Göçmenleri yabancı ülkelere sınır dışı etmesiyle gündemden düşmeyen ABD Başkanı Donald Trump, bu konuda başka ülkelerle de anlaşmak istiyor.
Wall Street Journal’ın (WSJ) haberinde, Trump yönetiminin göçmenleri göndermek için Afrika, Latin Amerika ve Doğu Avrupa ülkeleriyle iletişime geçtiği belirtiliyor.
Bu kapsamda Libya, Ruanda, Benin, Esvatini, Moldova, Moğolistan ve Kosova yönetimleriyle görüşmeler düzenlendiği aktarılıyor. Washington, bu ülkelerin birtakım finansal anlaşmalar için ya da ABD’yle siyasi açıdan yakın olabilmek amacıyla teklifleri kabul edeceğini umuyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Amerikalı yetkililer, resmi anlaşma imzalanmasa bile farklı şekillerde sözkonusu ülkelerle mutabakat sağlamayı hedefliyor. Bazı anlaşmaların tek seferlik yapılabileceği belirtiliyor. WSJ, adı geçen ülkelerin iddialar hakkında yorum taleplerine yanıt vermediğini aktarıyor.
Beyaz Saray yönetiminin, bazı Latin Amerika ülkelerini göçmenlerin sığınma talep edebilecekleri güvenli yerler olarak tanımlayan uzun vadeli anlaşmalar imzalamaya çalıştığı da belirtiliyor. Kimliklerinin gizli tutulması şartlıya konuşan ABD’li yetkililer, Honduras’la böyle bir anlaşmanın kısa sürede sonuçlanabileceğini, Kosta Rika’yla da görüşmelerin sürdüğünü söylüyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan gazeteye gönderilen açıklamada, diplomatik görüşmelere dair bilgi paylaşılmazken, “Göçmenlik yasalarını uygulamak, ABD'nin ulusal güvenliği ve kamu emniyeti için kritik önem taşımaktadır” ifadelerine yer verildi.
WSJ, Beyaz Saray ve İç Güvenlik Bakanlığı’ının yorum taleplerine yanıt vermediğini aktarıyor.
ABD adına yabancı ülkelerle görüşmeleri Beyaz Saray Özel Kalem Müdür Yardımcısı Stephen Miller'ın yürüttüğü bilgisi paylaşılıyor. Kaynaklar, daha fazla düzensiz göçmenin ABD’den sınır dışı edilmesi için Trump yönetiminden baskı geldiğini belirtiyor.
ABD Başkanı, çete üyesi oldukları gerekçesiyle 130’dan fazla Venezuelalı göçmeni, federal yargıcın durdurma kararına rağmen geçen ay El Salvador’daki yüksek güvenlikli hapishaneye sınır dışı etmişti. Washington yönetimi çoğu İran, Hindistan, Pakistan, Afganistan, Nepal, Sri Lanka ve Çin gibi Asya ülkelerinden yaklaşık 300 düzensiz göçmeni de şubatta Panama’ya göndermesiyle tepki çekmişti.
Bunlara ek olarak Trump, 29 Ocak’taki açıklamasında kayıtdışı göçmenlerin gözetim altında tutulması için Guantanamo Körfezi'nde 30 bin kişilik bir tesis hazırlanması talimatını vermişti. Ancak Washington Post’un geçen ay yayımladığı haberde, Küba’daki Guantanamo kampına gönderilen göçmenlerin ABD’ye geri transfer edildiği aktarılmıştı.
Independent Türkçe, Wall Street Journal, Washington Post, AA