İsrail'den Türkiye'ye "ambargo misillemesi" hazırlığı

"Hayat pahalılığını artırabilir"

İstanbul'da nisanda düzenlenen eylemlerde protestocular, İsrail'le ticaretin tamamen durdurulmasını istemişti (AP)

İsrail'in Türkiye'den ithal edilen ürünlere ambargo uygulamak için harekete geçtiği öne sürüldü. 

İsrailli haber sitesi Ynet'in aktardığına göre, İsrail Başbakanlık Ofisi salı gecesi belirli bakanlıklara ambargoyla ilgili bir taslak metin gönderdi.

Metinde uygulamanın Türkiye'nin Gazze savaşı nedeniyle mayısta İsrail'le ticareti tamamen durdurmasına yanıt niteliğinde olduğu belirtildi. 

Ticaret Bakanlığı, ticareti tamamen durdurmadan önce nisanda 54 ürün grubunun İsrail'e satışını kısıtlamıştı.

Metinde, Türkiye'nin Filistin Ulusal Yönetimi'ne ihracata izin verdiği, bunun da İsrail ve Türkiye arasındaki gümrük anlaşmalarını ihlal ettiği savunuldu. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun makamından gönderilen taslak metinde şu ifadelerin yer aldığı aktarıldı: 

Türkiye'nin tek taraflı eylemleri diğer ülkeler için emsal teşkil edebilir ve özellikle İsrail devletinin savaşta olduğu bir dönemde İsrail'in ulusal güvenliğine zarar verebilir. Ayrıca bu ihlal, İsrail ve Filistin pazarları arasındaki entegrasyon nedeniyle İsrail ekonomisi açısından zararlı olabilir.

Haberlerde, bunun yasalaşması halinde İsrail'in sadece Türkiye'den yapılan ithalata ambargo uygulayacağı, Türkiye'de üretilip başka yerlerden ithal edilen ürünlerin kapsam dışı bırakılacağı savunuldu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ambargo hamlesinin, Netanyahu lideriğinde Ekonomi Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı yetkililerinden oluşan bir ekip arasında değerlendirildiği aktarıldı. 

Taslak metne göre İsrail'le Türkiye arasında geçen yıl 6,2 milyar dolarlık ticaret gerçekleştirildi. Türkiye'den yapılan ithalat 4,6 milyar dolar, Türkiye'ye yapılan ihracatsa 1,6 milyar dolar değerindeydi.

Diğer yandan ambargo taslağını değerlendiren ekipteki yetkililerin, böyle bir hamlenin Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) kurallarını ihlal edebileceğinden endişelendiği de belirtildi. Bu durumda İsrail'e yaptırım uygulanabileceği ve başka ülkelerinde ürün satışlarına kısıtlama getirebileceği ifade edildi.

İsrail'in Türkiye'nin boykotuna karşı DTÖ'ye şikayette bulunmak için bir dayanağı olmadığı zira savaş nedeniyle bir ülkeden ithalatın yasaklanmasının örgütün düzenlemelerine uygun kabul edildiği bildirildi. 

İsrail Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Gilit Rubinstein, ambargo kararının ülkedeki hayat pahalılığını artırabileceğine de dikkat çekti. 

Öte yandan İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, Türkiye'den ithalata tam ambargo uygulanmasına yönelik bir plan olmadığı savunularak şu ifadelere yer verildi: 

Başbakanlık Ofisi liderliğindeki bakanlıklar arası ekip, tek taraflı ihlaller ve Türkiye'nin İsrail devletine karşı attığı ayrımcı adımların bir sonucu olarak Türkiye'yle ticari ilişkileri yönetmek için çeşitli olası alternatifleri tartışıyor.

 

Independent Türkçe, Ynet, Times of Israel 

DAHA FAZLA HABER OKU