Tanzanya'da ana muhalefet partisi seçimlere giremeyecek

Vatana ihanetle suçlanan Chadema lideri tutuklu yargılanıyor

Chadema ve lideri Lissu sık sık polis müdahalesi ve tutuklamalarla karşı karşıya kalıyor (Reuters)

Doğu Afrika ülkesi Tanzanya'da ana muhalefetteki Demokrasi ve Kalkınma Partisi (Chadema) bu sene yapılacak seçimlerde yarışamayacak. 

Bağımsız Ulusal Seçim Komisyonu Başkanı Ramadhani Kailima, Chadema'nın en geç cumartesi imzalanması gereken bir belgeyi imzalamadığını ve bu yüzden ekimdeki seçimlerde yarışamayacağını duyurdu. 

Kailima, Chadema'nın 2030'a kadar ara seçimlere de katılamayacağını açıkladı. 

Ana muhalefetteki parti, davranış kuralları belgesinin imzalanacağı törene katılmayacağını cumartesi gününün erken saatlerinde bildirmişti.

Bu kararın, seçim reformu taleplerine dikkat çekmek için alındığı ifade edilmişti. 

Parti, cumhurbaşkanlarının seçim komisyonundaki üyeleri belirlemesi gibi kuralların oylamaların sonuçlarını da etkilediğini savunuyor.

"Reform yoksa seçim de yok" sloganını kullanan Chadema lideri Tundu Lissu, hafta içinde düzenlediği mitingin ardından gözaltına alınmıştı. 57 yaşındaki siyasetçiye vatana ihanet davası açılmıştı. 

En az 24 Nisan'daki davaya kadar tutukluluk durumunun devamına karar verilen Lissu ve partisi, yargının bu hamlesinin siyasi olduğunu vurguluyor. 

Muhalif lider, daha önce de pek çok kez tutuklanmıştı. 2017'de otomobiline 16 el ateş edilse de silahlı saldırıdan kurtulmayı başarmıştı. 

Suikast girişiminden sonra yurtdışına giden Lissu, 2020'deki seçimler için ülkesine dönmüştü. Yüzde 84'e karşı yüzde 13'le kaybettiği cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından hile iddiasında bulunmuştu. 

Lissu bu mağlubiyetten sonra yeniden yurtdışına gitmişti. Muhalefete daha fazla alan tanıyan yasa değişikliklerinden sonra 2023'te Tanzanya'ya dönmüştü. 

BBC, 1977'den beri ülkeyi yöneten CCM'nin iktidarının sürmesinin beklendiğini bildiriyor. 

John Magufuli'nin ölümünün ardından 2021'de ülkenin lideri olan Samia Suluhu Hassan, seçimlerde yarışacak. 

Ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı, göreve gelmesinin ardından selefinden daha özgürlükçü bir yaklaşım benimseyerek övgü toplamıştı. 

Sonrasındaysa 65 yaşındaki lider de rakiplerine baskı uyguladığı eleştirileriyle karşı karşıya kaldı. 

Son aylarda Tanzanya'daki muhalefet partileri, düzenledikleri protesto gösterileriyle hükümete, tartışmalı yasa tasarılarını geri çekme, artan yaşam maliyetlerini ele alma ve seçim sürecinin bağımsız şekilde denetlenmesi çağrısı yapıyor.


Independent Türkçe, BBC, AA

DAHA FAZLA HABER OKU