Batı Şeria'daki yerleşimciler ABD'nin hedefinde: "Sıra İsrail finansmanına gelebilir"

Binyamin Netanyahu yerine düşünülen favori isim de ortaya çıktı

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 15 bin 694'ü çocuk, 10 bin 279'u kadın toplamda 38 bin 345 Filistinli öldürülürken, 88 bin 295 kişi yaralandı (AFP)

ABD, işgal altındaki Batı Şeria'da İsrailli yerleşimcilere ve ileri karakollara yönelik yaptırımları artırıyor. 

ABD Hazine Bakanlığı, Batı Şeria bölgesindeki yasadışı yerleşimlerle ilgili radikal sağcı haham Ben-Zion Gopstein'ın yönettiği Lehava grubuyla Gazze'ye yardım taşıyan tırlara düzenledikleri saldırılarla gündeme gelen Tsav9'un iki kurucu üyesini yaptırım listesine aldı. 

Bunlarla birlikte toplamda 5 kuruluş ve üç kişi listeye alınırken, Amerikan yurttaşlarının bu kişi ve örgütlerle iş yapması yasaklandı ve listeye eklenenlerin ABD'deki tüm malvarlıkları donduruldu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avrupa Birliği nisanda, Birleşik Krallık (BK) da mayısta Lehava'yı yaptırım listesine eklemişti. 

Ayrıca Washington yönetimi, Batı Şeria'daki 4 ileri karakola da yaptırım uygulama kararı aldı. Bu yasadışı karakolların, Filistinlileri yerlerinden etmek için otlak alanları bozduğu, su kaynaklarına erişimi kısıtladığı ve saldırılar düzenlediği belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, söz konusu karakolların "Filistinlilere karşı bir silah olarak kullanıldığını" ifade etti. 

BK'nin tanınmış gazetelerinden Guardian'ın analizinde, hedef alınan karakollardan birinin yerel konsey tarafından kurulduğuna dikkat çekildi. Haberde, bu hamle "ABD'nin yaptırımları söz konusu olduğunda, İsrail devletinin uzantılarının da görmezden gelinmeyeceğinin bir işareti" değerlendirmesi paylaşıldı. 

Washington merkezli düşünce kuruluşu Carnegie Uluslararası Barış Vakfı'ndan Aaron David Miller, Joe Biden yönetiminin yaptırım hamlesine ilişkin şunları söyledi: 

Bir sonraki adımda İsrail hükümetinin yasadışı karakollara sağladığı finansmanın hedef alınacağı sonucuna varmak için fazla hayal gücü gerekmiyor. Bu kesinlikle eski çizgiden sapıldığı anlamına gelir.

Washington'daki NATO Zirvesi kapsamında bir araya gelen G7 Dışişleri Bakanları da dünkü açıklamalarında yasadışı yerleşim yerlerine tepki göstermişti. 

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in Batı Şeria'da 5 yerleşim yerinin yasallaştırılacağı duyurusunu kınayan bakanlar, uygulamanın hukuka aykırı olduğunu vurgulamıştı. 
 


BK haber ajansı Reuters, Lahava'yı yöneten haham Gopstein'ın radikal sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'e yakın isimlerden biri olduğuna dikkat çekti. 

Yahudi Gücü (Otzma Yehudit) partisinin lideri Ben-Gvir'in kendisi de Batı Şeria'daki yasadışı yerleşim bölgesinde oturuyor. 

Diğer yandan İsrail'in anaakım gazetelerinden Maariv'in yayımladığı ankete göre Ben-Gvir'in, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ardından ülkenin başına geçebilecek kişi olarak görüldüğü ortaya kondu. 

Mevcut koalisyon hükümetini destekleyen 500 İsrail yurttaşıyla yapılan ankette, katılımcıların yüzde 24'ü Netanyahu sonrası yönetimde Ben-Gvir'i koalisyon lideri olarak görmek istediğini söyledi. 

Ben-Gvir'i yüzde 14'le eski Mossad Direktörü Yossi Cohen ve yüzde 11'le radikal sağcı Dini Siyonizm partisinin lideri Smotrich takip etti.


Independent Türkçe, Guardian, Reuters, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU