Erdoğan'ın güvenlik başdanışmanı Kılıç, Hamas lideri Haniye'yle ilgili soruyu yanıtladı

"Hamas'la iletişim kurmamızı İsrail istemişti"

İsmail Haniye, savaşın ardından Gazze'de Hamas ve Filistinli direniş gruplarının faaliyet göstermediği bir geleceğin mümkün olmayacağını savunmuştu (Reuters)

Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç, ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN'e konuştu.

Kılıç, yeni yayımlanan söyleşisinde Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin 7 Ekim saldırıları sırasında Türkiye'ye gelip gelmediğine dair "Bilmiyorum ama olabilir" dedi.

47 yaşındaki siyasetçi, Ankara'nın "barışın sağlanması amacıyla" Hamas'la iletişim kurduğunu belirterek şunları söyledi: 

Mesele Hamas üyelerinin ne zaman nerede oldukları değil, mesele şu anda yaşadığımız çatışmayı, savaşı nasıl çözebileceğimizdir. Bu konuyu mevcut olaylar ışığında konuşuyoruz fakat aslında geçmişte, 10 yıldan daha uzun bir süre önce İsrail hükümetinin kendisi bizden Hamas'la iletişim kurmamızı, onlarla çalışmamızı istedi.

2013-2017'de Gençlik ve Spor Bakanı olarak görev yapan Kılıç, İsrail ulusal istihbarat teşkilatı Mossad'ın Hamas liderlerine suikast düzenleme planının sorun yaratacağını da ifade etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Siyasetçi, Türkiye sınırları içinde İsrail'in herhangi bir suikast girişiminin "asla kabul edilemeyeceğini" belirtti. 

CNN, Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği saldırılar nedeniyle uluslararası mahkemelerde yargılanmasını destekleyip desteklemediği sorulduğunda Kılıç'ın "konuyu saptırdığını" savundu. 

Haberde, Kılıç'ın her iki taraftaki sivil ölümleri kınadığı vurgulanırken, Hamas'ın yargılanmasına ilişkin şunları söylediği aktarıldı: 

Eğer aynı konunun etrafında dönüp duracaksak, Filistin'in 56 ila 57 yıldır işgal altında olduğunu söylememiz gerekir. 'Hiçbir şey sebepsiz yere gerçekleşmez' diyen sanırım Birleşmiş Milletler genel sekreteriydi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, 24 Ekim'deki açıklamasında, Hamas'ın saldırılarının onlarca yıldır süren İsrail işgali altında gerçekleştirildiğine işaret etmiş, Tel Aviv ise açıklamaya tepki göstermişti.

Haberde, Gazze savaşıyla birlikte Türkiye-İsrail ilişkilerinin bozulduğuna da dikkat çekildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'e "terör devleti" dediği, Başbakan Binyamin Netanyahu'yu da "Gazze kasabı" diye nitelediği hatırlatıldı. Kılıç, ikili ilişkilerin zor dönemden geçtiğini kabul ederken, Ankara'nın "şimdilik İsrail'e ekonomik yaptırım uygulamayı düşünmediğini" belirtti.

Kılıç, söyleşide Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili açıklamalar da yaptı. Kiev yönetiminin Batı'nın desteğini kaybetmeye başladığına dair işaretler gördüğünü söyleyen siyasetçi, Türkiye'nin barış için arabuluculuk faaliyetlerini sürdürmek istediğini vurgulayarak şunları ekledi: 

Herhangi bir barış anlaşması ya da buna benzer bir girişimle ilgili çalışmamız için bize doğrudan teklif getiren olmadı. Fakat zamanla ilgili birtakım meselelerin olduğunu seziyoruz. Bu savaş çok uzun süredir devam ediyor.

Haberde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen yıl 24 Şubat'ta verdiği emirle başlattığı savaşta "Erdoğan'ın, genellikle 'Ukrayna yanlısı tarafsızlık' diye adlandırılan bir stratejiyle, iki ülke arasında önemli bir dengeleyici görevi üstlendiği" ifade edildi.
 


Söyleşide İsveç'in NATO üyeliği ve F-16 meselesi de gündeme geldi. Türkiye'nin, İskandinav ülkesinin ittifaka üyeliği için F-16 tedarikini tartışılmaz bir koşul olarak görüp görmediğine ilişkin Kılıç'ın "net açıklama yapmaktan kaçındığı" savunuldu. Kılıç, TBMM'nin İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü onaylamaya yönelik "belirli bir direnç gösterdiğini, bu şartın sağlanmasının süreci çok daha kolaylaştıracağını" söyledi.


Independent Türkçe, CNN, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU