BRICS'ten yapay zeka atılımı: "Sektördeki dengeler değişecek"

Rusya'nın liderliğindeki projeye ABD'nin rakibi Çin de katıldı

Putin, sadece BRICS üyelerini değil projeyle ilgilenen tüm devletleri işbirliğine çağırdı (Reuters)

Rusya, BRICS üyesi ülkelerle yapay zeka alanında yeni bir atılım planlıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, çarşamba günü başkent Moskova'da düzenlenen AI Journey konferansındaki açıklamasında, BRICS'in yapay zeka alanında ilerlemesi gerektiğini söyledi. 

Yapay Zeka Birliği Ağı adı verilen yeni proje kapsamında BRICS üyelerinin yanı sıra başka ülkelerle de işbirliğine açık olduklarını belirten Putin, şu ifadeleri kullandı: 

Rusya, güçlü yapay zeka yaratma konusundaki küresel yarışa eşit şartlarda katılmalıdır. Rus bilim insanları yapay zeka alanında gelişmiş çözümler üzerinde çalışıyor. Dünyanın dört bir yanından bilim insanlarını da bu işbirliğine katılmaya davet ediyoruz.

Ukrayna savaşı nedeniyle başta ABD olmak üzere birçok Batılı devletin uyguladığı yaptırımlar, Rusya'nın kritik önemdeki mikroçiplere erişimini sınırlarken, yapay zeka çalışmalarını da sekteye uğrattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yapay zeka projelerinin fonlamasını Rus devlet bankası Sberbank yönetiyor. Ancak bankanın CEO'su German Gref, geçen yılki açıklamasında grafik işlemci birimlerine (GPU) ve mikroçiplere erişimin sınırlı olması nedeniyle sorunlar yaşandığını belirtmişti.

Bankadan dün yapılan açıklamada, Yapay Zeka Birliği Ağı'na BRICS üyeleri Brezilya, Çin, Hindistan ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin yanı sıra Sırbistan ve Endonezya'nın da katıldığı duyuruldu. 

Kremlin'in ulusal varlık fonu birimi Rusya Doğrudan Yatırım Fonu'ndan (RDIF) yapılan açıklamada BRICS üyesi İran ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) de projeye katıldığı bildirildi.

RDIF Direktörü Kirill Dmitriev, projenin önemine dikkat çekerek şunları söyledi:

Birçok Batılı ülkenin BRICS'in yapay zeka teknolojilerine erişimini sınırlamaya çalıştığı gerçeği göz önüne alındığında bu özellikle önemli bir ittifak.

Dmitriev, işbirliği sayesinde yapay zeka sektöründe hem geliştirme hem de satış anlamında daha hızlı yol kaydedileceğini belirtti.

ABD ve Çin, yapay zeka alanında liderliği elinde tutuyor. Ancak Reuters'ın analizinde, Moskova'nın Pekin'le işbirliği yapmasının yapay zeka yarışında dinamikleri değiştirebileceğine dikkat çekiliyor. 

Rusya, yapay zeka teknolojilerinin tüm sektörlerde yaygınlaştırılmasıyla, 2030'da sektörün gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYH) 11,2 trilyon ruble (yaklaşık 3,7 trilyon TL) katkı sağlayacağını öngörüyor.

Ayrıca Rusya'da çalışanların yüzde 80'inin 2030'a kadar temel yapay zeka kullanma becerisine sahip olması hedefleniyor. Ülke çapında yapay zeka yatırımlarının 7 kat artarak 850 milyar rubleye (yaklaşık 300 milyar TL) ulaşması bekleniyor.   
 


2009'da Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in katılımıyla oluşturulan BRIC, bir yıl sonra Güney Afrika Cumhuriyeti'ni de kapsayacak şekilde genişletilerek BRICS halini almıştı. Daha sonra yapılan çağrılar üzerine 1 Ocak 2024'te Mısır, Etiyopya, İran ve BAE gruba katılmış, Arjantin ise daveti reddetmişti. Suudi Arabistan da BRICS üyeliği davetinin değerlendirildiğini bildirmişti. 

Diğer yandan Türkiye'nin ittifaka katılma talebi de gündem olmuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekimde Tataristan'ın başkenti Kazan'da düzenlenen 16. BRICS Liderler Zirvesi'ne özel davetli olarak katılmıştı. Hindistan'ın Türkiye'nin üyeliğini veto ettiği öne sürülmüş fakat Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) iddiaları yalanlamıştı. Türkiye'nin BRICS'in yeni yapay zeka işbirliğine katılıp katılmayacağı henüz bilinmiyor.


Independent Türkçe, Reuters, RT

DAHA FAZLA HABER OKU