Bangladeş’te eylemciler yağmalanan eşyaları geri getiriyor

Konuttan aldığı ördeği yiyen bir yağmacı bedelini para olarak ödedi

İnsanlar, başbakanın Dakka'daki konutundan yağmaladıkları eşyaları götürüyor (Reuters)

Bangladeş'teki yeni geçici hükümet, aylarca süren şiddetli protestoların ardından kanun ve düzeni sağlamaya çabalarken eylemciler, istifaya zorlanan Başbakan Şeyh Hasina'nın konutundan yağmaladıkları eşyaları geri götürmeye başladı.

120 mobilya, 70 teknolojik alet ve 150 yatak da dahil olmak üzere yaklaşık 500 eşyanın geri götürüldüğü bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Protestolara öncülük eden öğrenci liderlerinin, yağmalanan eşyaları geri almak ve başbakanın dağıtılan resmi konutunu eski haline getirmek üzere bir kampanya başlatmasıyla çalınan eşyalar gelmeye başladı.

Bangladeş'te şiddet olayları sürüyor, sadece perşembe günü başkent Dakka'da 100'den fazla kişi yaralanmıştı.

Şiddet haziranın sonlarında, Bangladeş'in 1971'deki bağımsızlık savaşı gazilerinin akrabaları için açılan tartışmalı işe giriş kontenjanının geri çekilmesine yönelik protestolara, güvenlik güçlerinin sert bir şekilde müdahale etmesiyle başlamıştı.

Eylemler, kısa bir durulma döneminin ardından Hasina hükümetine karşı bir ayaklanmaya dönüşmüştü. 5 Ağustos'ta yüzlerce protestocu, başbakanın konutuna akın ederek istifasını talep etmişti. Hasina helikopterle Hindistan'a kaçmıştı.

Protestocular konutun altını üstüne getirip yağmalayarak kıyafetler, eşyalar, buzdolapları, bir gitar, hatta canlı ve ölü keçi, tavuk ve tavşanlar çalmıştı.
 

Protestocular, 5 Ağustos 2024'te başbakanın Bangladeş'in Dakka şehrindeki konutundan büyük metal bir kutu yağmalıyor (Reuters)

The Indian Express, odalardan birindeki çekmeceden 100 bin Bangladeş takası (yaklaşık 30 bin TL) çalan bir tuk-tuk sürücüsünün parayı iade ettiğini bildirdi.

Ördek çalıp yiyen bir protestocu para ödeyerek telafi ederken bir başkası da elmas bir hızma ve bir kolye de dahil olmak üzere aldığı mücevherleri geri götürdü.

Geri verilenlerin arasında bir güvercin ve bir kedi de vardı. Yakın zamanda iade edilen gizli savunma ve güvenlik belgeleri ise ordu tarafından korunan güvenli bir odada tutuluyor.
 

Ganabhaban Sarayı'nda tam bir film sahnesi

Kampanya ekibi, insanların yağmaladıkları eşyaları iade edebilmesi için konutun girişine bir tezgah kurdu.

Kampanyacılar gazeteye, konuttan Dior markalı bir valiz taşırken görüntülenen bir kadını aradıklarını söyledi.

Öte yandan Hasina'nın Avami Partisi'nin 100'den fazla üyesi ve destekçisi, Dakka'da eylemci öğrenci ve siyasi aktivistlerden oluşan bir grubun bambu sopalar, demir çubuk ve borularla saldırması sonucunda yaralanmıştı.

Partinin destekçileri, geçici hükümet resmi tatil gerekçesiyle buluşmayı iptal ettiği halde Bangladeş'in kurucusu ve sürgündeki başbakanın babası olan Şeyh Mucibur Rahman'ın suikastının yıldönümünde toplanmıştı.

Eski başbakanın babasının evinin civarlarında protestocular, istifaya zorlananŞeyh Hasina'nın destekçisi olduğundan şüphelendikleri birinin etrafını sarıyor (AFP)

Bu haftanın başlarında Hasina, tüm destekçilerinden babasının müzesinin önüne "çelenk koyarak ve dua ederek ölenlere rahmet dilemesini" istemişti.  

Göstericiler, Hasina'nın protestocuların öldürülmesi nedeniyle yargılanmasını talep ediyor. Halihazırda kendisi ve partisinin üst düzey liderlerinin yanı sıra yüksek rütbeli polis memurları hakkında da polise suç duyurusu yapılmıştı.


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: İdil Barım

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU