İşverenler neden iş görüşmesi sonrası geri bildirimde bulunmuyor?

Canan Duman Independent Türkçe için yazdı

Adaylar, işe alım yöneticileriyle yaptıkları görüşmelerde nasıl performans gösterdiklerini bilmek istiyor ancak nadiren yanıt alabiliyorlar.

Bunun nedeni, her zaman işverenlerin bunu sağlamak istememesi olmuyor.

Örneğin ABD ve Birleşik Krallık'ta işe alma, işten çıkarma ve terfi kararlarını ırk, cinsiyet veya engellilik gibi özelliklere göre vermek yasa dışı sayılıyor.

Bu nedenle birçok işveren ayrımcılık olarak yorumlanabilecek hiçbir şey söylemek istemiyor.

Geri bildirim, yasa dışı bir nedene (örneğin ayrımcılık) dair herhangi bir ipucu içeriyorsa, bu durum işvereni karşı karşıya kalmak istemeyeceği bir sorumluluğa maruz bırakabiliyor.

Türkiye’de bu yönde bir yasal kısıtlama bulunmasa da işverenler geri bildirimi pek tercih etmiyor.


Geribildirim neden yaygın değil?

  • Adaylara başvuru aşamasında otomatik ret e-postaları gönderimi oldukça yaygın. Bu sayede başvurusu olumlu değerlendirilmeyen adaylara eşit davranılıyor. 
     
  • Bazı iş ilanlarına pozisyona uygun olmayan başvurular oluyor ve bu başvuruların büyük çoğunluğu vasıfsız ya da işe uygun olmayan kişilerden oluşuyor. Zamanı etkin yönetmek isteyen yetkililer geri bildirimden kaçınabiliyor.
     
  • Aday alanı daraldığında ve işe alım yetkilileri daha az başvuru aldıklarında da şirketin adaylara söylemek istemediği şeyler olabiliyor. İşe alım yetkilisi istemediği için değil, izin verilmediği için geri bildirim verilmiyor yani geri bildirimde bulunmak şirket politikasına aykırı sayılıyor.  
     
  • Çoğu işveren, zor olabilecek bir telefon görüşmesinden kaçınıyor. Reddedilen, üzülen veya sinirlenen bir adaya açıklamada bulunmak için fazladan zaman harcamak istemiyor. Çünkü bazı adaylar reddedilmeyi kabul etmekte zorlanıyor ve bunun nedenlerini tartışmaya başlıyor. Bu genellikle işe alım görevlisi için uzun ve bazen korkutucu bir sohbete yol açabiliyor.
     
  • Reddedildiğini öğrenen adayların, işe alım yetkililerinin zaten adaydan ayrıldıklarını dolayısıyla adaya daha fazla zaman harcamak istemediklerini veya geri bildirimde bulunmanın onlar için bir öncelik olmadığını kabul etmesi gerekiyor.  
     
  • Yapıcı geri bildirim yazmak zaman alıcı olabiliyor. Bazı işe alım uzmanları günde onlarca adayla ilgileniyor. İşe alım görevlileri iyi geri bildirim veremeyecek kadar meşgul olduklarından genellikle geçmişteki adayları göz ardı ediyor ve bir sonraki hedeflerini bulmaya odaklanıyor. 

Geri bildirim veren işveren için olumlu sonuçlar

Sayıları az olsa da iş görüşmesi sonrası geri bildirim veren şirketler bulunuyor.

Örneğin görüşme sonrasında geri bildirim, adayların eksik oldukları bir nitelik hakkında olabiliyor ya da görüşmenin içeriğiyle ilgili bilgileri içerebiliyor.  

Geri bildirim alan adayların işverenle ilişkilerini geliştirme (tekrar başvurma, başkalarına tavsiye etme, uygun olduğunda satın alma yapma ve/veya etkileme) olasılığı daha yüksek oluyor.

Adaylara geri bildirim sağlanması işveren açısından olumlu sonuçlar yaratıyor.

Geri bildirim sağlayan kuruluşlar, adayların arkadaşlarına ve sosyal medyaya görüşme konusunda olumlu şeyler anlatacağı, şirket için iyi niyet ortamı yaratmak istiyorlar.

Şirketin tercih edilen bir işveren olarak itibarının çalışanlara olduğu kadar adaylara da nasıl davranıldığına bağlı olduğunun bilincinde hareket ediyorlar.   


İşe alım danışmanlık şirketleri daha kolay geri bildirim veriyor

Geri bildirim almak isteyen adaylar, işveren adına çalışan üçüncü taraf bir işe alım uzmanıyla daha rahat ilerleyebiliyor.

Çünkü işe alım şirketleri bu işten gelir elde ettikleri için adayın daha iyi olmasını teşvik edebiliyorlar ve portföylerindeki başka müşteriler için de adayı değerlendirebiliyorlar. 


Adaylara geri bildirim sağlamak kolay bir iş değil

Adaylar genellikle performanslarını görüşmecinin bakış açısından değerlendiremiyorlar.

İşe alım uzmanları adayların yapıcı veya olumsuz geri bildirimleri kişisel olarak aldığını görüyorlar.

Bu tepkiler, adayların kendilerinin geri bildirim talep ettiği durumlarda bile ortaya çıkıyor.

Bu da görüşmecilerin herhangi bir gözlemi vurgulamak konusunda çok dikkatli olmalarına neden oluyor. 

Geri bildirimlerin adaylara fazla değer sunabileceği konusunda tam emin olamıyoruz çünkü geri bildirim çok özneldir.

45 dakika ya da 1 saat süren bir iş görüşmesinin ardından aday hakkında sağlıklı bir değerlendirme yapılamadığı oluyor.

Adayla görüşme yapan kişi, geri bildirimin nasıl verileceği konusunda eğitim almamışsa objektif olamıyor.

Her işe alım yetkilisi kendi işe alma uygulamalarını biliyor ancak diğer şirketlerin ne aradığını yalnızca tahmin edebiliyor ve kendilerini bu tür tavsiyelerde bulunma konusunda yeterli görmüyor. 

Ayrıca, geri bildirim sağlanmadığı zaman adayların işverenle olumsuz bir ilişkiye sahip olma olasılıkları artıyor.

Araştırmalar, bir kuruluşla herhangi bir nedenle olumsuz bir deneyim yaşayan adayların, bu deneyimi muhtemelen 10 ila 20 kişiye anlattığını gösteriyor. 

Bir işten reddedilmek adayın mutlaka yanlış bir şey yaptığı anlamına gelmiyor; işe alım yetkilileri, iş için başka bir adayı daha uygun bulabiliyor.

İşveren, aday bilgilerini dosyada tutabiliyor ve uygun bir pozisyon oluştuğunda adayla iletişime geçebiliyor.

Bu o anda yetersiz bir ödül gibi gelse de gelecekteki olası fırsatlara kapıyı kapatmamak gerekiyor.  

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU