Trump ve Biden 5 eyalette daha zafer kazandı

Kongre seçimleri yaklaşırken Amerikalılar hâlâ 2024 başkanlık seçimlerine karamsar bakıyor

Hem Trump hem de Biden salı günü 5 eyalette düzenlenen önseçimleri sildi süpürdü (AP)

Başkan Joe Biden ve Donald Trump salı günü Ohio, Florida, Arizona, Illinois ve Kansas'ta kazandıkları zaferlerle kendi parti kongrelerine bir adım daha yaklaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Her iki isim de önceki yarışmalarda topladıkları delege sayılarıyla teknik olarak başkan adaylıklarını zaten garantilemiş durumda. Trump'ın son aktif rakibi Nikki Haley, Süper Salı'dan sonra adaylıktan çekilmişti; yazar Marianne Williamson ise Demokrat tarafta etkinlikler düzenlemeye devam ediyor ancak adaylık için varlığını sürdürebilecek bir gidiş yolu yok.

Trump ve Biden'ın salı günkü ve bundan sonraki zaferleri tamamen törensel nitelikte; 2024 seçimleri, Amerikalıların büyük bir çoğunluğunun bu olasılığa karşı çıkmasına rağmen neredeyse kesinlikle 2020 seçimlerinin rövanşı olacak.

Her ikisi de kampanyalarını genel seçimlere doğru yönlendirdi; Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris ciddi bir şekilde yeniden seçilmek için kampanya yürütmeye başladı. Demokrat Parti, üreme haklarını 2024 girişimlerinin ana konuşma konusu haline getirmeye hazırlanırken, Kamala Harris de geçen hafta bir kürtaj kliniğini ziyaret eden ve orada konuşma yapan ilk görevdeki veya eski başkan yardımcısı oldu.

Bu sırada Trump, halihazırda karşı karşıya olduğu çok sayıda yasal zorluk nedeniyle Demokratları eleştirmeye devam ediyor. Eski Başkan cumartesi günü, desteklediği Senato adayını eyalet önseçiminde zafere taşımak için son dakika miting yapmak üzere Ohio eyaletindeki Dayton şehrindeydi; Bernie Moreno, en yakın rakibi olan eyalet Senatörü Matt Dolan'ı çok yakın bir farkla geride bırakarak gecenin ilerleyen saatlerine önde girdi. 

Cumartesi günkü mitingde Trump, siyasi rakiplerini bazı durumlarda "insan değil" diye nitelendirerek şimdiye kadarki en dehümanize edici görüşlerinden bazılarını belirtti. Ayrıca Biden'ın yeniden seçilmesi halinde 2025 ve sonrasında bir "kan banyosu" yaşanacağı öngörüsüyle ulusal medya döngüsünü artırdı: Kampanya yetkilileri Trump'ın ekonomi hakkında mecazi anlamda konuştuğunu savundu.

Ohio'nun Senato önseçimi gecenin büyük ödülü oldu. Trump'ın desteği, vali ve diğer önde gelen Cumhuriyetçiler tarafından desteklenen Buckeye Eyaleti'nin Cumhuriyetçi Parti kuruluşunun bir üyesine karşı teste tabi tutuldu.

Moreno sonunda galip geldi ve kabul konuşmasında eski Başkan'ı övmenin yanı sıra Dolan ve Ohio Eyalet Sekreteri Frank LaRose'u iyi yürütülen kampanyalar için takdir etti.
 

Moreno
Clevelandlı iş insanı Bernie Moreno, salı günü Ohio Cumhuriyetçi Parti'nin Senato yarışını kazandı (AP)


Moreno, Demokrat Ohio Senatörü Sherrod Brown'ı yenmek için partiyi birleşmeye çağırdı ve tezahürat yapan kalabalığa "Şimdi yaşlı komünisti emekli edip huzurevine göndermek ve bu ülkeyi kurtarmak için bir fırsatımız var çünkü yapacağımız şey bu" dedi.

Moreno, Brown'ı Başkan Biden'ın Senato'daki "mutlak kolaylaştırıcısı" ve liberal Senatör Elizabeth Warren'ın "süs köpeği" diye nitelendirdi.

Brown bu habere X'te yanıt verdi:

Ohio'nun önündeki seçim açık: Bernie Moreno kariyerini ve kampanyasını kendini ön plana koyarak geçirdi ve seçilirse de aynısını yapacak. Ben her zaman Ohio için çalışacağım.

Salı akşamı Moreno'nun kazandığı zafer, Donald Trump'ın özellikle orta batıda ve eyaletlerin Cumhuriyetçi liderleriyle daha az doğrudan çatıştığı bölgelerde devam eden destek gücünün bir göstergesi oldu.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU