Rus basınında Gazze savaşı: "Filistinliler, kaybettikleri yakınlarını toplu mezarlarda arıyor"

Gazze savaşının 203. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Fotoğraf: BBC

Gazze savaşının 203. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 25 Nisan Perşembe günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:


TASS:
 

 

Nebenzya: Gazze'deki yangın devam ederse halka yeterli yardım mümkün olmayacak

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi, insani yardım malzemelerinin ulaştırılması için önerilen mekanizmanın durumu daha iyi yönde değiştireceğine inanmak istediğimi de sözlerine ekledi

Rusya'nın BM daimî temsilcisi Vasily Nebenzya, çarşamba günü (dün) "Yangının bölgede devam etmesi halinde Gazze Şeridi halkına yeterli insani yardım sağlanması mümkün olmayacak" dedi.

Nebenzya, "Gazze Şeridi'nde ABD'nin tam desteğiyle altı aydan fazla süredir devam eden İsrail askeri operasyonu bağlamında, halka yeterli düzeyde yardım sağlamanın kesinlikle imkânsız olduğunu tekrarlamaktan yorulduk artık. Bu bariz bir şey" diye ekledi.

Ayrıca Nebenzya, "İnsani yardım görevlilerinin silahı yoktur. Onlar asla askerlere karşı gelemezler. Güvenlik Konseyi'nin İsrail'i askeri operasyonları durdurmaya zorlamadığı bir ortamda görevlilerden saldırı altında hayatlarını kaybetmelerini istemek insanlıkla bağdaşmıyor" diye belirtti.

Nebenzya sözlerini şöyle sonlandırdı:

"İş artık İsrailli yerleşimcilerin Filistin köylerine baskınlar düzenleyerek insanları öldürmesine ve evleri ateşe vermesine kadar varmıştır. Bu ortamlarda insani yardım görevlileri ölmeye devam edecekler ve bu mekanizma çerçevesinde yürürlüğe konulması düşünülen 'tek pencere' olayının onlara yardımcı olacağı asla inandırıcı değil."
 

 

ABD, Aden Körfezi'nde Husi füzelerinin uluslararası koalisyon güçleri tarafından yenilgiye uğratıldığını duyurdu

ABD Merkez Komutanlığı, ABD ve koalisyonun askeri ve ticari gemilerinin hasar görmediğini kaydetti

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) tarafından yapılan açıklamada, uluslararası koalisyon güçleri, Aden Körfezi'nde Yemen'in Ensarullah hareketine bağlı Husi isyancıların fırlattığı gemisavar balistik füzeyi vurduğu belirtildi.

ABD Merkez Komutanlığı aynı zamanda Husilerin Yemen'de kontrol ettikleri bölgede dört İHA'yı imha etti.


BBC Rusça Yayınlar Servisi:

BBC muhabiri Fergal Keane'nin Kudüs'tengeçtiği haber özetle şu şekilde:
 

 

Gazze Şeridi'ndeki Filistinliler, kaybettikleri yakınlarını toplu mezarlarda arıyor

Bu, BBC muhabiri Fergal Keane tarafından hazırlanan bir raporun çevirisidir ve orijinal metni İngilizce olarak buradan okunabilir.

Gazze savaşında hayatını kaybedenlerin toprağa verilmesi mezarlarda yatan insanların aynı durumlarda hayatlarını kaybettiği anlamını taşımıyor. Balkanlarda, Orta Afrika'da, Ortadoğu'da veya herhangi farklı bir yerde olsun, her bir kardeş mezarı o yerlerde yaşanmış çatışmaların sonucu.

Mezarların bir kısmı tamamen doldu. Diğerlerine düzenlenen ve durmayan askeri operasyonlar yüzünden ulaşılması imkânsız. Bu durumda hayatını kaybedenlerin doğrudan hastane arazisinde toprağa verilmesi gerekti.

Şimdi Gazze'de tamamen farklı bir durum söz konusu. İsrail ve Mısır yabancı gazetecileri oraya sokmayı reddederken aralıksız devam eden askeri hareketler her bir adli tıp timinin çalışmalarını olağanüstü derecede zorlaştırıyor.

Sümeyye al-Şurbagi, kocası Usama'nın cesedini Naser hastanesinin önünde almaya ve ailenin diğer fertlerinin yanında toprağa vermek için mezarlığına götürmeyi başardı.


Детали (Detaylar):
 

 

Sinvar'ın yardımcısı: Hamas, 1967 sınırları içinde bir Filistin devleti karşılığında askeri kanadını dağıtacak

Yahya Sinvar'ın yardımcısı Halil al-Haya, Associated Press'e verdiği demeçte 1967 sınırları içeresinde Filistin Devleti'nin kurulmasına ilişkin kararın gerçekleşmesi durumunda 5 yıllık ve daha uzun süreli bir ateşkes anlaşması imzalayacağını, silah bırakacağını, askeri kanadı feshedeceğini ve siyasi partiye dönüşeceğini söyledi.

Bu açıklama 25 Nisan sabahı yayımlandı. Halil al-Haya'nın açıklaması rehineler konusundaki görüşmelerin çıkmaza girdiği bir ortamda yapılmışken aynı zamanda silah bırakmaya ilişkin sözler İsrail'e önemli bir taviz sayılıyor.

Ancak Hamas'ın diğer yöneticilerinin bu öneriyi kabul edecekleri pek inandırıcı görünmüyor.

İsrail'in de bu senaryoyu ciddi kabul etme ihtimali az.
 

 

Rehinelerin güvenliği güçlendirilecek… Hamas, Refah'ta IDF ile karşılamaya nasıl hazırlanıyor?

Refah'a kara operasyonu düzenlenmesinin kaçınılmaz olduğunu bilen Hamas boş oturmuyor ve operasyonun İsrail Savunma Ordusu (IDF) için hafif bir gezi olmaması için hazırlıklar yapıyor.

Refah kentinin Hamas'ın önemli stratejik yerlerinden ve muhtemel kaçakçılık merkezlerinden biri olmasından dolayı "Refah" Kolordusu Komutanı Muhammed Şabana şimdi kentte konuşlanmış 4 tabura silah ve mermi sevk ettiriyor.

Gazze Şeridi'nde hayatta kalmış militanlar da bu taburlara entegre ediliyor.

Ayrıca, Refah bölgesinde tutulan rehinelerin muhafazasını güçlendiren Hamas komutanların tahminine göre İsrail savunma ordusunun saldırabileceği istikametlere mayınlar döşüyor.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU