Kurtulmuş, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) tarafından Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki bir otelde düzenlenen "21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı" programında konuştu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Numan Kurtulmuş, dünyada yaşanan sorunların karşılıklı rıza ve müzakereyle çözülememesi halinde ne büyük sorunlarla karşılaşılacağının birçok sınamasının yaşandığına dikkati çekerek şöyle konuştu:
Türkiye'nin güney bölgesinde devam eden Suriye'deki gelişmeler, 61 yıldır despot bir rejimin yıkılmasıyla birlikte ortaya çıkan gelişmeler hepimizin ümitvar olmamız gereken bir döneme işaret ediyor. Türkiye olarak Suriye'de bu kadar fazla etnik, mezhebi, kültürel farklılıklara rağmen hep birlikte bu farklılıkların bir çatı altında toparlandığı, istikrarın sağlandığı, güvenin sağlandığı, demokratik bir Suriye'nin inşa edildiği bir gelişmeyi görmek istiyoruz. Bu çerçevede Türkiye'nin, yeni Suriye yönetimine ve Suriye halkının tamamına karşı yapacağı en büyük destek, demokratik rehberliktir.
Rusya ve Ukrayna arasındaki krizin de bir an evvel sonlandırılmasının en temel beklentileri olduğunu dile getiren Kurtulmuş, "Her iki tarafın da kabul edeceği adil bir barışın sağlanması hem Balkan ülkelerine hem Avrupa ülkelerine hem de dünya barışına büyük katkı sağlayacaktır." dedi.
"Uluslararası camianın acilen harekete geçmesi, İsrail'i durdurması şarttır"
TBMM Başkanı Kurtulmuş, İsrail'in, Gazze başta olmak üzere Filistin topraklarında işlediği insanlık suçlarına ve katliam boyutlarını aşan soykırımlarına da işaret ederek şunları söyledi:
Bunun da bir an evvel bitirilmesi için artık görmeyen, duymayan ve İsrail'in saldırganlığını önlemeyen uluslararası camianın acilen harekete geçmesi, İsrail'i durdurması ve Filistin'e de artık güven ve istikrarın geleceği yeni bir dönemin başlaması şarttır. Türkiye olarak bütün dostlarımızı bu istikamette önce İsrail'in durdurulmasına, bu saldırganlıklara son verilmesine ve bölgede barışın sağlanması için ciddi bir şekilde gayret sarf edilmesine Kuzey Makedonya'dan davet ediyoruz. Ümit ediyorum ki Türkçenin asırlar boyunca biriktirdiği, gönül dili olarak insanlara sunduğu, birlikte barış içinde yaşama imkanlarını verdiği bu büyük kültürel zenginlik, bugünün dünyasına da ışık tutar ve bugünün dünyasında da insanların huzur ve barış içerisinde karşı taraftakini anlayarak beraber yaşayabileceği bir dünyayı kurmak nasip olur.
AA