Gazze Şeridi'nde 7 Ekim'den bu yana devam eden savaşı tüm şiddetiyle sürüyor.
İsrail'in düzenlediği saldırılarda şu ana dek bugüne 8 bini çocuk, 6 bini kadın olmak üzere 19 binden fazla Filistinli öldürüldü.
75 gündür devam eden savaşta İsrail, canı pahasına görev yapan gazetecilerden 97'sini de hedef alarak katletti.
Filistin'deki gazetecilerin sesini duyurmak için çalışmalar yapan Press For Palestine (Filistin İçin Gazeteci Dayanışması), öldürülen Filistinli gazeteciler anısına tek sayılık gazete "Gazzete"yi çıkardı.
"İşgalci İsrail gazetecileri öldürerek gerçekleri susturamaz!" manşetiyle yayınlanan 20 sayfalık gazetede, Gazze'de öldürülen gazetecilerin hikayeleri ile Filistin'de zor şartlar altında mesleğini sürdüren gazetecilerin hikayeleri yer alıyor.
Press For Palestine Platformu Sözcüsü Cahide Hayrunnisa Çiçek, "Apartheid rejim tarafından öldürülen 97 meslektaşımızın emekleri zayi olmasın diye bölgede olup bitenleri doğru aktarmanın üzerimizde sorumluluk olduğunu çok iyi biliyoruz! Çıkardığımız bu gazeteyi İsrail soykırımı sonucu şehit olan ve hala direnmeye devam eden meslektaşlarımıza adıyoruz" dedi.
"Savaş suçlarını ortaya çıkardılar"
Beşiktaş Meydanı'ndaki basın açıklamasını okuyan Press For Palestine Sözcüsü Cahide Hayrunnisa Çiçek, Filistinli gazetecilerin direnişin en büyük örneğini sergileyerek tüm dünyada küresel intifadanın fitilini ateşlediğini söyledi.
Bu sayede İşgalci İsrail eliyle dolaşıma giren yalanların ilk kez halkların vicdan duvarına çarparak parçalandığını belirten Çiçek, "İsrail'in işlediği savaş suçlarını Filistinli Gazeteciler açığa çıkardı. Fosfor bombalarının geride bıraktığı izleri onlar dünyaya gösterdi. Evladının parçalara ayrılmış bedenini poşette taşıyan babayı, kefenli yavrusunu son kez sarılan anneyi, annesini saçlarından tanıyan çocuğu, adından önce ölüm tarihi yazılan bebekleri, katledilmiş torununun yüzündeki tozları silip gözlerinden son kez öpen dedeyi dünya onların çabasıyla gördü" dedi.
"Gazeteciler hedef alındı"
Gazze'de görev yapan gazetecilerin canları pahasına görevlerini yaparken katledildiğini söyleyen Çiçek, sözlerine şunları ekledi:
Onlar ölümü göze aldılar. Bombaların altına girerek katliamın boyutlarını fotoğraf makinasıyla, kamerasıyla, çektikleri anonslarla gözler önüne serdiler. Ve şimdi organize devlet terörü kullanan İsrail eliyle bir bir susturulmaya çalışılıyorlar. Kadın, çocuk, genç, yaşlı demeden yüzlerce sivili katleden İsrail güçleri, bu zulümleri ve savaş̧ suçlarını belgeleyerek dünyaya duyuran gazetecileri bilerek hedef aldı. Bugüne kadar öldürülen gazeteci sayısı 97'ye ulaştı. Sadece öldürmekle de yetinmeyen İsrail, 7 Ekim'den sonra 50'den fazla gazeteciyi de hukuksuz şekilde tutuklayarak İsrail hapishanelerine kapattı. Öte yandan gerçekleri perdelemek için abluka altındaki Gazze'ye 7 Ekim'den bu yana hiçbir medya mensubunun girişine izin verilmiyor.
"İsrail, öldürerek gazetecileri susturamaz"
Yaşanan katliam karşısında uluslararası camianın sessiz kaldığını belirten Çiçek, "Yeter artık! Meydanlarda haykırıyoruz, zulüm durmuyor. Uluslararası kurumlara sesleniyoruz, kimse harekete geçmiyor. BM ve Güvenlik Konseyi tarafından ‘güya' gazetecileri korumak için belirlenen hiçbir prosedür meslektaşlarımızı korumaya yetmiyor! Gazze'de, Filistin topraklarında şiddet durmuyor! İşte bu yüzden çağrımızı bir kez daha yineliyoruz! Uluslararası sözleşmelere göre, silahlı çatışma bölgelerinde tehlikeli görevlerde bulunan gazeteciler dokunulmazdır. İsrail, insani hak ve özgürlükler konusunda uluslararası hukukun bütün kurallarını ihlal ettiği gibi basın özgürlüğünü de hiçe saymaktadır! Çünkü işgalci İsrail, şiddet uygulayarak, tutuklayarak, öldürerek gazetecileri susturabileceği sanıyor! Öldürerek susturabilirsiniz belki, ama hakikatleri asla saklayamayacaksınız" ifadelerini kullandı.
"Objektif habercilik silahtan daha etkili"
Çiçek, "Bizler İsrail'in propagandalarına alet olmadan, doğru ve objektif haberciliğin, adaletten ve haktan yana tavır almanın silahtan daha etkin olduğuna inanıyoruz. Gazeteci olarak çektiğimiz fotoğraf ve görüntünün tanıklığıyla birlikte delil olduğunu biliyoruz! Apartheid rejim tarafından öldürülen 97 meslektaşımızın emekleri zayi olmasın diye bölgede olup bitenleri doğru aktarmanın üzerimizde sorumluluk olduğunu da çok iyi biliyoruz! İşte bu yüzden tek sayılık gazetemiz 'Gazzete' ile karşınızdayız" dedi.
Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
Bu gazeteyi İsrail soykırımı sonucu şehit olan ve hala direnmeye devam eden meslektaşlarımıza adıyoruz. Onların direniş hikayeleri bilinsin ve asla unutulmasın diye tarihe not düşüyoruz. Bizler bu inançla mesleklerini icra eden ve bu yüzden katledilen, hayatta kalmaya ve orada yaşananları duyurmaya çalışan tüm gazetecilerin kısılan sesi olacağız. Zulmü haykıracak, İsrail'in katil olduğunu yaptığımız haberler ve çektiğimiz fotoğraf kareleri ile tüm dünyaya anlatmaya devam edeceğiz.
İsrail'in iki ay gibi bir sürede 100'e yakın gazeteciyi öldürdüğüne dikkati çeken Filistinli Gazeteciler Derneği Başkanı Amir Lafi, "Dünyanın en büyük, en vahşi savaşlarında öldürülenden daha fazla gazeteci Gazze'de öldürüldü. 6 yıl süren İkinci Dünya Savaşı'nda 6 yıl içinde 69 gazeteci öldürüldü. 20 yıl süren Vietnam Savaşı'nda 63 gazeteci öldürüldü. 3 yıl süren Kore Savaşı'nda 17 gazeteci hayatını kaybetti. Gazze savaşında ise iki ay içerisinde kadar 97 gazeteci öldürüldü" şeklide konuştu.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın, Gazze'de öldürülen gazetecileri için "Gazetecilerin kasten öldürüldüğüne dair bir kanıt yok" dediğini hatırlatan Lafi, "Demek ki bizim gazeteci arkadaşlarımızın hepsi intihar etti… Bu manaya geliyor bu söz. Bizler gazeteci arkadaşlarımızın yanındayız. Press For Palestine, her zaman Filistinli gazetecilerin yanında oldu. Teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Tek sayılık "Gazzete" 5 farklı meydanda dağıtıldı
"İşgalci İsrail gazetecileri öldürerek gerçekleri susturamaz!" manşetiyle yayımlanan 20 sayfalık "Gazzete", Gazze'de öldürülen gazetecilerin hikayelerinin yanı sıra, Filistin'de zor şartlar altında mesleğini sürdüren gazetecilerin hikayeleri de yer alıyor.
Yaşananlar karşısında dünya medyasının suskunluğu ve işgale karşı ortak söylem inşası gazetede işlenen diğer konular arasında bulunuyor.
"Gazzete" özel sayısı İstanbul'da Kadıköy, Üsküdar, Eminönü, Mecidiyeköy, Bakırköy ve Beşiktaş meydanlarında dağıtıldı.
© The Independentturkish