New York Times’ın (NYT) analizinde, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının Hindistan’ın işine yarayabileceği değerlendirmesi yapılıyor.
ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan’da açıkladığı gümrük vergileriyle piyasaları altüst etmişti. ABD ve Çin arasındaki misilleme tarifeler sonucunda Washington, Pekin’e uyguladığı vergi oranını yüzde 145'e kadar çıkarmıştı. Çin de tarife oranını son olarak yüzde 125’e yükseltmişti. Trump, diğer ticaret ortakları için ek tarifelerin 90 günlüğüne askıya alındığını açıklamıştı.
DAHA FAZLA OKU
Hindistan’a uygulanan gümrük vergisi oranıysa yüzde 27. NYT’nin analizinde, Hindistan’ın ticaretteki en büyük rakibi olan Çin’e karşı “daha avantajlı” bir konumda olduğu belirtiliyor.
Başbakan Narendra Modi'nin Hindistan Halk Partisi’nden (BJP) parlamenter Praveen Khandelwal, Çin'den Amerika'ya ithalata uygulanan yüksek verginin "Hindistan'ın ticaret ve sanayisi için önemli bir fırsat" sunduğunu söylüyor.
Hindistan iş dünyasında lobicilik faaliyetleriyle tanınan Khandelwal, elektronik, otomobil parçaları, tekstil ve kimyasallar dahil birçok sektörde Çin'e karşı bu avantajı kullanmak istediklerini belirtiyor.
Modi özellikle son 10 yıldır üretim sektöründe Çin’i geçebilmek için “yerli üretim” modelini uyguluyor. Bu kapsamda stratejik öneme sahip sektörlere 26 milyar dolardan daha fazla yatırım yapıldı. Dünyanın en büyük elektronik imalatçısı olan Tayvan merkezli Foxconn, Çin’deki fabrikalarının bir kısmını Hindistan’a taşıdı ve iPhone üretimine başladı.
Diğer yandan bu girişimlere rağmen imalatın Hindistan ekonomisindeki payı, hizmet ve tarım sektörüne kıyasla yüzde 15’ten yüzde 13’e geriledi. Hindistan’dan 5 kat daha büyük bir ekonomiye sahip Çin ise hâlâ güçlü bir rakip olmayı sürdürüyor.
Elektrikli otomobiller için batarya üreten LiKraft’ın kurucusu Vikram Bathla, parça ve ekipman için Çin’e bağımlı olduklarını söylüyor. Ayrıca Hindistan’da bunları kullanabilecek kalifiye eleman bakımından yetersiz kaldıklarını ifade ediyor.
Kimliğinin paylaşılmaması şartıyla NYT’ye konuşan ve Apple’ın tedarikçileriyle yakından çalışan bir kaynak, Hindistan’ın dünyadaki iPhone’ların yüzde 30’unu üretecek kapasiteye gelmesi için çalıştıklarını söylüyor.
Independent Türkçe, New York Times, AA