Biden'ın akıl sağlığı ABD'de mercek altında: "O artık aynı kişi değil"

Hazırlaması aylar süren haber için onlarca kişiyle görüşüldü

Yeniden seçim yarışına giren 81 yaşındaki Biden, bugün Fransa'ya geçti (AFP)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ) Başkan Joe Biden'ın bilişsel gerilemesi konusunda bugün kapsamlı bir haber yayımladı. 

Aylardır hazırlanan haber için Cumhuriyetçi ve Demokrat Partililerin de aralarında yer aldığı 45'i aşkın kişiyle görüşüldü. Biden'ın çevresindekiler, ABD Başkanı'nın son aylarda çok sessiz konuştuğunu ve söylediklerinin güçlükle anlaşıldığını bildirdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

WSJ, Biden'ın iyi performans sergileyemediğini söyleyenlerin çoğunun Cumhuriyetçi olduğunu ancak Demokratların da Biden'ın yaşını gösterdiğini kabul ettiğini belirtti. 

Biden'ın hal ve tavırlarının günbegün değiştiği, konuşurken çok uzun duraksadığı, uyuduğu düşünülecek kadar uzun bir şekilde gözlerini kapadığı ve politika kararları konusunda notlarına ve danışmanlarına bel bağladığı da aktarıldı. Biden'ın konuştuğunda herkesin hemfikir olduğu noktalara değindiği de ifade edildi. 

Ocakta Ukrayna'ya yardım konusundaki kritik görüşmelerde yer almış ve adının verilmesini istemeyen bir kişi, şu ifadeleri kullandı:

Orada olup rahatsızlık hissetmemek imkansızdı. Sadece bunu söyleyeceğim.

Görüşmelere katılan Cumhuriyetçi senatörlerden James E. Risch de durumu şöyle anlattı:

Her şey TV'de göründüğü gibi. Onun kapalı kapılar ardında bir dinamo gibi çalıştığını söyleyenler onu o kapıların ardından çıkarsın. Çünkü ben öyle bir şey görmedim.

Habere göre, Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson şubatta Biden'la bir araya geldiğinde yönetimin sıvılaştırılmış doğalgaz politikasının Rusya'ya yaradığından bahsetmiş. ABD Başkanı'ysa bu politikanın yürürlükte olduğundan habersizmişçesine "O yalnızca bir çalışmaydı" demiş. Görüşmeye tanık olan kişiler, Cumhuriyetçi siyasetçinin hayal kırıklığına uğradığını da aktarıyor. 

2023 mayısındaki borç limiti tartışmaları sırasında Biden'la muhatap olan eski Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy de şunları anlatıyor:

Hep kartları vardı. Başka türlü müzakere edemiyordu. Onunla başkan yardımcısıyken de görüşürdüm, evine giderdim. O artık aynı kişi değil.

Uzun zaman önce bitirilmiş eski meselelere dönüyordu. 'Hayır, Sayın Başkan. O konuyu çok önce konuştuk, o işi geçtik' dediğimde şoke oldu.

New York Post da Adalet Bakanlığı'nın, Özel Yetkili Savcı Robert Hur'ün Başkan Biden'ın evinden çıkan gizli belgeleri soruşturmasıyla ilgili görüşme kayıtlarını yayımlamamasının da bilişsel gerilemeyle ilgili olduğunu bildiriyor. 

Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Andrew Bates, WSJ'ye aktarılanların yanlış olduğunu savundu. 

Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler siyasi taktik saikiyle bu yanlış iddialarda bulunuyor ve bunu yaparken kendileri ve çalışma arkadaşlarının önceki açıklamalarıyla doğrudan çelişiyor.

1942'de doğan Joe Biden, ABD tarihinin en yaşlı başkanı konumunda. Yeniden seçilirse ve yaşamını sürdürebilirse ikinci döneminin sonunda 86 yaşında olacak.

Diğer yandan kasımda yapılacak başkanlık seçimindeki rakibi Donald Trump da 77 yaşında. WSJ, Trump'ın da zaman zaman gerçeklikten uzak bilgiler verdiğini haberinde vurguluyor. 

Gazetenin, iki partinin de kazanabileceği 7 salıncak eyalette martta yaptığı ankette yüzde 28'lik bir kesim Biden'ın fiziksel ve zihinsel olarak başkanlığa uygun olduğunu söylerken yüzde 48 Trump'ı bu konuda önde görmüştü. 

 

Independent Türkçe, WSJ, New York Post

DAHA FAZLA HABER OKU