ABD’den İran’a gözdağı: “Hayalet uçak filosu hazırda bekliyor”

B2 stratejik bombardıman uçakları, Hint Okyanusu’na konuşlandırıldı

Diego Garcia’ya konuşlandırılan B2’ler, ABD Hava Kuvvetleri'nin hayalet bombardıman uçağı filosunun yüzde 30'unu oluşturuyor (Planet Labs)

ABD, İran ve Yemen’deki Husilere gözdağı vermek için B2 gizli bombardıman uçaklarını Hint Okyanusu'na konuşlandırdı.

CNN’in haberinde, Amerikan ordusuna ait 6 adet B2’nin, Birleşik Krallık'ın denizaşırı bölgesi olan Britanya Hint Okyanusu Toprakları'ndaki Diego Garcia adasına transfer edildiği belirtiliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaliforniya merkezli Planet Labs şirketinin salı günü paylaştığı uydu fotoğraflarında, ABD ve Birleşik Krallık’a ait ortak askeri üsteki pistte 6 adet B2 gizli bombardıman uçağının yer aldığı görülüyor. 

Haberde, birkaç B2’nin de üsteki sığınaklara yerleştirilmiş olabileceğine dikkat çekiliyor. İran’a yaklaşık 3 bin 900 kilometre mesafedeki üste tanker ve kargo uçaklarının bekletildiği ifade ediliyor.

Pentagon Sözcüsü Sean Parnell, B2’lerin üsse transferine ilişkin bilgi paylaşmazken, Amerikan ordusunun savunma pozisyonunu güçlendirmek için bölgeye “hava taşıtları gönderdiğini” doğruladı:

ABD ve ortakları bölgesel güvenliğe bağlılıklarını sürdürüyor. Bölgedeki çatışmaları genişletmek ya da tırmandırmak isteyen herhangi bir devlet ya da devlet dışı aktöre karşılık vermeye hazırız.

CNN’in askeri analisti Cedric Leighton, tanesi 2 milyar dolar değerindeki stratejik bombardıman uçaklarının adaya konuşlandırılmasıyla “İran’a mesaj gönderildiğini” söylüyor. ABD Hava Kuvvetleri’nden emekli Albay Leighton, ABD Başkanı Donald Trump’ın bu hamleyle İran’a nükleer anlaşma ve Yemen’deki Husilere desteği kesme mesajı verdiğini belirtiyor: 

Yemen’deki Husileri desteklemeyi bırakma uyarısı yapılıyor olabilir. Trump yönetimi, İran’a yeni bir nükleer anlaşma istediğine dair mesaj da gönderiyor olabilir. İran’ın ABD’yle müzakerelere başlamaması halinde bunun İran'ın nükleer silah programının yok edilmesiyle sonuçlanacağı sinyali veriliyor.

Trump, geçen ay Husilere yönelik saldırı düzenlenmesi talimatını vermiş, bombardımanlarda 53 kişi hayatını kaybetmişti. Husiler, Gazze savaşında Hamas’a desteklerini açıklayarak, bölgedeki denizcilik faaliyetlerini sekteye uğratan saldırılar düzenlemişti. 

Trump, dün sosyal medya platformu Truth Social’dan yaptığı paylaşımda, saldırıların devam edebileceği tehdidini savurmuştu: 

ABD gemilerine saldırmayı bırakın, biz de size ateş etmeyi bırakalım. Aksi takdirde, her şey daha yeni başlıyor. Husiler ve destekçisi İran gerçek acıyı henüz tatmadı.

 


Trump, 5 Mart’ta İran'ın dini lideri Ali Hamaney'e bir mektup gönderdiğini ve nükleer programla ilgili anlaşma yapmak istediğini söylemişti. Cumhuriyetçi lider, "Onlara, 'Umarım müzakere edersiniz çünkü ülkenize ordumuzu sokmamız gerekirse bu korkunç bir şey olur' ifadelerini kullandığım bir mektup yazdım" demişti. 

Hamaney ise Trump’ın müzakere çağrısını ve tehditlerini reddettiklerini duyurmuştu. İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan da Trump’a sert çıkışarak, "Tehdit ettiğin için seninle müzakere yapmayacağım. Ne halt yersen ye" demişti. 

İran’la Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, Birleşik Krallık ve Fransa’yla Almanya arasında Temmuz 2015'te Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) imzalanmıştı. Uluslararası yaptırımların kaldırılması karşılığında Tahran'ın nükleer faaliyetlerinin denetim altına alındığı anlaşma Ocak 2016'da yürürlüğe girmiş, İran da uluslararası yaptırımlardan kısmen kurtulmuştu. 

Ancak Trump, 2018'de anlaşmadan tek taraflı çekilerek İran'a yeniden yaptırım uygulamaya başlayınca Tahran yönetimi, kademeli olarak hem zenginleştirilmiş uranyum stoklarını artırmış hem yüksek düzeyde uranyum zenginleştirmeye başlamıştı. 


Independent Türkçe, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU