Japonya stratejik pirinç rezervlerini satışa çıkardı

Artan fiyatlar üzerine harekete geçildi

Onigiri gibi pek çok Japon yemeğinde pirinç kullanılıyor (AFP)

Japonya neredeyse her öğünde yenen pirincin ucuzlaması için önemli bir adım attı.

Dünyanın en büyük 4. ekonomisine sahip Asya ülkesi, fiyatları düşürmek için pirinç rezervlerinin 5'te birinden fazlasını satışa çıkaracağını şubatta duyurdu.

210 bin ton pirincin ilk partisi, süpermarketlerde geçen hafta satışa sunuldu.  

Kötü hava koşulları, sıcak dalgaları, tayfun ve deprem tehditleri nedeniyle halkın panik alımı yaptığı ülkede 60 kiloluk pirinç çuvalının fiyatı geçen yıl 160 doları gördü. Bu, iki sene öncesine göre yüzde 55'lik artış anlamına geliyor. 

1993 yazının beklenmedik derecede soğuk geçmesi üzerine hasat rakamları düşmüş ve pirinç ithalatı yapılmak zorunda kalınmıştı. Bunun üzerine Japonya'da 1995'ten beri pirinç stoklanıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

124 milyon kişinin yaşadığı ülkede 2011 ve 2016'da yaşanan büyük depremler üzerine de bu rezervlere başvurulmuştu. 

Hindistan, Vietnam, Tayland gibi başka Asya ülkelerinde de pirinç stoku yapılıyor. 

Çin'deyse domuz et stratejik rezerv olarak acil durumlara karşı saklanıyor. 

Diğer yandan bu ürüne şüpheyle yaklaşanlar da var. 

69 yaşındaki ev hanımı Emi Uchibori, pirincin kalitesinin kendisi için önemli olduğunu vurgulayarak "Bunların bayat olduğunu duyduğum için almaya niyetim yok" diyor. 

Yarı zamanlı çalıştığını belirten 53 yaşındaki Yuko Takiguchi ise daha da ucuzlamadığı sürece pirinç almayı düşünmediğini belirtiyor. 

ABD'nin yeni gümrük vergileri dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi Japonya'da da endişe yaratıyor. 

Japonya Başbakanı İşiba Şigeru, ABD Başkanı Donald Trump'ın yüzde 24'lük gümrük vergisi uyguladığı ülkesinin "adil olmayan hiçbir şey yapmadığını" söyledi.

İşiba, ABD'nin ticaretteki finansal açıklarını gidermenin tek yolunun tarifeler olduğunu savunan Trump'la gümrük vergilerini görüşmek üzere bir araya gelmeye hazır olduğunu kaydetti.

İşiba, tarifelerin Japonya'nın küçük işletmelerini etkilememesi için çaba gösterme sözü verdi.

ABD Başkanı Donald Trump, "kurtuluş günü" diye nitelendirdiği 2 Nisan'da ülkelere uygulanacak karşılıklı tarife oranlarını açıklamıştı.

Temel tarife oranının yüzde 10 olacağını belirten Trump, diğer ülkelerin uyguladığı tarifeler ve tarife dışı engelleri hesaba katarak ülkeye göre değişen gümrük vergisi oranlarını paylaşmıştı.

Bu kapsamda, ABD'nin Japonya'dan ithalatına yüzde 24 gümrük vergisi uygulanması kararlaştırılmıştı.

Japonya hükümeti, Trump'ın tarife hamlesi kapsamında çelik ve alüminyum ürünlerine uygulanan yüzde 25 ek gümrük vergisinden muaf tutulması için talepte bulunmuştu.


Independent Türkçe, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU