Skandallarla boğuşan Boeing'in uzaya gönderdiği astronotlar mahsur kaldı

UUİ'ye doğru yapılan fırlatma, Boeing'in SpaceX'le yarıştığı ilk sefer oldu

Suni Williams ve Butch Wilmore bir hafta boyunca uzay istasyonunda kalacaktı (AP)

NASA ve Boeing mekanik sorunları analiz etmeye ve Starliner'ın dönüş yolculuğu için bir program belirlemeye çalışırken, önceki haftalarda Boeing'in uzay aracıyla Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) giden iki astronot uçan araştırma merkezinde kaldı ve Dünya'ya ne zaman dönecekleri de kesin değil. 

NASA'nın Ticari Mürettebat Programı yöneticisi Steve Stich yaptığı açıklamada "Acele etmiyoruz ve görev yönetimi ekibinin standart sürecini izliyoruz" dedi: 

Verilerin, buluşma ve kenetlenme sırasında gözlemlediğimiz itici performansını ve küçük helyum sistemi sızıntılarını idare etme konusunda vereceğimiz kararları yönlendirmesini sağlıyoruz.

Starliner, 6 Haziran'da UUİ'ye ulaştı ve baştaki planlara göre mürettebatın iki üyesi (Suni Williams ve Butch Wilmore) bir hafta boyunca uzay istasyonunda kalacaktı.

Astronotlar, 2 Temmuz'da UUİ için planlanan uzay yürüyüşünden önce geri dönmeyecek ki dönüş süreleri daha da uzayabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu, Starliner'ın başlangıçtaki görev planından kayda değer oranda ayrışan bir ayarlama. Zira SpaceX'in Dragon kapsülüyle rekabeti amaçlayan Boeing, bu fırlatmayla lansman yapmayı planlıyordu. NASA, 2020'den beri astronotları UUİ'ye yalnızca Dragon'la taşıyordu.

Bununla birlikte Starliner, UUİ'ye yaklaşırken aralarında 4 helyum sızıntısı ve 5 itici arızasının da olduğu bazı mekanik sorunlar saptandı.

NBC News'un aktardığına göre görevin yöneticileri, fırlatılmadan önce gemide bir helyum sızıntısı olduğunu bilse de görevi etkileme olasılığının düşük olduğunu varsaydı. Starliner uzaya çıktığında 4 helyum sızıntısı daha keşfedildi.

Boeing, 10 sefer daha kullanılabilecek şekilde tasarladığı Starliner'ı "21. Yüzyılın Uzay Kapsülü" diye adlandırarak tanıtım yapıyor.

Starliner'la ilgili sorunlar, havacılık devinin türbülanslarla dolu döneminin son örneği oldu.

ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA) bir Alaska Havayolları uçuşu sırasında havada bir kapı cıvatasının patlamasının ardından 171 MAX 9 jetinin tamamını yere indirip soruşturma başlatmıştı.

Boeing aynı zamanda kaliteye dair sorunları göz ardı ettiği yönündeki bir dizi ifşacı iddiasıyla karşı karşıya kaldı. Şirketin içinde olup da onu eleştiren çeşitli kişiler endişelerini dile getirdikten sonra öldü.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Eren Umurbilir

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU