Gazze savaşının 169. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?
Independent Türkçe için 19 Mart Salı günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:
Детали (Detaylar):
Amira Hass'in İsrail'den geçtiği haber özetle şu şekilde:
5 aylık savaşın ardından Filistinliler, Hamas saldırısını haklı buluyorlar
Gazze Şeridi'nde 5 aydan fazla süren savaşın, hareket kısıtlamalarının ve Batı Şeria'daki Hamas aktivistlerinin kitlesel tutuklamalarının ardından, Filistin'in 7 Ekim'deki terör saldırısına verdiği destek hala yüksek ve Gazze Şeridi sakinleri arasında da arttı.
Bunlar, Filistin Politika Araştırma ve Anket Merkezi tarafından bu ayın başlarında yürütülen bir anketin bulguları. Anket aynı zamanda Filistinlilerin çoğunluğunun hâlâ Hamas'ın saldırı sırasında vahşet işlediğine inanmayı reddettiğini ve çoğunluğunun o günkü saldırının videosunu izlemediklerini söylediğini gösteriyor.
Araştırma için görüş belirten Gazze vatandaşlarının yüzde 71'i Hamas'ın saldırı kararını doğru buluyor. Geçen aralık ayında yapılan araştırmada bu oran yüzde 57 idi. Sadece yüzde 23 bu kararı doğru bulmuyor.
Batı Şeria'da görüşü alınanların yüzde 71'i bu kararı doğru bulurken, yüzde 16 ise farklı düşünce ortaya koydu (aralık ayında yüzde 82 kararın doğru olduğunu belirtti).
Gazze Şeridi'nde görüşü alınanların yüzde 62'si İsrail ile yan yana bağımsız bir Filistin Devleti'nin kurulmasından yana olduğunu ifade etti. Geçen aralık ayında bu düşünceyi destekleyenlerin iki misli kadar fazla.
Batı Şeria ahalisinin yaklaşık üçten ikisi ve Gazze Şeridi ahalisinin yaklaşık yarısı ellerinde olması durumunda Hamas'ın geri dönerek Gazze Şeridi'ni yönetmesini isteyeceklerini belirtti. Filistin Özerk Yönetimi'nin (Abbas ile veya Abbas olmadan) bölgeyi yönetmesini isteyenlerin sayısı ise yüzde 10 daha fazla.
Filistinliler en yüksek memnuniyeti Yemen'e ifade ettiler: Batı Şeria'nın yüzde 88'i ve Gazze Şeridi'nin yüzde 75'i. Bu durumun Hamas'ın askeri hareketlerine Husilerin katılmasıyla ilintili olduğunu tahmin etmek zor değil.
Yemen'in çok uzağındaki bir reytingle ikinci sırada Katar geliyor: Batı Şeria'da görüşü alınanların yüzde 49'u, Gazze Şeridi'nde ise yüzde 67'si Katar'dan memnun. Onun ardından Hizbullah, İran ve Ürdün geliyor.
Kommersant:
Elnar Baynazarov'un haberi özetle şu şekilde:
Güvenlik Konseyi blok düşüncesinin esiri oldu
Rusya ve Çin, Amerika'nın Gazze'deki durumla ilgili kararını veto etti
Gazze'deki savaşın başlamasından bu yana dördüncü kez BM Güvenlik Konseyi, İsrail ile Hamas hareketi arasında ateşkes konusunda bir karar çıkaramadı. Cuma günü Rusya ve Çin, Washington tarafından hazırlanan belgeyi veto etti. Bu kararı motive eden Rusya'nın BM daimî temsilcisi Vasily Nebenzya, kararın "tamamen siyasallaştırılmış" olduğunu söyledi ve ABD'yi ikiyüzlülükle suçladı. Bu arada Joe Biden yönetimi çatışma bölgesinde ateşkesi hedefleyen diplomatik çabalardan vazgeçmiyor. Cuma günü bu konu, daha önce Arap ülkelerinden bazı meslektaşlarıyla görüşmelerde bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken tarafından İsrail'de tartışıldı.
Güvenlik Konseyi'nin 15 üyesinden 11'i Amerika'nın kararına oy verirken, Rusya ve Çin veto hakkını kullandı. Ayrıca Cezayir buna karşı çıktı. Guyana çekimser kaldı.
Washington bir aydan fazla bir süredir kararını hazırlıyor; ülkenin BM'deki daimî temsilcisi Linda Thomas-Greenfield ilk kez bunun 20 Şubat'ta ABD'nin Cezayir'in ateşkes çağrısı yapan bir belgesini veto ettiğini belirtti. Yalnızca Amerikalılar karşı çıktı, Büyük Britanya çekimser kaldı ve Güvenlik Konseyi'nin diğer tüm üyeleri belgeyi destekledi.Amerikalı diplomatlar veto gerekçelerini, kendilerine göre kararın İsrail ile Hamas arasında ABD, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda yürütülen barış müzakerelerini sekteye uğratabileceği gerçeğinden hareketle verdi. O zamanlar herkes, Müslümanların kutsal ayı olan Ramazan ayının başlangıcı olan 10 Mart'a kadar ateşkes sağlanabileceğini umuyordu. Artık hazırlıksız verilen süre, Müslümanların Ramazan Bayramı'nı kutlayacağı Nisan ayının başına kaydırıldı.
Bu kez Rusya Federasyonu ve Çin'in vetosunun nedeni, düşmanlıkların durdurulması yönündeki ifadelerdi. Rusya'nın BM daimî temsilcisi Vasily Nebenzya, kararında "ateşkes ihtiyacı" ifadesini kullanarak Washington'un "Güvenlik Konseyi'ne siyasallaştırılmış bir ürün satmaya" çalıştığını kaydetti.
Rus diplomat "Bu yeterli değil. Konsey ateşkes talep etmeli" diye açıkladı.
Rus daimî temsilcisi, Amerikan metninde belirli bir ateşkes çağrısı görmedi ve ABD'yi "uluslararası toplumu yanıltmaya yönelik kasıtlı bir girişimde bulunmakla" suçladı.Vasily Nebenzi'ye göre Washington, Güvenlik Konseyi'nin diğer üyelerinin istek ve önerilerini dikkate almadı.Diplomat, "Tüm yorumlarımız ve kırmızı çizgilerimiz, diğer bazı delegasyonların önerileri gibi defalarca göz ardı edildi. Bu, bir tür boşluk içeren bir konuşmaydı ve bir belge üzerinde normal bir çalışma değildi" dedi.
ABD'nin girişimini yorumlayan Çin'in BM'deki Daimî Temsilcisi Zhang Jun aynı zamanda belgede "Hemen ve koşulsuz ateşkes çağrısı" görmediğini ifade etti.
Güvenlik Konseyi'nin 10 üyesinden ibaret grup da ateşkese ilişkin alternatif bir tasarıyı sunmayı planlıyor. Tüm rehinelerin salıverilmesini öngören bu girişim bunu ateşkese bağlamıyor. Çin artık bu belgeyi destekleyeceğini açıkladı. Kaynaklara isnat eden Axios portalı ABD'nin muhtemelen tasarıyı veto edeceğini yazdı.
Axios portalı, kendi kaynaklarına istinaden, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın İsrail'deki buluşma sırasında "İsrail'in güvenliği ve ülkenin dünyadaki yerinin tehlikede olmasıyla" ilgili başbakanı uyardığını yazdı.
Axios portalının haberine göre, ABD Dışişleri Bakanı "Çok geç olmadan siz bunu idrak edemeyeceksiniz. Dakik planınız olmaması durumunda Gazze Şeridi'nde batıp kalacaksınız" dedi.
Axios'a göre ABD Dışişleri Bakanının uyarılarına cevap olarak Binyamin Netanyahu şunları söyledi: "Bizim 10 yıllar boyunca yeteri kadar işimiz olacak."
İsrail Başbakanı "ABD'nin desteğiyle ve kendi başların olsun" mutalaka Refah'a gireceklerini ifade etti.
© The Independentturkish