpeğinin katılımıyla gerçekleştirildiği bilgisini paylaştı. Açıklamasında "Aziz milletimizin bilmesini isterim ki ülkemizi zehir tacirlerinden ve sokak satıcılarından temizlemeye kararlıyız." ifadesini kullanan Yerlikaya, illere göre operasyonların detaylarını da paylaştı.


Dışişleri Bakanı Fidan, Lübnan Başbakanı Mikati ile telefonda görüştü

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Lübnan Başbakanı Necib Mikati ile telefonda görüştü.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Fidan, Mikati ile yaptığı telefon görüşmesinde Lübnan'da çağrı cihazlarının patlatılmasıyla düzenlenen saldırılarla ilgili bilgi aldı.

Fidan, görüşmede, patlamalardaki can kayıpları nedeniyle Lübnan halkına başsağlığı diledi.


İran: İsrail'in terör eylemi Lübnan vatandaşlarını hedef alan katliam örneği

İran, Lübnan'da çağrı cihazlarının patlatılmasını "Lübnan vatandaşlarını hedef alan katliam örneği" olarak niteledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, yaptığı yazılı açıklamada, Lübnan'daki terör eylemlerinin, başta uluslararası insancıl hukuk olmak üzere uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtti.

Olayı, "Lübnan vatandaşlarını hedef alan katliam örneği" olarak niteleyen Kenani, İsrail'in, Filistin ile Lübnan başta olmak üzere bölgedeki terör eylemleriyle bölgeyi, uluslararası barış ve küresel güvenliği tehdit ettiğini vurguladı.

İranlı Sözcü, "Bu nedenle bu rejimin terör eylemleri ve onun yol açtığı tehditlerle yüzleşmek açık bir zorunluluktur. Uluslararası toplum, suçlu siyonist yetkililerin işledikleri suçlara karşılık cezasız kalmasıyla başa çıkmak için derhal harekete geçmelidir." ifadelerini kullandı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU