Antisemitizmle suçlanan Rümeysa Öztürk'e Yahudilerden destek

"Nesiller boyu bu şekilde hedef alınmaktan kaçarak Amerika'ya geldik"

30 yaşındaki Öztürk'e uygulanan muamele, ABD kamuoyunda da tepki çekiyor (AP)

Tufts Üniversitesi'nde doktora yapan Rümeysa Öztürk'ün Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) görevlileri tarafından geçen ay gözaltına alınmasının yankıları ABD'de sürüyor. 

Filistin destekçisi olduğunu dile getirdiği makalenin yayımlanmasından sonra antisemitizmle suçlanarak sınır dışı edilmesi istenen Rümeysa Öztürk'e destek verenler arasında Yahudi örgütleri ve sinagoglar da var. 

San Francisco, Massachusetts'teki West Newton ve New York'taki Upper West Side gibi çeşitli yerlerdeki sinagogların yanı sıra İsrail için lobi yapan J-Street adlı örgütün de dahil olduğu bir koalisyon, Türk öğrenciyi savunuyor. 

Perşembe günü Vermont eyaletinin Burlington kentindeki bir federal mahkemeye başvuruda bulunarak yönetimin antisemitizmle mücadele kisvesi altında Öztürk'e karşı kullandığı taktiklere karşı dava dilekçesi verdiler. 

Dilekçede Öztürk'ün iki haftayı aşkın süredir tutulduğu Louisiana'daki göçmen merkezinden serbest bırakılması talep edildi:

Yahudiler nesiller boyu bu şekilde hedef alınmaktan kaçarak Amerika'ya geldi. 21. yüzyıl Massachusetts'inde Öztürk'ün tutuklandığı anların görüntüleri, otoriter rejimlerin uyguladığı baskıcı taktikleri hatırlatıyor.

Mahkemenin bu başvuruyu bugün değerlendirmesi bekleniyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diğer yandan ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, Öztürk'ün antisemitik faaliyetlerde bulunduğuna ya da Hamas'ı destekleyen açıklamalar yaptığına dair herhangi bir kanıt bulamadığı bildiriliyor. 

Washington Post'un eriştiği belgelere göre ABD İç Güvenlik Bakanlığı, İsrail karşıtı eylemlerde bulunduğu gerekçesiyle Öztürk'ün vizesinin iptalini önermiş.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı'nın üst düzey yetkililerinden Andre Watson ise Öztürk'ün İsrail karşıtı bir eyleme katılması ve Tufts Üniversitesi'ni İsrail'le bağlantılı şirketlerden yatırımlarını çekmeye çağıran bir yazı kaleme alması dışında, söz konusu iddiaları destekleyecek herhangi bir kanıt bulunmadığını ABD Dışişleri Bakanlığı'na bildirmiş.

Ayrıca ABD hükümetinin veri tabanlarında Öztürk hakkında yapılan araştırma kapsamında terörizmle ilgili herhangi bir bilgiye rastlanmadığı da belirtildi.

Öztürk, 25 Mart akşamı arkadaşlarıyla iftar yapmaya giderken yüzleri maskeli 6 ICE görevlisi tarafından gözaltına alınmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Öztürk'ün öğrenci vizesinin iptalini ve sınır dışı edileceğini açıklamıştı.

Sonrasında bir federal yargıç, Öztürk'ün sınır dışı edilmesine karşı durdurma kararı almıştı.

Mart ortasından beri bine yakın yabancı öğrenci ve akademisyenin vizelerinin Rümeysa Öztürk gibi iptal edildiği tahmin ediliyor. 

Bazı vakalarda sarhoş ya da hızlı otomobil kullanmak gibi sebepler belirtilirken pek çok vakada gerekçe dahi bildirilmedi. Öğrenciler gönüllü olarak ABD'den ayrılmazlarsa sınır dışı edilmeleri muhtemel. 


Independent Türkçe, New York Times, Washington Post, AA

DAHA FAZLA HABER OKU