George Washington'ın evinde 250 yıllık meyveler bulundu

"Mükemmel şekilde korunmuş"

Arkeologlar, Mount Vernon mülkünün kilerindeki 5 çukurda 35 şişe keşfetti (George Brown/Mount Vernon Kadınlar Derneği)

George Washington'ın ABD'nin Virginia eyaletinde yer alan evinde yaklaşık 250 yıllık meyveleri içeren şişeler bulundu. 

Mount Vernon adlı mülkü koruma amacıyla yürütülen proje kapsamında evi ziyaret eden arkeologlar kiraz, sıvı ve meyve çekirdeği dolu iki şişeyi nisanda keşfetmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetkililer kilerde 29'u "mükemmel şekilde korunmuş" meyve dolu 35 şişe daha bulunduğunu geçen hafta açıkladı. Bu kaplarda kiraz dışında bektaşi üzümü veya kuş üzümü olduğu tahmin ediliyor. 

Araştırmacılar 1740-1750'lerin tasarımına sahip şişelerin 250 yıldır kilerde durduğunu düşünüyor. Mount Vernon Başkanı ve CEO'su Doug Bradburn şu ifadeleri kullanıyor: 

Bu eserler muhtemelen Amerikan Devrimi öncesinden beri gün ışığı görmemiş, belki de George Washington Kıta Ordusu'nun komutasını almak üzere Mount Vernon'dan ayrıldığında unutulmuş.

ABD'nin Büyük Britanya'dan bağımsızlığını kazanarak kurulmasını sağlayan devrim 1775'te başladı. Amerikan Bağımsızlık Savaşı'nın çıkmasıyla kurulan Kıta Ordusu'nun başına 3 Temmuz 1775'te geçen Washington, 1789'da ülkenin ilk başkanı oldu. 

Mount Vernon, ABD Tarım Bakanlığı Tarımsal Araştırma Servisi'yle işbirliği içinde yürüteceği çalışmalarda meyveler hakkında daha fazla fikir edinmeyi umuyor. DNA analiziyle türlerinin tespit edilmesi amaçlanırken, bilim insanları tohumlardan yeni ağaçlar yetiştirip yetiştiremeyeceklerini de anlamaya çalışacak. 

Araştırmacılar bu noktaya kadar yaptıkları incelemelerin, meyvelerin büyük bir özenle seçilip korunduğuna işaret ettiğini söylüyor. Bu işlemleri yapanlar da çok yüksek ihtimalle kölelerdi.

Mount Vernon Baş Arkeoloğu Jason Boroughs "En az 250 yıl önce toplanıp hazırlanarak mükemmel şekilde korunmuş bu meyveler; 18. yüzyıl ortamı, plantasyondaki beslenme tarzları ve Amerikan mutfağının kökenleri hakkındaki bilgilerimize inanılmaz derecede nadir bir fırsatla katkıda bulunuyor" diyor:

Şişeler ve içindekiler, ağaçtan sofraya giden yemek hazırlıklarını yöneten köleleştirilmiş insanların bilgi ve becerilerinin kanıtı.

Yetkililer laboratuvarda kurumaya bırakılan şişelerin daha sonra korumaya alınacağını belirtti.

Mülkü koruma amacıyla 2023'te başlatılan 40 milyon dolarlık projenin ABD'nin 250. kuruluş yıldönümü olan 2026'da sona ermesi planlanıyor.



Independent Türkçe, IFL Science, NPR

Derleyen: Büşra Ağaç

DAHA FAZLA HABER OKU