Tarlasından "çok nadir" bir Viking kılıcı çıktı

Bin yıllık esere paha biçilemiyor

Arkeologlar kılıcın MS 900 ila 1050'de yapıldığını tahmin ediyor (Rogaland İl Meclisi)

Norveçli bir çiftçi tarlasında tesadüfen bir Viking kılıcı buldu. Arkeologlar yaklaşık bin yıl önceye tarihlenen kılıcın çok nadir rastlanan türden olduğunu söylüyor.

Øyvind Tveitane Lovra, Rogaland'daki tarlasını temizlerken bir demir parçası buldu. İlk başta bunu çöpe atmayı düşünen çiftçi elindekinin sıradan bir nesne olmadığı fark edince yetkililerle temasa geçti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Norveç'in güneybatısında yer alan Rogaland yönetimine bağlı arkeologlar, geçen hafta bulunan nesneyi analiz ederek bunun MS 793'ten 1066'ya kadar süren Viking Çağı'na ait bir kılıcın parçası olduğunu doğruladı. 

Yaklaşık 37 santimetre uzunluğundaki kalıntı, kılıcın kabzası ve bıçağın bir kısmından meydana geliyor. Bıçağın geri kalanı kayıp ancak bilim insanları, toprak koşullarının korumaya pek elverişli olmadığı Rogaland için kılıcın şaşırtıcı derecede iyi durumda olduğunu söylüyor. 
 

Øyvind Tveitane Lovra
Øyvind Tveitane Lovra, kılıcı tarlasını temizlerken buldu (Rogaland İl Meclisi)


Kılıcı daha yakından incelemek için X ışınlarından yararlanan araştırmacılar, bıçak kısmında birtakım yazıların dış hatlarını fark etti. 

Stavanger Üniversitesi'nden arkeolog Sigmund Oehrl, "Bu yazıt, kılıcın Viking Çağı ya da Erken Ortaçağ'dan kalma VLFBERHT (Ulfberht) kılıcı olabileceği anlamına geliyor" diyerek şöyle ekliyor: 

Bunlar, Frank Krallığı'nda (bugünün Almanya ve Fransa'sı) üretilen ve silah üreticisinin adını taşıyan yüksek kalitede kılıçlardı.

Arkolog Lars Søgaard Sørensen ise bu türden yazılı kılıçlara "çok nadir" rastlandığını söylüyor:

Kılıç, Viking Çağı'nın en büyük statü sembolüydü ve birinin kılıç taşımasına izin verilmesi ayrıcalıktı.

Oehrl, Avrupa genelinde Viking Çağı'na ait 4 bin kadar kılıç bulunsa da bunlardan sadece 170 kadarının Ulfberht yazıtı taşıdığını belirtiyor. Bunların 45'inin Norveç'ten çıkarıldığını söyleyen bilim insanı Rogaland'da böyle bir kılıca rastlamadığını ekliyor.



Independent Türkçe, Live Science, Arkeofili

Derleyen: Büşra Ağaç

DAHA FAZLA HABER OKU