Rus muhalif Yaşin, Putin'in etkisini azaltmak istiyor: "Ukrayna savaşı iki taraf için de trajedi"

Yaşin, MİT'in arabuluculuğunda gerçekleşen tarihi esir takasıyla serbest bırakılmıştı

İlya Yaşin, 2023'te kapanan liberal demokrat Halkın Özgürlük Partisi'nin kurucularındandı (Reuters)

Tarihi esir takasıyla serbest bırakılan Rus muhalif İlya Yaşin, Rus halkının Ukrayna savaşına bakış açısını değiştirmek istediğini belirterek, "Bu savaş hem Rusya hem de Ukrayna için trajedi" diyor.

41 yaşındaki Yaşin, Birleşik Krallık'ın tanınmış gazetelerinden Guardian'a perşembe günü verdiği söyleşide, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e desteği azaltmak istediğini belirtiyor.

Ukrayna savaşındaki Buça Katliamı'ndan Rus ordusunu sorumlu tutarak dezenformasyon yaptığı gerekçesiyle 2022'de aldığı 8,5 yıllık hapis cezasını çekerken serbest bırakılan siyasetçi, şunları söylüyor: 

Rusya'daki yurttaşlarıma bu savaşın sadece Ukrayna değil Rusya için de bir trajedi olduğunu anlatmak istiyorum. Putin halkın desteğini hissettiği sürece kendine güvenecektir.

ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus'taki cezaevlerinde tutulan 26 kişinin Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) aracılığıyla karşılıklı değişimini içeren takas operasyonu 1 Ağustos'ta tamamlanmıştı. 

Serbest kalan kişiler arasında yer alan Yaşin, Almanya'da sürgünde yaşıyor. Şimdilik otelde kaldığını ve kendisine ev aradığını belirten muhalif politikacı, hapse girmesine neden olan açıklamalarının arkasında durduğunu söyleyerek şöyle devam ediyor: 

İnsanlar Buça'da katliam yaşandığına inanmıyor, bunun uydurma olduğunu düşünüyor. Bunun gerçek olduğunu ve bizim yurttaşlarımız tarafından yapıldığı için utanmamız gerektiğini anlatmalıyız.

Tüm olanlara rağmen iyimser kalmaya çaba gösterdiğini söyleyen Yaşin, kendisine biçtiği görevi şu ifadelerle anlatıyor: 

Rusya'nın değişmesini istiyorum ve bunun için insanlarla konuşmaya ve bir alternatif önermeye çalışıyorum. Rusya'nın Putin'in inşa ettiği gibi değil, barışçıl, özgür ve mutlu olabileceğini anlatmak istiyorum.

Yaşin, Amerikan haber ajansı AP'ye cuma verdiği söyleşide de Putin karşıtı faaliyetlerine devam edeceğini belirterek, Kremlin'in politikalarını destekleyenlere ulaşmayı ve savaşın durmasını sağlamayı hedeflediğini söylüyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rus muhalif, serbest kaldıktan sonra Ukrayna'ya müzakere çağrısı yaptığı için sert tepkiler de almıştı. 

Tarihi takas operasyonunda Rusya hapishanelerinde tutulan 16 kişi serbest bırakılmış, Batı ülkelerindeki cezaevlerinde yatan 8 kişi de Rusya'ya geri gönderilmişti.

Takas edilenler arasında Wall Street Journal (WSJ) muhabiri Evan Gershkovich, eski ABD Deniz Piyadesi Paul Whelan, Almanya vatandaşı paralı asker Rico Krieger, insan hakları savunucusu Oleg Orlov ve Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) subayı Vadim Krasikov gibi isimler yer alıyor. 

Soğuk Savaş'tan bu yana gerçekleşen en büyük mahkum takasının ardından hem Rusya hem de ABD, Türkiye'ye desteği için teşekkürlerini iletmişti.


Independent Türkçe, Guardian, AP

DAHA FAZLA HABER OKU