Amerikalı istihbaratçılar rahatsız: "Rusya orijinal sesleri devreye soktu"

Seçime müdahale haberlerinde Türkiye'nin de adı geçiyor

Putin, kasımda yapılacak seçimlerde Kamala Harris'i desteklediğini söyleyerek bu hafta gündem oldu (Sputnik)

Yaklaşan başkanlık seçimleri öncesinde ABD basını yine Rusya'nın sonuçları nasıl etkilemeye çalıştığını ortaya koyan haberler yapıyor. 

Amerikan istihbaratındaki üst düzey yetkililere dayandırdığı bir habere imza atan Washington Post, Moskova'nın "önceki seçim dönemlerinden daha incelikli" eylemlerde bulunduğunu ve "ABD'deki orijinal sesleri" kullandığını aktardı. 

Kaynaklar, bu isimlerin meşru Amerikan siteleri gibi gözüken haber kuruluşlarıyla birlikte Rusya hükümetinin propagandasını akladığını savundu:

Amerikalılar bariz dış propaganda izi taşıyan içeriklerdense diğer Amerikalıların fikirlerine inanmaya daha meyilli. Bu yüzden dış aktörlerin çıkarlarına hizmet eden anlatıları destekleyip yayıyorlar.

CNN de Tim Pool, Benny Johnson, Lauren Southern, Tayler Hansen, Matt Christiansen ve Dave Rubin gibi ünlü YouTuberları çatısında barındıran Tenet Media'nın Rus propagandasına alet olduğunu ortaya attı.

Rusya'nın geçen sene kurulan bu şirkete yönelik maddi desteklerinin konuyla ilgili hazırlanan bir iddianamede detaylandırıldığı belirtildi. 

New York Times, Tenet Media'ya Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mauritius gibi ülkelerdeki paravan şirketler aracılığıyla para aktarıldığını bildirirken bu ödemelerin şirketin para girişinin yüzde 90'ını teşkil ettiğini vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Washington Post'un haberinde yapay zekayla sahte içerik üretmenin kolaylaştığına işaret edildi. 

Rusya'nın çabalarını, hem Demokratların hem de Cumhuriyetçilerin adayının ipi göğüsleyebileceği salıncak eyaletlerde yoğunlaştırdığı bildirildi. 

Rus lider Vladimir Putin, Kamala Harris'e destek verdiğini açıklasa da Moskova'ya bağlı ekiplerin aslında Donald Trump için çalıştığı öne sürüldü. 

Ulusal İstihbarat Direktörlüğü'nde çalışan bir kaynak, "Bunlar Moskova'nın dış politikaya dair daha geniş çaptaki hedefleriyle uyumlu: ABD'yi zayıflatıp Washington'ın Ukrayna'ya verdiği desteği baltalamak istiyorlar" dedi. 

Washington Post'a isim ve görevlerinin açıklanmaması koşuluyla konuşan kaynaklar, Çin'in başkanlık seçimine değil, eyalet çapındaki küçük seçimlere odaklandığını iddia etti. 

Ulusal İstihbarat Direktörlüğü kaynakları, İran hükümetinin Trump kampanyasını hacklemesinin geçen ay ortaya çıktığını hatırlatarak bu ekibin bazı belgelerinin Amerikan medyasına sızdırılmasında da Tahran'ın rol oynadığını açıkladı. 

İran ve Çin'e dair iddialar detaylandırılmadı.

Bu hafta ABD Adalet Bakanlığı, Rusya'ya bağlı bazı medya kuruluşlarıyla sosyal medya platformlarını, 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerine müdahale etmeye çalışmakla suçlamıştı.

Bakan Merrick Garland, Kostiantyn Kalashnikov ve Elena Afanasyeva adlı iki RT çalışanının, sosyal medya platformları üzerinden ABD'de siyasal etki yaratmak için 10 milyon dolar harcadıklarını tespit ettiklerini ve söz konusu iki ismi yaptırım kapsamına aldıklarını açıklamıştı.

ABD Adalet Bakanlığı ayrıca Rusya'ya bağlı Social Design Agency (SDA) ve Structura National Technology (Structura) adlı iki medya-iletişim firmasının da başkanlık seçimlerine müdahale etmeye çalıştığını ve bu kapsamda yaptırıma tabi tutulacağını belirtmişti.

Bu hafta Rusya'nın Vladivostok kentinde düzenlenen Doğu Ekonomi Forumu'na katılan Vladimir Putin ise bir soru üzerine gülümseyerek, "Size söylediğim gibi bizim favorimiz Başkan Biden'dı. Şimdi kendisi yarıştan çekildi fakat destekçilerinden Bayan Harris'i desteklemesini istedi, dolayısıyla biz de bunu yapacağız, onu destekleyeceğiz" demişti.

Bunun üzerine açıklama yapan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, "Putin bizim seçimlerimiz hakkında konuşmaya son vermeli, nokta" ifadesini kullanmıştı.

ABD istihbaratı, 2016'daki başkanlık seçimlerine Rusya'nın RT ve diğer medya kurumları üzerinden müdahale etmeye çalıştığı sonucuna varmış, Moskova ise seçimlere müdahale iddialarını reddetmişti.

 

Independent Türkçe, Washington Post, CNN, New York Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU