Amerikan gazetesi Wall Street Journal, ABD Başkanı Donald Trump’ın “dünya düzenini emsalsiz bir hızla değiştirdiğini” yazıyor.
Trump’ın ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nı (USAID) kapatma planları ve Meksika, Çin, Kanada gibi ülkelere ek vergi getirme hamlelerinin tüm dünyayı etkileyeceği ifade ediliyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Yabancı ülkelere küresel yardımların yüzde 40’ını karşılayan USAID’in kapatılması, Afrika’dan Avrupa ve Ortadoğu’ya kadar birçok coğrafyada ciddi etkiler yaratacak.
Trump’ın agresif hamlelerinin Amerikan iş dünyasında da endişe yarattığı yazılıyor. ABD’deki birçok üst düzey yöneticinin, ilk etapta Trump yönetiminin düzenlemeleri azaltıp vergileri düşürerek şirketlerin daha rahat hareket edebileceği bir ortam oluşturacağını düşündüğü fakat bu yaklaşımın değiştiği belirtiliyor.
Bazı şirket yöneticilerinin, Trump’ın “kararname yağmuru” karşısında kaygılanmaya başladığı aktarılıyor.
Farklı sektörlerden yöneticilerle çalışan liderlik danışmanlığı firması Russell Reynolds Associates'in CEO'su Constantine Alexandrakis, şunları söylüyor:
Yönetim provokasyon peşinde mi yoksa bir sorun çözücü mü? Bence bu ucu açık bir soru. Bu bitmek bilmeyen bir yaylım ateşi mi olacak yoksa herkesin üzerine bir şeyler inşa edebileceği bir istikrar mı sağlayacak?
Bazı Trump destekçileri içinse bu ilk hamleler, Cumhuriyetçi liderin seçim kampanyasında verdiği değişim sözünü yerine getirdiğini gösteriyor.
65 yaşındaki emlakçı Laura Hickey “Yaptığı her şeyi yüzde 100 destekliyorum” diyor.
Haberde, “Washington'ın yarattığı öngörülemezliğin, iş anlaşmalarındaki temel dinamiklere yansıdığına” işaret ediliyor. Birçok büyük firmanın, beklenmedik politika değişikliklerine karşı anlaşmaları güvence altına almak için alternatif yollar aradığı aktarılıyor.
Independent Türkçe, Wall Street Journal, AA