Çetelerin kontrolündeki ülkeye silahlı drone'lar girdi

Haklarında bir şarkı dahi yazıldı

Başkent Port-au-Prince'in yüzde 85'inin çetelerin hakimiyetinde olduğu tahmin ediliyor (AFP)

Çetelerin kontrolündeki Haiti'de düzeni sağlamak için gösterilen çabalar bir türlü istenen sonuçları vermezken silahlı drone'lar devreye girdi. 

Ukrayna'dan Sudan'a dünyanın pek çok bölgesindeki çatışmalarda kullanılan bu drone'ların ülkeyi kaostan kurtarması bekleniyor. 

Sosyal medyada viral olan bir şarkı, çete liderlerinin korkuya kapıldığını savunarak yeni teknolojiyi övüyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkedeki insan hakları örgütlerinden İnsan Hakları Savunma Ulusal Ağı (RNDDH) bu hamleyi takdirle karşıladı. Kurumun direktörü Pierre Espérance, "Çeteler terör faaliyetleri yürütüyor. Onlara karşı girişilen tüm eylemleri kucaklarız" dedi.

Ancak pek çok kişi ve kuruluş bu uygulamanın sivilleri öldürebileceğini, çatışmaları artırabileceğini, yardım göndermeyi zorlaştıracağını ve uluslararası hukuku ihlal edebileceğini belirterek silahlı drone'lara karşı çıkıyor. 

İsviçre merkezli kâr amacı gütmeyen Uluslararası Organize Suça Karşı Küresel Girişim'in (Global Initiative Against Transnational Organized Crime) Haiti uzmanı Romain Le Cour Grandmaison şöyle konuşuyor:

Amaç, durumun kontrol altında olduğu illüzyonunu yaratmaksa, sonuç tam tersi yönde. Bu çok tehlikeli bir hamle.

Ülkenin en güçlü çete liderlerinden biri, kendilerinin de aynı şekilde karşı koyabileceğini belirtti. Barbekü lakaplı Jimmy Chérizier, geçen ay bir drone saldırısından kurtulduktan sonra yayımladığı videoda "Dikkatli olun. Dünya her şeyi satıyor. Sizin aldığınızı ben de alabilirim" ifadesini kullandı. 

Washington Post'un haberine göre mart başından beri kullanılan drone'lar henüz herhangi bir çete liderini öldürmedi. Ancak en az 9 sivilin yaralanmasına neden oldu. 

Amerikan gazetesi, bunları kullanan kişilerin kimliğinin de net olmadığını bildiriyor. Geçici Haiti yönetimi ve polisin sorumluluğu üstlenmediğini belirten Washington Post'un kaynaklarından biri, geçici Başbakan Alix Didier Fils-Aimé ve Haiti Geçiş Konseyi'nin özel görevlendirdiği bir görev gücünün drone'ları işlettiğini söylüyor. 

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden (HRW) Amerika uzmanı Nathalye Cotrino, "Hiçbir şeffaflık yok" diyerek olumsuz bir olayda hiç kimsenin sorumlu tutulamayacağına işaret ediyor. 

Washington Post'un Haiti yönetimindeki kaynağıysa ülkenin "savaşta" olduğunu ve drone'ların sivillerin çoktan kaçtığı yerlerdeki çete üyelerini öldürdüğünü söyleyerek bu uygulamayı savundu. 

Sivillerin zarar görmesinin kaçınılmazlığını da "Çetelerin kontrol ettiği bir bölgedeyseniz ve saldırılar varsa siviller de zarar görecektir" diyerek itiraf etti. 

BM rakamlarına göre yaklaşık 1 milyon kişi Haiti'deki çatışmalar yüzünden evinden kaçmak zorunda kaldı. 2024'te çete şiddeti en az 5 bin 600 kişinin ölümüne neden oldu. 

Temmuz 2021'de Devlet Başkanı Jovenel Moise'ye suikast düzenlenmesi ve aynı yıl ağustosta 2 bin 200'den fazla kişinin ölümüne neden olan 7,2 büyüklüğündeki deprem, 11 milyonu aşkın nüfuslu Haiti'deki toplumsal huzursuzluğu artırmıştı. 


Independent Türkçe, Washington Post, AP

DAHA FAZLA HABER OKU