ABD'den Rus hackerlara siber saldırı davası

Rus askeri istihbarat teşkilatının 5 üyesi ve bir Rus sivil hakkında ek iddianame hazırlandı (FBI)

Federal savcılar, Rusya'nın askeri istihbarat teşkilatı üyelerine ve işbirlikçi olduğunu ileri sürdükleri bir kişiye, "Ukraynalı yurttaşlar arasında" hükümetlerinin siber güvenliğine dair "endişe yaratmak" için bir hackleme kampanyası yürüttükleri iddiasıyla yeni yasal suçlamalar yöneltti.

7 Ağustos'ta hazırlanmış ama gizliliği perşembe günü kaldırılan ek iddianamede, Rusya'nın askeri istihbarat servisi GRU'ya ve bir Rus siviline ABD merkezli bir şirketin hizmetlerini siber güvenlik camiasında "WhisperGate" adıyla bilinen kötü amaçlı yazılımı dağıtmak ve Ukrayna hükümetindeki düzinelerce biriminin bilgisayar sistemlerinde fidye yazılımı gibi görünecek şekilde tasarlamak için komplo kurmak iddiasıyla dava açıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ek iddianamede, kötü amaçlı yazılımın hedef aldığı bilgisayarı ve ilgili verileri imha etmek üzere, Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden önce tasarlanan bir siber silah olduğu bildiriliyor.

Belgede; Vladislav Borovkov, Denis Denisenko, Yuriy Denisov, Dimitri Goloşubov ve Nikolay Korçagin, Birim 29155 ismiyle bilinen grupta yer alan Rus istihbarat memurları, Amin Timoviç Stigal ise işbirliği yaptıkları 22 yaşındaki Rus sivil diye geçiyor.  

ABD Adalet Bakanlığı'nın Kamu İşleri Ofisi, basın açıklamasında Denisov'un Rus ordusunda albay ve Birim 29155'in siber operasyonlarının birlik komutanı olduğunu aktardı. Diğer dört ajanınsa siber operasyonlarda çalışmak üzere birime atanan teğmenler olduğu belirtildi.
 

Yuriy Denisov, ek iddianamede siber operasyon grubu Birim 29155'in komutanı olarak geçiyor (FBI)
 

Amin Timoviç Stigal'e siber saldırı iddialarıyla mayısta açılmış bir dava daha var (FBI)
 

Daha önce Stigal'a haziranda, bilgisayar sistemlerini ve veriyi hackleyerek imha etmek için komplo kurma suçuyla dava açılmıştı.

Kişilerin hepsi hâlâ kayıp ve ABD Dışişleri Bakanlığı, sanıkların konumuna veya iddia edilen siber kampanyaya dair bilgi almak için 10 milyon dolara kadar para teklif ediyor.

Grubun hedefleri arasında, ordu veya savunmayla bağlantısı bulunmayan Ukrayna hükümeti sistemlerinin yer aldığı ama ilerleyen süreçte ABD ve 25 diğer NATO ülkesi de dahil olmak üzere dünyanın farklı noktalarından Ukrayna'ya destek veren ülkelerin bilgisayar sistemlerini de listesine ekleyeceği öne sürüldü.

Bu saldırıların yanı sıra sanıklar, hasta sağlık kayıtları ve diğer "hassas verileri" sızdırmak üzere Ukrayna'daki bir dizi bilgisayar sistemini çökertmekle suçlanıyor.

Grubun hedef aldığı internet sitelerini değiştirerek "Ukraynalılar! Sizinle ilgili tüm bilgiler kamuya açıldı, korkun ve en kötüsünü umun. Bu sizin geçmişiniz, şimdiki anınız ve geleceğiniz için" yazdığı ve çalınmış verileri internette satışa çıkardığı da ileri sürüldü.

Bu ek iddianame, Biden yönetiminin, savcıların 2024 seçimlerinden önce dezenformasyon ve düşünce ayrılığı yaratmak ve Donald Trump'ın seçim kampanyasını desteklemek amacıyla tasarlandığını söylediği 32 Rusya destekli internet sitesini ele geçirmesinin ardından hazırlanıyor.

Ayrıca, Rusya'nın devlet kontrolündeki medya ağı RT'nin iki çalışanına, popüler sağcı sosyal medya influencer'larının dahil olduğu 10 milyon dolarlık bir propaganda entrikası iddiasıyla dava açılmıştı.

Avrupa Ağ ve Bilgi Güvenliği Ajansı'nın başkanı Juhan Lepassaar, seçimlerle ilgili servisler de dahil olmak üzere hedef alınanlarla yapacağı görüşmelere kadarki süreçte, Avrupa Birliği'ndeki yıkıcı dijital saldırıların ikiye katlandığını mayısta Associated Press'e söylemişti.

Lepassaar, "Bu Rusya'nın, Ukrayna'da fiziksel ama aynı zamanda Avrupa'da dijital olarak sürdürdüğü saldırı savaşının bir parçası" demişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İdil Barım

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU