Mali, Burkina Faso ve Nijer yeni biyometrik pasaportlar çıkarmayı planlıyor

https://turkish.aawsat.com/

Mali'deki askeri cuntanın lideri Albay Assimi Goita dün yaptığı açıklamada, askeri yönetim altındaki ülkelerin ECOWAS bloğundan ayrıldıktan sonra ittifaklarını güçlendirmeye çalıştıklarını ve Mali'nin yakında Burkina Faso ve Nijer ile birlikte yeni biyometrik pasaportlar çıkaracağını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2020'den bu yana bir dizi darbenin ardından hepsi de askeri yönetim altında olan üç Sahil ülkesi, eski sömürgeci Fransa ile bağlarını koparıp Rusya'ya yöneldikten sonra geçen yıl Eylül ayında Sahil Devletleri İttifakı'nı (AES) kurduklarını açıkladı. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre üç ülke ocak ayında, Fransa'nın kuklası olmakla suçladıkları Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'ndan (ECOWAS) ayrıldı. Temmuz ayında müttefikler, ilk yılında Mali'nin başkanlık edeceği ve yaklaşık 72 milyon insanı kapsayan Sahil Devletleri Konfederasyonu'nun kurulmasıyla bağlarını güçlendirdi.

Goita, dün akşamı televizyonda yaptığı konuşmada “Önümüzdeki günlerde, ortak bölgemizdeki seyahat belgelerini standartlaştırmak amacıyla İttifak için yeni bir biyometrik pasaport tanıtılacak. Ulaşım, iletişim ve bilgi teknolojisi ağları yoluyla bölgelerimiz arasındaki iletişimi arttırmak için gerekli altyapıyı kuracağız” ifadelerini kullandı. Duyuru, üç ülkenin ittifakın birinci yıldönümünü kutlamasından bir gün önce yapıldı.

Komşu ülkeler 2012 yılında Mali'nin kuzeyinde patlak veren ve 2015 yılında Nijer ve Burkina Faso'ya sıçrayan cihatçı şiddetle mücadele ediyor. Huzursuzluğun binlerce kişinin ölümüne ve bölge genelinde milyonlarca kişinin yerinden edilmesine neden olduğu tahmin ediliyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU