Japonya'da keşfedilen yeni bir otobur dinozor türüne küçük boyutları nedeniyle cücelerin adı verildi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bilim insanları, yaklaşık 1 m uzunluğunda ve 10 kg ağırlığındaki hayvanın Jurassic Park filmlerinde yer alan triceratops'un atası olduğunu söyledi.
Ancak fosil örneğinin genç ve büyüme sürecindeki bir bireye ait olması, yetişkin dinozorun daha büyük olabileceğine işaret ediyor.
Bu türe Sasayamagnomus saegusai adı verildi. Cins adı, Japonya'nın doğusunda "Sasayama'nın toprağı altındaki gizli hazineleri koruyan küçük insansı ruh" anlamına geliyor.
S. saegusai, büyük boynuzları ve başlarındaki kalkansı yapılarla bilinen, ceratopsian adı verilen otçul dinozor grubuna ait. Asya'da bulunan türünün en doğudaki dinozoru.
Bu küçük dinozorun, büyük boynuzlar ve başlarındaki kalkansı yapılar gibi torunlarının tanınabilir özelliklerinden yoksun olduğu görülüyor.
Daha önceki bazı çalışmalar bu dinozor grubunun ilk olarak Asya'da çeşitlendiğini ve daha sonra Kuzey Amerika'ya yayıldığını öne sürmüştü.
Kıtalar arasındaki dağılımlarının belirli zamanı ve şekli belirsizdi.
Papers in Palaeontology akademik dergisinde ayrıntılı olarak açıklanan son keşif, Ceratopsian'ın bugün Asya ve Kuzey Amerika'yı oluşturan kara parçalarına yayılma zaman çizelgesini iyileştiriyor.
Bilim insanları artık bu dinozorların, kıtaları yaklaşık 110 milyon yıl önce, Aptiyen döneminin sonlarında veya Albiyen döneminin başlarında geçtiğine inanıyor. "Burada, Japonya'nın güneybatısındaki Albiyen Ohyamashimo Formasyonu'ndan yeni, erken dallanan bir neoceratopsian olan Sasayamagnomus saegusai'yi tanımlıyoruz ve Asya'daki ceratopsianların en doğudaki fosil kaydını temsil ediyoruz" diye yazdılar.
Dinozor muhtemelen 110 milyon yıl önce Avrasya'nın doğu kısmıyla Kuzey Amerika'nın Bering kara köprüsüyle birbirine bağlandığı dönemde bu bölgede yaşadı.
Triceratops sürüsü bataklıktan geçiyor (Bart Bus)
Bu dönemde gezegen aşırı bir küresel ısınma geçiriyor ve Kuzey Kutbu'nda bile çok büyük ormanlar oluşuyordu.
Bilim insanları, "Arktik bölgesinde geniş ormanların gelişmesini sağlayan küresel ısınmanın eş zamanlı olarak meydana gelmesi ve Bering kara köprüsünün ortaya çıkması, muhtemelen neoceratopsianların Asya'dan Kuzey Amerika'ya göçünü kolaylaştırmada önemli bir rol oynadı" diye yazdı.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal
© The Independent