Ukrayna milletvekillerinden, serbest bırakılan Rus muhaliflere ırkçı tepki

"Artık iyi Rus diye bir şey olduğuna inanmıyorum"

İlya Yaşin ve Vladimir Kara-Murza, tutuklu takası kapsamında Rusya'dan Almanya'ya götürülmüştü (AA)

Batı ülkeleri ve Moskova arasındaki tarihi esir takasında serbest kalan Rus muhaliflerin ülkeleri hakkında söylediği sözler, Ukraynalıları kızdırdı. "Artık iyi Rus diye bir şey olduğuna inanmıyorum" diyecek kadar ileri giden Ukraynalı milletvekilleri, ırkçılıkla suçlanıyor. 

ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus'taki cezaevlerinde tutulan 26 kişinin Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) aracılığıyla karşılıklı değişimini içeren takas operasyonu 1 Ağustos'ta tamamlanmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Serbest kalan kişiler, dünya medyasına röportajlar veriyor. 

Aynı zamanda Birleşik Krallık vatandaşı olan Vladimir Kara-Murza, Ukrayna istilasına karşı çıkıp Vladimir Putin'e muhalefet ederken vatana ihanetle suçlanıp 25 yıl hapis cezası almıştı. 

BBC'de dün yayımlanan röportajında hem Vladimir Putin'in bu savaştan zaferle çıkmasına izin verilmemesi gerektiğini hem de sıradan yurttaşları vurduğunu belirttiği Batı'nın yaptırımlarının "adaletten ve sonuç vermekten uzak" olduğunu savundu. 

Kara-Murza'nın yaptırım karşıtı sözlerine tepki gösteren pek çok kişi arasında yer alan Ukrayna milletvekili İrina Geraşenko, "Önsezilerim doğruymuş. Artık iyi Rus diye bir şey olduğuna inanmıyorum" dedi. 

Buça Katliamı'ndan dolayı Moskova'ya bağlı güçleri suçladığı için aldığı 8,5 yıllık hapis cezasını çekerken serbest bırakılan Rus muhalif İlya Yaşin de Ukrayna'nın müzakere için masaya oturması gerektiğini pazar günü yayımlanan röportajında söyledi. 

Ukraynalı milletvekili Kira Rudik, ona şöyle tepki gösterdi: 

İlya Yaşin'in Rusya'ya birliklerini çekme çağrısı yapmayıp, Ukrayna ve Rusya'nın müzakere etmesini söylemesine şaşırmadım. Bu, en başından beri söylediğimiz şeyin en iyi örneğidir: İyi Rus diye bir şey yoktur.

Rudik'in X hesabında yaptığı paylaşıma gelen pek çok yorum, onu ırkçılıkla suçladı. "Başka bir ırk veya etnisite hakkında benzer sözler söyleseydi milletvekilliği düşerdi" gibi yorumlar yapıldı. 

Yaşin, müzakere çağrısına yönelik tepkiler üzerine Ukraynalılara seslendi. Ukrayna'nın hiç toprak kaybetmemesini istediğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

Ukrayna savaşının gerçeklerini anlattığım için hayatımın iki yılını verdim. Sizin düşmanınız ben değilim.

Ukraynalı uzmanlar, önde gelen Rus muhaliflerin Batı'nın politikasını etkileyecek güce sahip olduğunu ve bu sözlerin, Kiev'in pozisyonunu zayıflatabileceğini söylüyor. 

Rusya ise sahadaki durumu göz ardı etmeden diyaloga girmeye açık. Bu, Kiev'in kağıt üstünde sahip olduğu toprakların kayda değer bir kısmından vazgeçmesi anlamına geliyor. Moskova, Ukrayna'nın NATO'ya üye olmasını da kırmızı çizgi olarak görüyor. 

Geçen hafta tamamlanan tarihi takas operasyonu kapsamında Rusya hapishanelerinde tutulan 16 kişi serbest bırakılmış, Batı ülkelerindeki cezaevlerinde yatan 8 kişi de Rusya'ya geri gönderilmişti.

Takas edilenler arasında Wall Street Journal (WSJ) muhabiri Evan Gershkovich, eski ABD Deniz Piyadesi Paul Whelan, Almanya vatandaşı paralı asker Rico Krieger, insan hakları savunucusu Oleg Orlov ve Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) subayı Vadim Krasikov gibi isimler yer alıyor. 

Soğuk Savaş'tan bu yana gerçekleşen en büyük mahkum takasının ardından hem Rusya hem de ABD, Türkiye'ye desteği için teşekkürlerini iletmişti.

Rus mahkemelerine ait dava belgelerini inceleyen WSJ, yaklaşık 20 ABD yurttaşının halen Rusya'daki hapishanelerde tutulduğunu aktarıyor. 

 

Independent Türkçe, RT, Guardian, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU