Merhaba değerli dinleyiciler,
Bugün 24 Aralık 2023;
Independent Türkçe için hazırladığım,
"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.
Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum.
Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım.
Angola OPEC'ten ayrıldı
Angola, petrol üretim kotası konusundaki anlaşmazlık nedeniyle OPEC'ten çıkışını duyurdu. 2007'den beri OPEC üyesi olan Angola, günde 1,1 milyon varilden fazla ham petrol üretiyor.
Petrol Bakanı Diamantino Pedro Azevedo, bu kararın oldukça zor bir karar olduğunu lakin OPEC üyeliğinin artık ülkesinin çıkarlarına hizmet etmediğini söyledi.
OPEC grubu, haziran ayındaki bakanlar toplantısında kararlaştırıldığı üzere bazı ülkeler için üretim kotalarını güncelledi.
Üretim kotaları Angola için günlük 1,11 milyon varil, Nijerya için ise 1,5 milyon varil olarak belirlemişti. 2007'den beri bir OPEC üyesi olan Angola, günde 1,1 milyon varilden fazla ham petrol üretiyor. Angola, Afrika kıtasındaki en büyük ikinci petrol üreticisi.
OPEC, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü olarak biliniyor. Net petrol ihraç eden ve dünya petrol rezervlerinin üçte ikisini ellerinde bulunduran 13 ülkenin oluşturduğu konfederasyondur.
Afrika'nın en büyük ülkesi Kongo sandık başında
Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki seçmenler, gergin bir seçim kampanyanın ardından devlet başkanını, milletvekillerini ve eyalet meclis üyelerini seçmek için sandık başına gitti.
Yaklaşık 100 milyon nüfusuyla Sahra Altı Afrika'nın en kalabalık ülkelerinden olan ve en geniş topraklara sahip ülkesinde 44 milyon seçmen bulunuyor.
19 adayın yarıştığı başkanlık seçimlerinin öne çıkan adayları mevcut Devlet Başkanı Felix Tshisekedi ve eyalet valisi olarak görev yapan zengin iş insanı Moise Katumbi.
60 yaşındaki Tshisekedi, 2019'da göreve başladı ve Kongo'ya liderlik etmek için ikinci defa seçimlerde yarışıyor, seçimin favori adayı olarak kabul ediliyor.
Diğer rakipler arasında 2018 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci olan 67 yaşındaki Martin Fayulu ve Nobel Barış Ödülü sahibi Denis Mukwege yer alıyor.
Seçim önlemleri kapsamında ülke sınırları kapatıldı, iç hat uçuşları askıya alındı. Oy verme işlemlerinde yaşanan teknik aksaklıklar nedeniyle oy kullanamayan seçmenler için iki günlük uzatma yapıldı.
Tek turlu seçimde en yüksek oyu alan devlet başkanı adayı, 20 Ocak 2024'te yemin ederek 5 yıllık görevine başlayacak.
Çad anayasa referandumu için sandık başında
Çad'da devletin yönetim şeklinin belirleneceği anayasa değişiklik referandumu için halk sandık başına gitti.
Yaklaşık 8 milyon Çadlı referandumda oy kullanmak için kayıt yaptırdı. Halk, referandumda üniter devlet ya da federalizm seçeneklerinden birini tercih edecek.
Eski Cumhurbaşkanı İdris Debi İtno'nun ülkenin kuzeyindeki ayrılıkçı grup "Çad'da Değişim ve Uyum Cephesi"ne (FACT) karşı düzenlenen operasyonda 19 Nisan 2021'de öldürülmesinin ardından İtno'nun 37 yaşındaki oğlu Muhammed İdris Debi İtno, 20 Nisan 2021'de 15 generalden oluşan Askeri Geçiş Konseyinin başına getirilmişti.
Muhalif grupların boykot ettiği seçim, 30 yıldan fazla demir yumrukla yöneten babasının hanedanını sürdürmeyi amaçlayan İtno için yapıldığı kanısı yaygın.
İtno, 18 aylık geçiş döneminin ardından seçim yapılacağı, iktidarın sivillere devredileceği ve aday olmayacağı sözü vermişti.
Ekim 2022'de gerçekleştirilen Ulusal Diyalog Forumu'nda geçiş dönemi 2 yıl daha uzatılmış, İtno'nun ise 2024'te yapılması planlanan seçimlerde aday olmasına izin verilmişti.
Etiyopya, Sudan ve Mısır arasında su krizi yaşanıyor
Etiyopya tarafından Nil Nehri üzerine kurulan Rönesans Barajı ülkeler arasında krize neden oldu.
Mısır ve Sudan'a giden suyun engellendiği gerekçesiyle ülkeler çözüm aramak amacıyla bir araya geldi.
Mısır makamları, Etiyopya ve Sudan ile Rönesans Barajı müzakerelerinin dördüncü ve son toplantısının hiçbir sonuç alamadan sona erdiğini duyurarak Etiyopya'yı uzlaşmacı çözümleri reddetmekle suçladı.
Yapılan açıklamada, "Mısır, Rönesans Barajı'nın doldurulması ve işletilmesi sürecini yakından takip edecektir. Zarara uğramamız halinde uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan suyu ve ulusal güvenliği koruma hakkını saklı tutacaktır" denildi.
Yaklaşık 10 yıl önce başlayan müzakereler daha önce de kesintilere uğramıştı.
Mısır ve Sudan, Nil Nehri suyundan kendilerine düşen payın sürekli akışını sağlamak için özellikle kuraklık zamanlarında barajın doldurulması ve işletilmesi konusunda Etiyopya ile bağlayıcı bir anlaşmaya varmak istiyor.
Somali-ABD ordusu ortak operasyonuyla Eş-Şebab yöneticisi öldürüldü
Somali Enformasyon Bakanı Daud Aweis, Somali ve Kenya'ya çok sayıda saldırı planlayan terör örgütü Eş-Şebab'ın üst düzey yöneticilerinden Muallim Eymen'in öldürüldüğünü açıkladı.
Somalili Bakan, “Somali Ordusu'nun ABD güçlerinin yardımıyla 17 Aralık'ta düzenlediği ortak operasyonda, Muallim Eymen'in öldürüldüğü doğrulandı" ifadelerini kullandı.
Eymen, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Adalet İçin Ödül Programının en çok arananlar listesinde yer alıyordu.
Eymen'in yakalanmasını sağlayacak bilgiyi verene 10 milyon dolar ödül verileceği teklifi bulunuyordu.
ABD Dışişleri Bakanlığı, Eymen'i, 2020 yılında Kenya'daki bir askeri üsse düzenlenen ve biri ABD askeri hizmetinde, diğer ikisi müteahhit olmak üzere üç Amerikalının öldürüldüğü saldırının planlanmasından sorumlu tutuyor.
Somali Devlet Başkanı Hassan Seyh Mahmud, iktidara geldiğinde Eş-Şebab ile mücadele sözü vermiş bu kapsamda askeri operasyonlara hız verilmişti.
Somali'de yönetimi ele geçirmek için mücadele veren şeriat yanlısı örgüt, onlarca yıldır Somali'de faaliyet gösteriyor.
Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın.
© The Independentturkish