Rusya: 24 saatte 175 drone'u yok ettik

Ukrayna, Rus topraklarına yönelik en kapsamlı operasyonlarından birini düzenledi

Yetkililer, Moskova'ya yönelik drone saldırılarından birinde yerleşim yeri olarak kullanılan bir apartmanın hedef alındığını ve yangın çıktığını belirtti (AFP)

Rus yetkililer son 24 saatte Ukrayna'dan ülke topraklarına yapılan saldırılarda 175 drone'u düşürdüklerini ancak bir kişinin ölümüne engel olamadıklarını duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada Fransız yapımı Hammer ve ABD yapımı HIMARS füzelerinin de havada önlendiğini kaydetti.

Drone'ların çoğunun hava savunma sistemleri tarafından Ukrayna sınırı yakınlarındaki Bryansk'ta vurulduğu aktarılırken başkent Moskova'nın yanı sıra Ukrayna'nın karşı saldırıya geçtiği Kursk'un da hedef alındığı açıklandı. 

Amerikan AP haber ajansı, iki buçuk yıldır süren savaşta Ukrayna'nın Rus topraklarına yönelik en kapsamlı drone operasyonlarından birini düzenlediğini vurguladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Moskova Valisi Andrey Vorobyov, bölgesinde yer alan Ramenskoye'deki çok katlı iki apartmanın alev aldığını bildirdi. 

46 yaşındaki bir kadının öldüğünü, üç kişinin yaralandığını, 43 kişinin de tahliye edilerek geçici konaklama merkezlerine götürüldüğünü aktardı. 

Rus devlet medyası, uçakların güvenliği için Moskova'daki üç havalimanının geçici olarak kapatıldığını ve 30'u aşkın sivil uçuşun iptal edildiğini duyurdu. Sonrasında bu havalimanlarının yeniden faaliyete başladığı belirtildi. 

Moskova yerleşim yerlerinin hedef alındığını vurgularken Ukrayna'dan bu saldırılarla ilgili bir yorum henüz gelmedi.

Ukrayna Hava Kuvvetleri de İran'ın Rusya'ya verdiği Şahid drone'larından 46'sının saldırısına uğradıklarını ve Kiev, Odesa, Herson, Sumi, Harkiv ve Poltava'nın da aralarında bulunduğu bölgelerde bunlardan 38'inin düşürüldüğünü bildirdi. 

İskender-M adlı bir balistik füze ve havadan karaya saldıran H-31 füzesinin de kullanıldığı belirtilirken kayıplara dair detay verilmedi. 

Şubat 2022'de başlayan savaşla birlikte Ukrayna ve Rusya sıklıkla birbirlerinin topraklarına drone'larla saldırı düzenliyor. 

Diğer yandan Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki ilerleyişi de sürüyor. 

Rusya Savunma Bakanlığı, Donetsk bölgesinde son olarak Galitsınovka, Grigorovka, Krasnogorovka ve Vodyanoye adlı yerleşim birimlerinin ele geçirildiğini de bugünkü açıklamasında duyurdu.

Açıklamada, "Askeri operasyonun başlangıcından bu yana Ukrayna ordusuna ait 642 uçak, 283 helikopter, 31 bin 341 İHA, 579 hava savunma füze sistemi, 17 bin 980 tank ve zırhlı araç, 1449 çok namlulu roketatar, 14 bin 415 obüs ve havan topuyla 25 bin 868 özel askeri araç imha edildi" ifadeleri kullanıldı.

Rus ordusu, Donetsk bölgesinde 1 Eylül'den bu yana 10 yerleşim birimini kontrol altına aldı.
 

Independent Türkçe, BBC, AA, AP

DAHA FAZLA HABER OKU