Orta Avrupa'da şiddetli yağış nedeniyle yaşanan sel felaketinde en az 10 kişi hayatını kaybetti

Şiddetli yağışlar nedeniyle köy ve kasabalar sular altında kalırken, bazı köprüler çöktü ve evler yıkıldı

Fotoğraf: Reuters

Polonya'dan Romanya'ya kadar Avrupa'nın orta ve doğusundaki birçok ülkede günlerce süren şiddetli yağışların ardından nehirlerin taşması sonucu birçok kasaba sular altında kalırken, en az 10 kişi hayatını kaybetti.

Çek Cumhuriyeti ve Polonya arasındaki sınır bölgelerinde hafta sonu şiddetli yağışlar meydana geldi. Romanya'nın doğusundaki köy ve kasabalar sular altında kalırken, bazı köprüler çöktü ve evler yıkıldı.

Polonya hükümeti bugün yapacağı toplantıda afet durumu ilan edilip edilmemesini değerlendirecek.

Çek Cumhuriyeti ile Polonya sınır bölgesindeki nehirler pazartesi günü çekilmeye başlarken, sel daha geniş bölgelere yayılıyor.

Çek Cumhuriyeti'nde Morava Nehri'nin gece boyunca yükselmesi sonucu başkent Prag'ın 230 km doğusunda yer alan ve 10 bin nüfuslu Litovel'in yüzde 70'i sular altında kaldı. Livotel belediye başkanı Facebook'ta yayımladığı bir videoda okulların ve sağlık tesislerinin kapandığını söyledi.

Çek Cumhuriyeti Başbakanı Petr Fiala ise dün X'te yaptığı açıklamada bugün için olağanüstü bir toplantı yapılması çağrısında bulunurken, Çek Cumhuriyeti'nde 12,000'den fazla kişinin afet bölgelerinden çıkartıldığını açıkladı.

Romanya'da sel felaketi hafta sonu altı kişinin ölümüne neden olurken, pazar günü de Avusturyalı bir itfaiyeci hayatını kaybetti. Polonya'da ise bir kişi de dün boğularak hayatını kaybetti.

Slovakya başkenti Bratislava ve Macaristan başkenti Budapeşte'de Tuna Nehri'nin yükselmesine karşı hazırlık yapılıyor.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU