Yeni ankete göre Amerikalıların yarısı Trump'ın hüküm giymesini doğru buluyor

ABC News/Ipsos'un yaptığı yeni ankete göre Amerikalıların yarısı New York jürisinin Donald Trump'ı suçlu bulma kararını destekliyor.

(AP)

Trump'ın geçen hafta 34 suçtan suçlu bulunmasının ardından, kararın eski başkan ve kampanyası hakkındaki görüşlerini nasıl etkilediğini belirlemek için 781 yetişkinden oluşan bir gruba anket yapıldı.

Amerikalıların yüzde 50'si karara katılırken, yüzde 27'si katılmadı ve yüzde 23'ü de kararın doğru olup olmadığından emin değildi. Ankete katılanların yarısı suçlamaların siyasi amaçlı olduğuna inanıyor ve karar Trump'a yönelik algılarını çok az etkiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ankete katılanların yüzde 49'u Trump'ın başkanlık kampanyasını askıya alması gerektiğine inanıyor ancak bu büyük ölçüde partizanlıktan kaynaklanıyor. Demokratların yüzde 79'una karşılık Cumhuriyetçilerin sadece yüzde 16'sı bu görüşe katılıyor.

Anket, birçok Amerikalının kararın doğru olduğuna inanmasına rağmen, sonucun seçmenlerin 2024 başkanlık seçiminde oy tercihlerini büyük ölçüde değiştirmeyeceğini gösteriyor.

Yeni anketin bulguları, Nisan 2023'te Trump hakkında soruşturma açılmasının ardından seçmenlerin nasıl hissettiğiyle büyük oranda örtüşüyor. O dönemde Amerikalıların yüzde 25'i Trump'a olumlu bakıyordu ve bu oran sonraki birkaç ay içinde yavaş yavaş yüzde 29 ila yüzde 31 arttı.

Kararın ardından bu oran yüzde 31'de sabit kaldı.

Geçen yıl ankete katılanların yüzde 43'ü Trump'ın iddianamenin ardından kampanyasını askıya alması gerektiğini düşünürken, şimdi yüzde 49'u böyle düşünüyor.

Trump halihazırda ağır bir suçtan hüküm giyen ilk eski ya da görevdeki başkan fakat bunun, halkın onu ya da Başkan Joe Biden'ı nasıl algıladığı üzerinde çok az etkisi oldu. Amerikalıların siyasi ideoloji üzerine her zamankinden daha fazla bölündüğü bir dönemde, halkın New York'taki sus payı davası kararını nasıl değerlendirdiği parti aidiyetlerine göre değişiyor.

Demokratlar, Cumhuriyetçilere kıyasla ezici bir çoğunlukla Trump'ın başkanlık kampanyasını askıya alması gerektiğine inanıyor. Bağımsız seçmenlerin yarısından fazlası (yüzde 52) da eski başkanın Beyaz Saray adaylığına son vermesi gerektiğinde hemfikir.

Biden ve Trump'ın desteklerini almak için yarıştığı bu bağımsız seçmenler, 2024 başkanlık seçiminin kaderini belirleyebilir. Trump'ın 11 Temmuz'da açıklanacak cezası, seçmenlerin oylarını nasıl kullanacaklarını daha da etkileyebilir.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU