PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 11 Şubat 2024;

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım.


Senegal'de devlet başkanlığı seçimleri erteledi, sokaklar karıştı

Senegal Devlet Başkanı Macky Sall, 25 Şubat'ta yapılması planlanan devlet başkanlığı seçimlerini ertelediğini ve anlaşmazlıklar nedeniyle ilgili seçim yasasını iptal ettiğini duyurdu.

Sall, yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, seçim anlaşmazlıklarının ülkede huzursuzluğu körükleyebileceği uyarısında bulundu.

Senegal Anayasa Mahkemesi, ocak ayında önde gelen bazı adayları seçim listesinden çıkartmıştı.

Sall, "Bu sıkıntılı koşullar, seçim öncesi ve sonrası anlaşmazlıkların tohumlarını ekerek oylamanın güvenilirliğini ciddi şekilde zayıflatabilir" ifadelerini kullanarak seçimleri süresiz şekilde erteledi.

Senegal'de sokaklar karıştı, protestocular yer yer polisle karşı karşıya geldi. Lakin beklenen ve korkulan düzeyde şiddetli sokak olayları yaşanmadı.

Senegal İletişim Bakanlığı "kamu düzenine yönelik tehditler bağlamında sosyal ağlarda iletilen birkaç nefret dolu ve yıkıcı mesajın yayılması" nedeniyle internet yanını geçici olarak askıya alındığı açıkladı.

Olası protestoların önünü kesmek için hamle yaptı.

Seçimlerin ertelenmesi için Senegal Meclisinde yapılan oturum sonrası 105 lehte ve bir aleyhte oyla seçimlerin ertelenmesi kabul edildi.

Yeni seçim tarihi 15 Aralık olarak belirlendi. Meclis görüşmeleri sırasında tansiyon yükseldi, meclis başkanı oturuma ara verdi, muhalif vekiller güvenlik güçleri tarafından dışarı çıkartıldı.

Başkan Sall'ın görev süresi resmi olarak 2 Nisan'da sona eriyor. Lakin yapılan oylamadan sonra Sall'in seçimlere kadar görevde kalacağı açıklandı.

Seçimin en iddialı adaylarından olan Osman Sonko'nun adaylığı iptal edilmişti.

Gençler nezdinde popülerliği çok yüksek olan Sonko'nun adaylığının iptali ve mahkeme süreçlerinde destekçileri protestolar düzenlemiş, polisle çatışmaya varan sokak olayları yaşanmıştı.

Senegal tarihinde ilk kez görevdeki devlet başkanı oy pusulasında yer almıyor.

İki dönem devlet başkanlığı yapan Sall, kanunlar gereği üçüncü defa aday olamıyor.

Kendi seçtiği halefi Başbakan Amadou Ba, seçime katılmaya hak kazanan 20 aday arasında yer alıyor.

Senegal, Afrika'nın en demokratik ve barışçıl seçim yürütülen ülkelerinden biri olarak ön plana çıkıyordu.

Fransa'dan bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından bu yana sandık yoluyla dört iktidar değişimi yaşandı.

Komşuları başta olmak üzere sürekli askeri darbelerle anılan Afrika ülkelerinden farklı olarak Senegal'de demokratik istikrar ön plandaydı.


Batı Afrika Bloğu, Mali, Burkina Faso ve Nijer'e uzlaşı çağrısı yaptı

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Burkina Faso, Mali ve Nijer'in bloktan çıktıklarını açıklamasının ardından uzlaşma çağrısında bulundu.

ECOWAS Arabuluculuk ve Güvenlik Konseyi Nijerya'nın Abuja kentinde olağanüstü toplandı.

Toplantı sonrası açıklama yapan Nijerya Dışişleri Bakanı ve Arabuluculuk ve Güvenlik Konseyi Başkanı Yusuf Tuggar, "Bu üç ülkenin ECOWAS'tan çıkma seçimi sadece halklarına zorluk getirmekle kalmayacak, aynı zamanda bölgesel entegrasyon çabalarını da baltalayacaktır" dedi.

2020'de Mali'de, 2022'de Burkina Faso'da ve geçen yıl temmuz ayında Nijer'de askeri darbeler gerçekleşti.

Darbelerin ardından Fransız güçleri ülkeden kovuldu, diplomatik ilişkiler askıya alındı, Rusya ile yakınlaşma yaşandı.

Geçen ay Mali, Burkina Faso ve Nijer'in ECOWAS bloğundan çekilme kararı aldı.

1975'te kurulan ECOWAS 15 üye ülkenin vatandaşlarına vizesiz seyahat, üye ülkelerde ikamet ve gümrük muafiyeti imkânı sunuyor.


Afrika Uluslar Kupası finalinde Fildişi Sahili ile Nijerya karşılaşacak

2023 Afrika Uluslar Kupası'nın (AFCON) yarı finalinde Nijerya ile Güney Afrika karşılaştı.

Güney Afrika'yı yenen Nijerya finale yükseldi. Kupaya ev sahipliği yapan Fildişi Sahili ise Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ni yenerek diğer finalist oldu. 11 Şubat Pazar TSİ 23.00'da final karşılaşması gerçekleşecek. 

Afrika'nın önde gelen futbol ülkelerinden biri olan Fildişi Sahili, 1992 ve 2015'te AFCON'u iki kez kazandı.

Rakibi Nijerya ise son 10 yılda üç kez AFCON'u kazandı. Yarı finalde kaybeden Kongo Demokratik Cumhuriyeti, üçüncülük playoff'unda Güney Afrika ile karşılaşacak.


ABD, Gana'ya ait tarihi eserleri iade etti

ABD'deki Fowler Müzesi, Gana'nın Asante Kraliyeti'ne ait olan ve Avrupa'ya kaçırılan 150 yıllık 7 tarihi eserini iade etti.

Aralarında siyah altın kolye, kraliyet altın tacı ve bir taburenin bulunduğu 7 tarihi eserin iadesi için tören düzenlendi. Asante halkının kralı olarak kabul edilen Osei Tutu, "Bu, yıllar önce İngilizler bize saldırıp hazinelerimizi yağmaladığında yaşananları doğruluyor. Krallığa barış ve kalkınma getirmek için birlik içinde kalalım" dedi.

Gana'da 1874'teki Sagrenti Savaşı'nda İngiliz askerleri tarafından yağmalanan söz konusu eserler, 1965'ten beri ABD'deki Fowler Müzesi'nde sergileniyordu.

Gana'ya ait sömürge öncesi ve kolonyal dönemde kaçırılan yüzlerce tarihi eser, ABD ve Avrupa'daki çeşitli müzelerde sergileniyor.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU