Netanyahu'nun sızdırılan görüntülerinin yer aldığı belgesel ayakta alkışlandı

Engelleme çabalarına rağmen kapalı gişe oynadı

The Bibi Files'ın anlatısının yapıtaşlarını oluşturan polis sorguları, 2016-2018'de kaydedildi ve gizlilik yasaları nedeniyle İsrail'de hiçbir zaman yayınlanmadı (BNU Productions)

Toronto Uluslararası Film Festivali tarihinin en ses getiren galalarından biri, dün akşam gerçekleşti. 

Binyamin Netanyahu'yu sert dille eleştiren bir film, İsrail Başbakanı'nın engelleme çabalarına rağmen pazartesi gecesi Toronto'da kapalı gişe oynadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Alex Gibney'nin yapımcılığını, Alexis Bloom'un da yönetmenliğini üstlendiği The Bibi Files, Netanyahu'nun İsrail polisi tarafından yolsuzluk iddialarıyla sorgulandığı ve 2019'da kendisine dava açılmasına neden olan soruşturmanın daha önce hiç görülmemiş görüntülerini içeriyor.

Geçen yılın sonlarında Gibney'ye sızdırılan görüntülerde Netanyahu, aralarında Hollywood yapımcısı Arnon Milchan ve Las Vegas kumarhanesi patronu Sheldon Adelson'ın da bulunduğu zengin destekçilerinden uygunsuz bir şekilde pahalı hediyeler aldığını reddederek sorgu memurlarıyla tartışırken görülüyor. 

Milchan ve Adelson'ın yanı sıra Netanyahu'nun eşi Sara ve en büyük oğlu Yair'in de polis tarafından sorgulandığı görüntüler, belgeselde önemli bir yer tutuyor.

Filmi festival programından çıkarmaya çalıştı

Pazartesi erken saatlerde Kudüs Bölge Mahkemesi, Netanyahu'nun filmi festival programından çıkarma talebini reddetti.

Başbakanın açtığı davada, filmde rol alan ve belgeselin yapımcılarından biri olan araştırmacı gazeteci Raviv Drucker'ın, görüntüleri sızdırarak İsrail yasalarını ihlal ettiği iddia ediliyordu. 

Ancak sızıntının arkasında Drucker'ın olduğunu gösteren hiçbir kanıt yok. Galadan sonra konuşan Gibney, kendisine materyali veren kişinin kimliğini açıklamayacağını açıkça belirtti. 

Ayakta alkışlanan belgesel dağıtımcı arıyor 

Filmin jeneriği akarken seyircilerin neredeyse yarısı filmi ayakta alkışladı.

Netanyahu'nun lakabı "Bibi'ye atıfta bulunan ismiyle dikkat çeken The Bibi Files, kendine dağıtımcı arıyor.

İsrail Başsavcısı Avichai Mandelblit, 21 Kasım 2019'da Netanyahu hakkında üç ayrı yolsuzluk dosyasında, "rüşvet, emanete ihanet ve kişisel amaçlar için görevi kötüye kullanma" suçlamalarıyla dava açılmasını talep etmişti.

Görevdeyken yargılanan ilk İsrail Başbakanı olarak tarihe geçen Netanyahu'nun ilk duruşması 24 Mayıs 2020'de Kudüs Bölge Mahkemesi'nde görülmüştü.

Yargılama sonunda suçlu bulunması halinde 10 yıla varan hapis cezasına çarptırılması muhtemel olan Netanyahu, hakkındaki üç ayrı davada kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmeyerek "Masumum" diyor.


Independent Türkçe, Deadline, France24, AA

DAHA FAZLA HABER OKU