Uluslararası Uzay İstasyonu'nu SpaceX parçalayacak

NASA uzay istasyonunda aşınma ve yıpranma belirtileri tespit etti ve 2030'dan sonra istasyonu yörüngeden çıkarmayı planlıyor

(NASA)

Nasa, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (UUİ) 2030'dan sonra işletim ömrünün tamamlayınca güvenli bir şekilde yörüngeden çıkarılması için SpaceX'le milyonlarca dolarlık bir sözleşme imzaladı.

Muhtemelen 843 milyon dolar değerindeki sözleşme, Elon Musk'ın şirketinin yörüngedeki laboratuvarı nüfusun yoğun olduğu bölgeleri riske atmayacak şekilde ortadan kaldıradak bir araç inşa etmesini sağlayacak.

NASA'da Uzay Operasyonları Görev Direktörlüğü Yönetici Yardımcısı olan Ken Bowersox yaptığı açıklamada, "Uluslararası Uzay İstasyonu için bir ABD Yörüngeden Çıkarma Aracının seçilmesi, NASA ve uluslararası ortaklarının istasyon operasyonlarının sonunda alçak Dünya yörüngesinde güvenli ve sorumlu bir geçiş sağlamasına yardımcı olacak" dedi.

Bu karar aynı zamanda NASa'nın gelecekteki ticari hedeflere yönelik planlarını da destekliyor ve Dünya'ya yakın uzayın kullanılmaya devam edilmesine olanak sağlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yapımına 1980'lerde başlanan UUİ, 1990'ların sonlarıyla 2000'lerin başları arasında yörüngeye fırlatılmıştı.

Yerçekimsiz ortamda gerçekleştirilen 3 bin 300'den fazla deneyle uzayda uluslararası bilim, keşif ve işbirliği örneği olmayı sürdürüyor.

Ancak NASA, büyük ölçüde Dünya yörüngesinde maruz kaldığı aşırı koşullar nedeniyle uzay istasyonunda aşınma ve yıpranma belirtileri kaydetti.

Örneğin kozmik radyasyon UUİ'ye güç sağlayan güneş pillerinin camını kömürleştirirken, tekrarlanan yanaşma ve ayrılmalar da yapısında kademeli bozulmaya yol açıyor.

ABD, Japonya, Kanada ve Avrupa Uzay Ajansı üyesi ülkeler istasyonu 2030'a kadar işletmeyi taahhüt etti. Rusya ise Batı'yla yaşadığı jeopolitik gerginliklere rağmen uzay istasyonu operasyonlarını en az 2028'e kadar sürdüreceğini açıkladı.

Nasa, 2030'dan sonra istasyonu yörüngeden çıkarmayı planlıyor.

SpaceX'e verilen sözleşme, özel şirketin NASA'nın mülkiyetini alacağı bir yörüngeden çıkarma uzay aracı geliştirmesine izin verecek.

Uzay aracı uzay istasyonunu Dünya etrafındaki sabit yörüngesinden çıkaracak ve her ikisi de atmosfere girerken parçalanıp yanacak.

NASA, UUİ'nin güvenli bir şekilde yörüngeden çıkarılmasının 5 katılımcı uzay ajansının da sorumluluğunda olacağını açıkladı.

NASA, "İstasyon, ticari mürettebat ve kargo ortaklıklarından ticari araştırmalara ve ulusal laboratuvar araştırmalarına kadar uzay ticaretinin temel taşıdır ve Uluslararası Uzay İstasyonu'nda öğrenilen dersler, meşalenin gelecekteki ticari istasyonlara aktarılmasını sağlıyor" ifadelerini kullandı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU