Tarihi esir takasıyla serbest bırakılan Kara-Murza: "Kesinlikle öleceğimden emindim"

"Ülkeme dönüşüm tahmin edilenden çok daha çabuk olacak"

"ABD'nin düşmanları, masumları tutuklayıp onları takas etmenin işe yarayacağı sonucuna vardı" gibi yorumlar yapılırken Kara-Murza, "Bir katile karşı 16 kişinin hayatı yetmez mi?" diye soruyor (Reuters/Arşiv)

Batı ve Rusya arasındaki tarihi esir takasında serbest kalan Rus muhalif Vladimir Kara-Murza, Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısı BBC'ye röportaj verdi. 

Zayıflığıyla dikkat çeken 42 yaşındaki siyasetçi, stres yüzünden kilo verdiğini söylüyor. 

İki yılı aşkın süre boyunca demir parmaklıklar ardında kaldığını vurgularken Sibirya'daki yüksek güvenlikli cezaevinden zorunlu sürgüne gitmesinin de kendisinde şok etkisi yarattığını belirtiyor:

Gerçeküstü bir durum, film izliyor gibiyim ama iyi bir film. Putin'in hapishanesinde kesinlikle öleceğimden emindim.

Kara-Murza, Nisan 2022'den beri ailesini görmediğini ve nihayet onlara kavuşmanın kendisini çok mutlu ettiğini bugün yayımlanan röportajda bildiriyor. İki yıldır çocuklarıyla yalnızca iki kez konuşmasına izin verildiğini ekleyerek…

Aynı zamanda Birleşik Krallık vatandaşı olan Kara-Murza, Ukrayna istilasına karşı çıkıp Vladimir Putin'e muhalefet ederken vatana ihanetle suçlanıp 25 yıl hapis cezası almıştı. 

Son 11 ayı tecritte geçirdiğini belirterek şu ifadeleri kullanıyor:

Aklını yitirmek çok kolay. Zaman ve mekan algını, işin aslı her şeyi kaybediyorsun. Hiçbir şey yapmayıp hiç kimseyle konuşmuyorsun ve hiçbir yere girmiyorsun. Günler böyle geçip gidiyor.

2015 ve 2017'de zehirlenme semptomlarıyla hastaneye kaldırılan Vladimir Kara-Murza, eylülde kendisini muayene eden bir hapishane doktorunun "En iyi ihtimalle 18 ay yaşarsın" dediğini aktarıyor.

Rus muhalif, gardiyanlar kendisini nakletmek üzere Omsk kentindeki hücresine girdiğinde öldürüleceğini düşündüğünü anlatıyor.

Putin'in Ukrayna savaşını kazanmasına izin vermemesi için Batı'ya çağrı yaparken Rusya'dan uçakla ayrılırken bir FSB görevlisiyle yaşadığı anıdan da bahsediyor: 

Bana anavatanımı son kez gördüğümü söyledi. Ben de 'Tarihçi olduğum için ülkeme geri döneceğimden eminim' dedim. Bu durum düşündüğünüzden de hızlı olacak.

ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus'taki cezaevlerinde tutulan 26 kişinin Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) aracılığıyla karşılıklı değişimini içeren takas operasyonu 1 Ağustos'ta tamamlanmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Operasyon kapsamında Rusya hapishanelerinde tutulan 16 kişi serbest bırakılmış, Batı ülkelerindeki cezaevlerinde yatan 8 kişi de Rusya'ya geri gönderilmişti.

Takas edilenler arasında Wall Street Journal (WSJ) muhabiri Evan Gershkovich, eski ABD Deniz Piyadesi Paul Whelan, Almanya vatandaşı paralı asker Rico Krieger, Rus muhalif İlya Yaşin, insan hakları savunucusu Oleg Orlov ve Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) subayı Vadim Krasikov gibi isimler yer alıyor. 

Soğuk Savaş'tan bu yana gerçekleşen en büyük mahkum takasının ardından hem Rusya hem de ABD, Türkiye'ye desteği için teşekkürlerini iletmişti.

Rus mahkemelerine ait dava belgelerini inceleyen WSJ, yaklaşık 20 ABD yurttaşının halen Rusya'daki hapishanelerde tutulduğunu aktarıyor. 

 

Independent Türkçe, BBC, AA

DAHA FAZLA HABER OKU