Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Narin Güran'ın öldürülmesine ilişkin soruşturmada tutuklanan Nevzat Bahtiyar'ın evinde arama yapıldı

Diyarbakır'da 8 yaşındaki Narin Güran'ın öldürülmesine ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan Nevzat Bahtiyar'ın (48) evinde arama gerçekleştirildi.

Merkez Bağlar ilçesinin Tavşantepe Mahallesi'nde 21 Ağustos'ta kaybolan ve 8 Eylül'de Eğertutmaz Deresi'nde cansız bedenine ulaşılan Narin Güran'ın öldürülmesine ilişkin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma sürüyor.

Soruşturma kapsamında 10 Eylül'de tutuklanan Nevzat Bahtiyar'ın Tavşantepe Mahallesi'ndeki evinde Jandarma Suç Araştırma Timi (JASAT) ekiplerince arama yapıldı.

Ekipler, arama çalışmalarının ardından evden ayrıldı.

Narin Güran'ın öldürülmesine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan Nevzat Bahtiyar jandarmadaki ifadesinde amca Salim Güran'ın kendisinden, küçük çocuğun cansız bedenini 200 bin lira karşılığında dereye bırakmasını istediğini öne sürmüş ve adliyeye sevk edilmişti.

Çıkarıldığı sulh ceza hakimliğindeki ifadesinde amca Salim Güran'ın "Arif'in kızını öldürdüm, sen de bu cesedi alıp yok edeceksin. Yoksa seni ve aileni öldürürüm." şeklinde kendisini tehdit ettiğini iddia eden Bahtiyar, "Çocuğu kasten öldürmeye iştirak" suçundan tutuklanmıştı.


UEFA'dan Fernando Muslera'ya 3 maç men cezası

UEFA, Galatasaray'ın Şampiyonlar Ligi'nde İsviçre ekibi Young Boys ile oynadığı play-off turu rövanş maçında kırmızı kart gören kaleci Fernando Muslera'ya 3 maç men cezası verdi.

UEFA'dan yapılan açıklamaya göre, sarı-kırmızılı takımın Young Boys'a 1-0 yenilerek turnuvadan elendiği müsabakanın 87. dakikasında rakip takımın attığı golün ardından Alan Virginius'a çelme takarak kırmızı kartla oyun dışında kalan 38 yaşındaki kaleci, 3 maç men cezasına çaptırıldı.

Fernando Muslera, Galatasaray'ın UEFA Avrupa Ligi'nde oynayacağı PAOK, Rigas Skola ve Elfsborg karşılaşmalarında forma giyemeyecek.


Galatasaray, tartışma yaratan forma sponsorluğu anlaşmasını askıya aldı

Galatasaray Kulübü, tartışma yaratan forma sponsorluğu anlaşmasının askıya alındığını açıkladı.

Sarı-kırmızılılardan, Kamu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamada "Bir dijital spor haber platformu olan Serwin Global Solutions SDN BHD ile imzalamış olduğu sözleşme, şirketimize iletilen bilgi,belge ve diğer iddialar netleşene kadar askıya alınmıştır." denildi.


Sarıyer'deki kilise saldırısının planlayıcılarından olduğu iddia edilen IŞİD üyesi Viskhan Soltamatiov tutuklandı

Sarıyer'de bir kişinin hayatını kaybettiği Santa Maria Kilisesi'ne saldırının planlayıcılarından olan ve saldırıda kullanılan silahı temin eden IŞİD üyesi Viskhan Soltamatiov tutuklandı.

Santa Maria İtalyan Kilisesi'ne 28 Ocak 2024'te gerçekleştirilen saldırıya ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında aranan ve Milli İstihbarat Teşkilatı ile Emniyet Genel Müdürlüğünün ortak operasyonuyla yakalanan IŞİD üyesi Viskhan Soltamatiov'un emniyetteki işlemleri tamamlandı.

Çağlayan'daki İstanbul Adliyesine götürülen şüpheli, ifadesinin ardından tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edildi.

İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, Soltamatiov'u "silahlı terör örgütüne üye olma", "tasarlayarak öldürme" ve "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından tutukladı.


İsrail’in taşınabilir çağrı cihazlarını patlatması sonucu çok sayıda Lübnanlı yaralandı

İsrail’in Lübnan’daki taşınabilir çağrı cihazlarına sızıp patlatması sonucu çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi. Lübnan resmi ajansı NNA’ya göre, İsrail’in "pager" isimli çağrı cihazlarına sızması sonucu çok sayıda Lübnanlı yaralandı. NNA'dan yapılan açıklamada, "Beyrut’un güney banliyöleri ile Lübnan’ın birçok bölgesinde benzeri görülmemiş düşmanca bir güvenlik olayı yaşandı. Yüksek teknoloji kullanılarak taşınabilir pager sistemleri patlatıldı ve çok sayıda yaralı olduğu, yaralıların hastanelere nakledildiği bildirildi." ifadeleri kullanıldı. Lübnan’da bazı çağrı cihazlarının, sahiplerinin üzerindeyken patladığı anlar sosyal medyaya yansıdı.

Görüntülerde, taşınabilir cihazların sinyal vermesiyle sahipleri tarafından ellerine alındığı ve bu esnada infilak ettiği fark ediliyor. Yaralanan çok sayıda kişinin Hizbullah mensubu olduğu kaydedildi.


SGK'den dolandırıcılık uyarısı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kurum bünyesinde "çift ödeme iadesi" ismiyle herhangi bir işlemin olmadığını ve bu isimle gönderilen e-postaların dolandırıcılık amacı taşıdığını bildirdi.

SGK'den yapılan açıklamada, son günlerde vatandaşlara "çift ödeme iadesi" konulu sahte e-postalar gönderildiğinin tespit edildiği belirtildi.

Vatandaşların "Sosyal Güvenlik Kurumu Müşteri Hizmetleri" adıyla gönderilen bu tür sahte SMS ve e-postalara itibar etmemeleri istenen açıklamada, bu tür sahte e-postaların dolandırıcılık amacı taşıdığı ve kişisel bilgileri ele geçirmek üzere tasarlandığı uyarısı yapıldı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Kurumumuzun 'çift ödeme iadesi' konulu herhangi bir işlemi yoktur. Ayrıca kurumumuz tarafından gönderilen SMS veya e-postalar sadece bilgilendirme amacı taşımaktadır. Mail yoluyla kişilerden IBAN ve kişisel bilgi talep edilmemektedir. Vatandaşlarımız şüpheli bir e-posta aldığında Çalışma Hayatı İletişim Merkezi ALO 170 ve CİMER üzerinden bizimle irtibata geçebilir ya da Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü/Merkezlerimizden bilgi alabilirler.


Mısır ile Ürdün'den bölgesel güvenlik için "İsrail'in Gazze saldırılarının acilen durdurulması" çağrısı

Ürdün Kraliyet Divanından yapılan açıklamaya göre Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Ürdün Kralı 2. Abdullah telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Kral 2. Abdullah ve Sisi, "İsrail'in Batı Şeria'da saldırılara devam etme tehlikesine" karşı uyardı. Görüşmede ikili, "Bölgenin güvenliğini korumak ve çatışma dairesinin genişlemesini önlemek için öncelikli bir adım olarak Gazze'de acil ve kalıcı bir ateşkes sağlanmasının gerekliliğini" vurguladı.

İki lider, telefon görüşmesinde "Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki Filistinlileri tehcir etmeye yönelik her türlü girişimi reddettiklerini" yineledi. İkili ayrıca, "Filistinlileri, tüm meşru haklarını elde etmeleri ve 1967 sınırında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletini kurmaları konusunda desteklemeye devam etmenin gerekliliğini" kaydetti.

Amman ile Kahire, İsrail'in Gazze'deki mevcut saldırıları kullanarak, Batı Şeria'daki Filistinlileri Ürdün'e, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlileri Mısır'a gönderme planları uygulamaya geçirmesinden endişe ediyor. Gazze'deki Filistinli gruplar, Katar ve Mısır'ın arabuluculuğuyla, İsrail ile esir takası ve ateşkes konusunda bir anlaşmaya varmak için aylardır Doha ve Kahire'de dolaylı müzakereler yürütüyor. ABD Başkanı Joe Biden'ın 2 Temmuz'da açıkladığı ateşkes teklifine bağlı olduklarını vurgulayan Hamas, ABD, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda yürütülen müzakerelerde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yeni şartlar sürerek anlaşmaya varılmasını engellediğini belirtiyor. İsrail'in Mısır-Gazze sınır hattı Philadelphi Koridoru ve Gazze Şeridi'nin kuzeyini güneyinden ayıran Netzarim Koridoru'nda kontrolünü sürdürme ısrarı müzakereleri zora sokan meselelerin başında geliyor. Mısır yönetimi de İsrail'in Refah Sınır Kapısı ya da Philadelphi Koridoru'nda var olmasının "ulusal güvenliğine" zarar vereceğini ifade ederek buna karşı çıkıyor.


Narin Güran soruşturmasında gözaltına alınan Hediye Güran tutuklandı

Diyarbakır'da Merkez Bağlar ilçesinin Tavşantepe Mahallesi'nde 21 Ağustos'ta kaybolan ve 8 Eylül'de Eğertutmaz Deresi'nde cansız bedenine ulaşılan 8 yaşındaki Narin Güran'ın öldürülmesine ilişkin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma sürüyor.

Soruşturma kapsamında çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza hakimliğince "Suç delillerini yok etmek" suçundan tutuklanan amca Fuat Güran'ın 13 Eylül'de gözaltına alınan eşi Hediye Güran'ın jandarmadaki işlemlerin ardından getirildiği adliyede cumhuriyet savcılığındaki sorgusu tamamlandı. Güran, "Kasten öldürmeye iştirak" suçundan tutuklama talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Hediye Güran, hakimlikçe tutuklandı. Soruşturma kapsamında tutuklu sayısı 12'ye yükseldi


Amazon, hibrit çalışma sistemini sonlandırıyor

Amazon, gelecek yıl itibarıyla çalışanlarının 5 gün ofise gelmesini zorunlu kılarak, hibrit çalışma sisteminin sonlanacağını bildirdi.

Amazon, Üst Yönetici (CEO) Andy Jassy'nin hibrit çalışma politikasının değişmesi hakkında çalışanlara gönderdiği mesajı yayınladı. Jassy, şirketin mevcut haftada 3 gün ofisten çalışma sistemini kaldırılacağını belirterek, Kovid-19 salgını öncesi uygulanan politikanın geri getirileceğini ifade etti. Çalışanların 2025 itibarıyla 5 gün ofise gelmesinin zorunlu hale getirileceğini kaydeden Jassy, ekip üyelerinin ofisteyken daha iyi işbirliği yaptığını savunarak hastalıklar ve acil durumlar gibi bazı istisnaların olacağını aktardı. Jassy, yeni çalışma sisteminin 2 Ocak 2025'te yürürlüğe gireceği bilgisini paylaştı.


Gazze'de can kaybı 41 bin 252'ye çıktı

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 41 bin 252'ye yükseldi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 347 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi.

İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde "3 katliam" gerçekleştirdiği, bu saldırılarda 26 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 84 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 41 bin 252'ye, yaralı sayısının da 95 bin 497'ye çıktığı kaydedildi.


Ergin Ataman'dan Panathinaikos-Maccabi maçında açılan pankartla ilgili açıklama

Yunanistan ekibi Panathinaikos'un başantrenörü Ergin Ataman, Kıbrıs Rum Kesimi'nde İsrail'in Maccabi Tel Aviv takımıyla oynadıkları basketbol hazırlık turnuvası maçında Rum taraftarların, "Yıllar süren yasa dışı işgal. Unutmuyoruz" yazılı pankart açması ve sonrasında kendisini diskalifiye ettirerek soyunma odasına gitmesiyle ilgili yazılı bir açıklama yayımladı.

Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Ataman, "Dün sporun ve dostluğun hakim olması gereken salonda bir grup tarafından, burada gördüğümüz misafirperverliğe yakıştıramadığım bir siyasi pankart açıldı. Ben de bu duruma dikkati çekmek için tepkimi en sert şekilde gösterdim." dedi. "Spor salonları siyasetin değil, dostluğun ve barışın yeridir." ifadelerini kullanan tecrübeli başantrenör, "Bu pankartı açan insanların, ilk günden bu yana burada bana ve takımıma sevgi gösteren binlerce insanın duygularını etkilemeyeceğini biliyorum. Bizim onlarla aramızda her zaman çok özel bir sevgi olacak. Yine aynı şekilde yaşanan ne olursa olsun, buradaki gerçek basketbolseverlere olan sevgim her zaman aynı kalacak. Çünkü bizi onlarla bir araya getiren en güçlü şey, basketbol sevgimiz. İnanıyorum ki kazanan hep spor ve dostluk olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Özel turnuva için geldikleri Lefkoşa'da çok iyi karşılandıklarını aktaran Ataman, şunları kaydetti:

Panathinaikos Kulübünün geçen sezon yaşadığı efsanevi başarılardaki başantrenörü olarak takımımın burada oynayacağı turnuvayı, dostluk ve barışa katkı yapacağını düşündüğüm için çok destekledim, buraya da çok güzel duygularla geldim. İlk gün havaalanında çok güzel karşılandık. İnsanların gözündeki gerçek sevgi beni çok mutlu etti. Otelde düzenlediğimiz imza gününde yüzlerce basketbolseverle bir araya geldim. Bu dostluk ve barış ortamı hepimiz için çok umut vericiydi.

Atina ekibinin Maccabi Tel Aviv'le karşılaştığı özel maçta açılan pankart sonrası başantrenör Ataman, duruma tepki göstererek, hakeme kendisini diskalifiye ettirmiş ve ardından da soyunma odasına gitmişti.


İkinci el araç alışverişinde "Güvenli Ödeme Sistemi" 27 Eylül'den itibaren zorunlu olacak

Ticaret Bakanlığının ikinci el araç alışverişini çok daha güvenli hale getirmek amacıyla geliştirdiği Güvenli Ödeme Sistemi, 27 Eylül'den itibaren zorunlu hale gelecek.

Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, uygulamaya ilişkin bilgi verildi.

Paylaşımda, "İkinci el araç alışverişini çok daha güvenli hale getirecek, dolandırıcılık vakalarını tümüyle ortadan kaldıracak yeni sisteme geçiyoruz. Ticaret Bakanlığımız ve Türkiye Noterler Birliği işbirliğiyle hayata geçirilen Güvenli Ödeme Sistemi 27 Eylül itibarıyla zorunlu hale gelecek." ifadeleri kullanıldı.

Sistemin nasıl uygulanacağı da video ile aktarıldı.

Buna göre, dolandırıcılık vakalarının tarih olmasını sağlayacak sistemle önce satıcı güvenli ödeme sürecini başlatacak, sonra alıcı notere gitmeden önce referans numarası ile parayı aracı kuruluşa yatıracak. Satışın onaylanmasının ardından güvenli hesapta bekleyen para anında satıcının hesabına geçecek. Böylece araç alım satım işlemleri güvence altına alınmış olacak.


ABD, Ayşenur Ezgi Eygi'nin öldürülmesine ilişkin ilk inceleme sonucunun İsrail'i temize çıkarmadığını söyledi

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller dün yaptığı açıklamada, İsrail'in ABD ve Türk vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin öldürülmesine ilişkin incelemede ilk bulgularının İsrail güvenlik güçlerini temize çıkarmadığını söyledi.

Miller, Washington'un İsrail'in yürüttüğü kapsamlı inceleme sonuçlarından tatmin olmaması halinde başka tedbirleri de değerlendirebileceği uyarısında bulundu. İsrail, ABD ve Türk vatandaşı olan 26 yaşındaki Eygi'nin İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da düzenlenen protesto gösterisi sırasında İsrail güvenlik kuvvetleri tarafından vurulduğunu kabul etmiş ancak bunun kasıtlı olmadığını söylemişti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken geçen hafta Eygi'nin öldürülmesini "sebepsiz ve haksız" olarak nitelemiş ve İsrail ordusunun Batı Şeria'daki faaliyetlerini gözden geçirmesini talep etmişti. ABD'nin hızlı, kapsamlı ve şeffaf olmasını beklediği incelemenin sonuçlarını bekleyeceğini söyleyen Miller, "Eğer ilk inceleme sonuçlanırsa. ... ve tatmin olmazsak elbette başka önlemlerin uygun olup olmadığına bakacağız" dedi ancak bu tedbirlerin ne olacağına ilişkin detay vermedi.


DEM Parti: Demirtaş'ın emektar ketılı genel merkezimizde

DEM Parti sosyal medya hesabından, tutuklu HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın bozulan iki ketılından birini DEM Parti'ye hediye ettiğini duyurdu. DEM Parti hesabından, Demirtaş'ın yeni ketılının siyasete güç katacağına umulduğu vurgulandı. DEM Parti hesabından yapılan açıklama şöyle:

Sayın Demirtaş'ın emektar ketılı artık Genel Merkezimizde :)

Değerli arkadaşımız, bozulan iki ketılından birini sevgili eşi Başak Hanım’a, diğerini de hatıra olarak Genel Merkezimize hediye etti. 

Sembolik anlamı bizim için de kıymetli olan bu hediyeden dolayı Sayın Demirtaş'a çok teşekkür ediyor, yeni ketılının da siyasete güç katacağını umuyor, bekliyoruz.


Meta, Rus medya kuruluşlarını yasakladı

Facebook ve Instagram'ın sahibi Meta, "dış müdahale faaliyetleri" gösterdikleri gerekçesiyle haber ajansı Rossiya Segodnya ve devlet kanalı RT dahil bazı Rus medya kuruluşlarını platformlarından yasakladığını bildirdi.

ABD basınındaki haberlere göre Meta, Rusya medyasının yasaklanmasına ilişkin alınan karar hakkında açıklama yaptı. Açıklamada, "Dikkatli bir değerlendirmenin ardından Rus devlet medya kuruluşlarına karşı devam eden yaptırımlarımızı genişlettik. Rossiya Segodnya, RT ve bunlarla bağlantılı kuruluşlar, dış müdahale faaliyetleri nedeniyle uygulamalarımızdan küresel olarak yasaklanmıştır." ifadesi kullanıldı.

ABD Adalet Bakanlığı, 4 Eylül'de yaptığı açıklamada, aralarında RT'nin de olduğu Rusya'ya bağlı bazı medya kuruluşları ile sosyal medya platformlarını, 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerine müdahale etmeye çalışmakla suçlamış ve bu kapsamda yaptırımlar açıklamıştı. 


ABD'nin Texas eyaletinde boru hattının patlaması sonucu yangın çıktı

ABD'nin Texas eyaletinin La Porte kentindeki boru hattının patlaması sonucu çıkan yangın nedeniyle çevre bölgelerin tahliye edildiği bildirildi.

Energy Transfer şirketi, La Porte kentindeki boru hattının patlamasına ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, patlayan boru hattı üzerinden doğal gaz kondensatının taşındığı ifade edilerek, akışın durdurulduğu ancak yangının kendi kendine sönmesi gerektiği belirtildi.

Yerel yetkililer de patlama sebebinin araştırıldığını açıklarken, yangına müdahale çalışmalarının devam ettiğini ve bir itfaiyecinin hafif yaralandığını duyurdu.

Kent sözcülerinden Lee Woodward, KTRK-TV'ye yaptığı açıklamada, bölge yakınında bulunanlar için tahliye emrinin verildiğini kaydederek, "Lütfen bölgeden uzak durun ve talimatlara uyun. Daha fazla açıklama mevcut olduğunda yapılacaktır." ifadesini kullandı.

Elde edilen görüntülerde, yangının yakındaki bir parkı etkilediği ve itfaiye ekiplerinin çevredeki evlere müdahale ettiği yer aldı.

Elektrik kesintilerini takip eden PowerOutage sitesinde ise Harris bölgesindeki hatlara zarar veren yangın nedeniyle binlerce kişinin elektriksiz kaldığını belirtildi.


Portekiz'deki yangınlarda 3 kişi öldü, 20 kişi yaralandı

Portekiz'in kuzeyinde 30'dan fazla yerde devam eden orman yangınlarında 3 kişinin öldüğü, 20 kişinin yaralandığı bildirildi.

Portekiz İçişleri Bakanlığı, ülkenin kuzeyindeki Porto kentinin güneyinde, Aveiro bölgesinde son 24 saatte devam eden ve hızla yayılan orman yangınlarından dolayı, biri itfaiye görevlisi 3 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Toplamda 30'dan fazla noktada aktif olan yangınlarda ayrıca 3'ü ağır 20 kişinin yaralandığı bilgisi paylaşıldı.

Portekiz hükümetinin Avrupa Birliği'nden (AB) talebi sonrasında Avrupa Sivil Koruma Mekanizmasının aktif duruma geçtiği ve İspanya, İtalya, Fransa ve Yunanistan'dan toplam 8 uçağın gönderildiği duyuruldu.

Yangın bölgesindeki yerel yetkililer, 8 otoyolun trafiğe kapatıldığını, yerleşim yerlerinin tahliye edildiğini kaydetti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU