Rusya'dan ABD'ye sıradışı benzetme: "Hollywood'un testereli manyakları gibiler"

Dışişleri Sözcüsü Zaharova, Türkiye'yle ilgili soruya yanıt verdi

Teksas Katliamı (The Texas Chainsaw Massacre) gibi korku filmleri pek çok unutulmaz kötü karakteri sinemaya kazandırdı (Netflix/AP)

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova pazar günü gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dış politika danışmanı Yuri Uşakov'un, Türkiye'nin BRICS'e tam üyelik için başvuru yaptığını geçen hafta söylemesi de gündemdeydi. 

48 yaşındaki sözcü, dünyanın ABD'nin gizli veya açık saldırganlıklarından bıktığını ve bu yüzden işbirliği için yeni arayışlara girdiğini söyledi. 

Diğer ülkelerin uluslararası hukuk prensipleri çerçevesinde ilişkiler geliştirmeye çalıştığını ve NATO gibi birliklerdense BRICS gibileri tercih edeceğini savunan Zaharova şu ifadeleri kullandı:

Washington, kendi Hollywood'undaki filmlerde yer alan manyaklar gibi çim biçme makinesi, testere ya da bir çeşit baltayla her şeyi yok ettiği için dünya yeni ilişki biçimleri aramak zorunda kalıyor.

Moskova, Türkiye'nin Batı bloğuna ait olmayan bir ekonomik ittifaka başvuran ilk NATO üyesi olduğunu vurguluyor (Sputnik)


AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Türkiye'nin BRICS'e resmi üyelik başvurusunda bulunduğu iddiası var. Bu iddia doğru mu?" sorusuna şöyle yanıt vermişti: 

BRICS'e üye olmak istediğimizi zaten Sayın Cumhurbaşkanımız çeşitli zamanlarda ifade etti. Bu konudaki talebimiz açıktır, bu süreç işlemektedir ama bununla ilgili somut bir gelişme yoktur. BRICS'e üyelikle ilgili somut bir gelişme olursa biz onu sizle paylaşırız. Ama Türkiye'nin BRICS dahil bütün bu önemli platformlarda yer almak istediğini Sayın Cumhurbaşkanımız net bir şekilde ifade etmiştir.

Sıradaki BRICS Zirvesi, 22-24 Ekim'de Rusya'nın Kazan kentinde yapılacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uşakov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın zirveye katılacağını söylese de Ankara'dan konuyla ilgili net bir açıklama henüz gelmedi. 

2006'da Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin tarafından BRIC adıyla kurulan ekonomik işbirliği örgütü, Güney Afrika'nın da 2011'deki katılımıyla BRICS adını aldı. 

Bu yıl Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve BAE'nin de tam üye statüsüne alınmasıyla daha da büyüdü. 

Üye sayısı 10'a ulaşan örgüt, 30'u aşkın ülkenin katılım başvurusunu değerlendiriyor. 

 

Independent Türkçe, RT, AA

DAHA FAZLA HABER OKU