Her evde kullanılan temizlik malzemesi "her ay trilyonlarca mikroplastik bırakıyor"

Araştırmacılar, gerçek miktarın çok daha yüksek olabileceği uyarısını yapıyor

(AFP)

Yeni bir araştırma, dünyanın dört bir yanında ev temizliğinde kullanılan melamin köpük süngerlerin her ay trilyonlarca mikroplastik bıraktığı uyarısında bulundu.

İnatçı lekeleri bile zahmetsizce çıkarma yetenekleriyle bilinen bu süngerler bunu kendilerine has aşındırıcı özellikleriyle yapıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Environmental Science & Technology akademik dergisinde yayımlanan yeni bir çalışma, bu temizlik ürünlerindeki liflerin her ay dünya çapında trilyonlarca toksik mikroplastik partikül bıraktığını ve bunun da insan sağlığını muhtemelen etkilediğini tahmin ediyor.

Süngerler, yumuşak, hafif bir aşındırıcı köpük halinde bir araya getirilmiş plastik bir polimerden yapıldığından, ovarak kullanılan temizlik ürünleri yapmak için ideal.

Ancak kullanımla aşındıkça köpük daha küçük parçalara ayrılıyor ve her yıkamada kanalizasyon sistemlerine mikroplastik lifler (MPF) salınıyor.

Bu zehirli mikroplastikler vahşi yaşam tarafından tüketilebilir ve besin zinciri yoluyla insanlara geri dönebilir.

İnsanlarda bağışıklık ve endokrin sistemi bozukluklarının yanı sıra birkaç kanser türü de dahil çeşitli sağlık komplikasyonlarıyla ilişkilendirildiler.

Yeni çalışmada, araştırmacılar melamin köpüğün ne kadar hızlı parçalandığını değerlendirdi ve kullanımla birlikte ne kadar mikroplastik lif döktüğünü hesapladı.

Farklı markaların ürettiği süngerleri dokulu metal yüzeylere defalarca sürterek aşınmalarına neden oldular.

Çalışmaya göre, tek bir sünger, aşınan süngerin gramı başına 6,5 milyondan fazla lif bırakabilir.

Araştırmacılar, "Sünger aşınması 6,5 milyon MPF/g bırakabilir, bu da sünger tüketimi nedeniyle toplamda 4,9 trilyon MPF'lik küresel emisyona işaret edebilir" dedi.

Daha yoğun köpükten yapılan süngerlerin daha yavaş aşındığını ve daha az mikroplastik lif ürettiğini söylediler.

Araştırmacılar daha sonra Amazon'un aylık satışlarına bakarak bu köpüklerin kullanımından çevreye ne kadar mikroplastik girdiğine dair kabaca bir tahmin yaptılar.

Her ay melamin süngerlerden 1,55 trilyon lifin salınabileceğini hesapladılar.

Bilim insanları, "MPF üretim hızı ve kapasitesi, sırasıyla metal yüzeyin pürüzlülüğü ve desteklerin yoğunluğu arttıkça genel olarak artıyor" diye ekledi.

Bilim insanları, analizde yalnızca bir perakendeci hesaba katıldığı için gerçek miktarın çok daha yüksek olabileceğini söyledi.

Araştırmacılar, bu ürünlerin çevreyi zehirleyişinin üstesinden gelmek için üreticilerin aşınmaya karşı daha dayanıklı, daha yoğun ve daha sert süngerler üretmesini tavsiye ediyor.

Tüketicilere de plastik kullanmayan doğal temizlik ürünlerini tercih etmelerini öneriyorlar.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU