Rusya, Ukrayna tahılından nasıl para kazanıyor?

Türkiye işgal altındaki topraklardan çıkan gemileri kabul etmediğini belirtti

Rusya, çarşamba günü Ukrayna'dan Mısır'a buğday taşıyacak gemiye füzeyle saldırmıştı (Reuters)

Rusya'nın Şubat 2022'de başlayan Ukrayna işgali sürerken ekonomide de bir savaş veriliyor. 

Wall Street Journal'ın özel haberine göre Rusya ve ortakları, Ukrayna topraklarından aldıkları tahılı kaçak yollarla satarak neredeyse 1 milyar dolar kazandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD merkezli ekonomi gazetesi, Rusya'nın işgal ettiği toprakların çok verimli olduğunu ve işgalcilerin mahsulü çiftçilerden ya yok pahasına ya da zorla aldığını bildirdi. 

Rusya'nın ortaklarının bu durumdan menfaat elde ettiği ortaya kondu. 

Kırım'daki bir valinin oğlu olan eski profesyonel güreşçi Mikhail Ganaga'nın Agro-Fregat LLC şirketinin işgal altındaki Ukrayna topraklarından İsrail, Suriye ve İran'a tahıl götürdüğü belirtildi. 

İran Devrim Muhafızları'yla ilişkili bir şirket ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) aracılığıyla yapılan satışlardan da bahsedildi. 

Tahıl soygununu soruşturan Ukraynalı savcılara yardım eden Project Expedite Justice adlı sivil toplum kuruluşundan Pascal Turlan, bu ticaretten kâr elde edenlerin savaşı fonladığını belirterek şu ifadeleri kullanıyor:

Savaş kendi kendini besliyor gibi. Bu kaçak ticaret Kremlin'in başını çektiği patronaj sistemine para getiriyor, bu da işgalin sürmesini sağlıyor.

Ukrayna Tarım Bakanı Yardımcısı Markiyan Dmitraseviç, Moskova'nın 800 milyon doları kendilerinden çaldığını hesaplarken sivil toplum kuruluşu Texty, Rusya'nın Ukrayna tahılından elde ettiği gelirin 6,4 milyar doları bulabileceğini öne sürüyor. 

Ukraynalı yetkililer diplomatik baskıyla Mısır, İsrail ve Lübnan'ı tahıl kaçakçılığından vazgeçirebildiklerini öne sürüyor. 

İran ve Suriye ise bu yaptırımlara uymayacağını söylüyor. Bu ay Moskova'ya balistik füze göndermeye başlayan Tahran, bunun karşılığında tahıl alıyor. 

Türkiye'nin rolü ne?

Rus yetkililer, bu yılın ilk yarısında Ukrayna'dan aldıkları Mariupol'den Türkiye'ye 81 bin tonluk buğday taşıyan 15 gemi gönderdiklerini bildiriyor. 

Ankara ise işgal altındaki yerlerden gemilerin gelmesini yasakladığını belirtiyor. 

Ukraynalı savcı Ihor Ponoşovniy, Türklerin sahip olduğu Usko MFU adlı geminin 2014'te Ukrayna'dan alınarak Rusya'ya bağlanan Kırım'daki Sivastopol'den tahıl kaçakçılığı yaptığı şüphesiyle haziranda soruşturma başlatmış, temmuzda Kamerun bandıralı bu gemiye Ukrayna sularına girince el konmuştu. 

Kaptana "Kargonun Kırım'dan geldiğini gizleyin" minvalinde bir komut verildiği iddiası da haberde yer alıyor. 

BAE merkezli Helios Plus şirketinin de adı Türkiye'yle anılıyor. İki yıldır işgal altındaki Ukrayna topraklarından buğday kaçıran şirketin, bunları Türkiye, BAE ve Kosta Rika gibi ülkelere sattığı öne sürülüyor. 

Devletin verdiği teşviklerin de etkisiyle Rusya'nın tarım ürünleri ihracatı geçen yıl 43,5 milyar dolara ulaşarak, ülke ihracatında enerji ürünlerinden sonra en çok paya sahip oldu.

Rusya Tarım Bakanlığı verilerine göre, ülkenin toplam tarım üretimi 2000'den bu yana yüzde 87 artış gösterdi, söz konusu dönemde tahıl ve et üretimi de iki kat arttı.

Ülke, en önemli ihracat ürünlerinden biri olan tahılda bu yıl 132 milyon ton hasat ve 60 milyon ton ihracat gerçekleştirmeyi planlıyor.
 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, AA

DAHA FAZLA HABER OKU